Vul je foto met gevoel

Op verschillende manieren kan je een gevoel opwekken. Bijvoorbeeld door gebruik van lege vlakken in je foto en de richting van het onderwerp.

1. Maak gebruik van leegte

Vaak willen we vooral veel op onze foto zetten. Gek genoeg is een foto juist interessant als je er ‘leegte’ in toelaat. De leegte roept een gevoel op. Het geeft meer sfeer aan je foto.
Twee slippers zoals we ze meestal fotograferen.
Er is een groot stuk lege ruimte waarin niets gebeurt boven de slippers mee gefotografeerd. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het gevoel van vrijheid opgewekt.

2. Wat is de kijkrichting van je foto?

In het Westen associëren wij naar rechts kijken (of rijden, of fietsen...) met een optimistisch en vrolijk gevoel. Als je naar links kijkt is het andersom: we krijgen een negatief gevoel. Geen wonder dat reclamemakers een auto van links naar rechts laten rijden als zij de nieuwste auto aan de man willen brengen!
De persoon staat rechts in beeld én kijkt naar rechts. Je volgt haar blik, je kijkt de toekomst in. Dit geeft doorgaans een positief gevoel.

3. Staand versus liggend

Een liggende (horizontale) foto wordt meestal gebruikt voor een landschapsfoto en een staande (verticale) foto voor een portretfoto. Experimenteer hier eens mee. Bij een liggende foto zie je een uitgestrekte horizon en dat geeft rust. Bij een staande foto zie je relatief minder van de horizon wat een gevoel van levendigheid geeft.
Een liggende foto met brede horizon geeft een rustig gevoel.
Een staande foto geeft een levendig en onrustig gevoel door de smalle horizon.

4. Zeg het met kleur

Vrolijke kleuren zoals geel, rood, oranje en groen horen bij een vrolijke stemming. Als je op vakantie bent kan je bewust op zoek gaan naar deze kleuren in het straatbeeld. Straks in je fotoboek drukt het heel goed jouw stemming uit die je had tijdens je vakantie.
Geel, groen roze zijn vrolijke kleuren. Ga op zoek naar kleuren die je stemming weergeven. Op deze manier kan je zelfs een hele fotoserie maken met het thema 'kleur.

5. Maak contact met je onderwerp

Wat maakt dat de ene foto wel geschikt is voor op wanddecoratie en de ander niet? Stel je gaat naar een speeltuin en je maakt foto’s van je kinderen. Vaak krijg je net niet die foto die je ook groot zou willen zien. Dat komt omdat niet iedereen er goed op staat. Dit los je op door aandacht te vragen voor jouw foto. Roep ze bij je, laat ze lachen en zeg dat ze in de camera moeten kijken.
Een kiekje: de een kijkt wel in de camera, de ander niet.
Een foto voor aan de muur! De vrolijk lachende kinderen kijken in de camera. Het effect is een vrolijk gevoel bij de toeschouwer.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.