Bokeh fotografie tips

Heb je je ooit afgevraagd hoe je zo’n dromerige, wazige achtergrond krijgt bij fotografie? De techniek die je hiervoor gebruikt heet Bokeh (uitgesproken als BOH-kee. Het is het resultaat van het fotograferen met een kleine scherptediepte en snelle sluitertijd. Het woord is afgeleid van Bokeh boke (ボ ケ) het Japanse woord voor “vertroebeling” of “vervaging”.

Je ziet het ook terug als boke-aji, een term die verwijst naar de kwaliteit van de onscherpte in een afbeelding of foto. Een populair voorbeeld van Bokeh fotografie is kunstmatige lichtjes zo vast leggen dat het juist heel zacht voelt, alsof het gloeiende kleine, diffuse lichtbolletjes zijn.

Dus, met de twinkelende kerstverlichting en kaarsen overal om je heen deze maand, is het de perfecte tijd om te gaan experimenteren met Bokeh fotografie! We hebben een paar tips op een rijtje gezet.

Wat heb je nodig?

  • Een fotocamera met instelbaar diafragma (f-waarde)
  • Een snelle lens
  • Een statief
  • Een paar kerstlichtjes

eenvoudige-bokeh-fotografie-tips

Wat moet je doen:

  1. Voor het beste resultaat, kies je de AV-modus van je camera, hierbij kan je handmatig je diafragma instellen (Een diafragma van f/2.8, f/2, f/1.8 of f/1.4 is in dit geval het beste).
  2. Gebruik een statief om je camera stil en stabiel te houden voor een haarscherpe focus op je foto-onderwerp en de mogelijkheid om met je Bokeh vaardigheden te pronken.
  3. Laat voldoende afstand tussen de achtergrond met de lichtjes en het foto-onderwerp.
  4. Kruip juist heel dicht bij je foto-onderwerp zodat je een hele kleine scherptediepte werking krijgt en je onderwerp superscherp is. Op deze manier zorg je ervoor dat alles in de achtergrond onscherp wordt en die magische waas krijgt.

Shot of a cute little girl using a digital tablet

Je kunt ook je smartphone gebruiken

Je hebt geen professionele camera nodig om zelf bokeh-foto’s te maken, want de meeste smartphones kunnen tegenwoordig prachtige bokeh-effecten vastleggen. Smartphones met een diafragmaopening groter dan f/2.8 en een sluitertijd van 1/50 (de standaard sluitertijd) krijgen de mooiste resultaten, maar met andere smartphones kan het soms ook. Het hangt allemaal af van het model.

Heeft jouw smartphone deze functie niet? Geen paniek, meerdere van onze favoriete fotobewerking apps hebben die wel!

bokeh-fotografie-op-je-telefoon-tips

Experimenteer met je foto’s

Nu je het principe kent en de smaak misschien wel te pakken hebt, kan je met het Bokeh-efffect ook in de voorgrond van de foto gaan experimenteren (de foto maken met lichtjes voor het foto-ontwerp).

Street portrait of young happy woman on the festive Christmas market at night

Je kan ook lensfilters gebruiken met een kerstthema zodat je zelf sterretjes, bomen of iets anders toevoegt aan de foto. Hoe je dat precies doet, vind je in deze blogpost.

bokeh-fotografie-inspiratie-2

Als je jouw magische door Bokeh geïnspireerde momenten hebt vastgelegd, waarom zou je er niet mee pronken? Maak er een wanddecoratie of kalender van en geef het als een cadeautje. Deel jouw bokeh-foto’s met ons op Instagram, Facebook en Twitter zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt!

 

Reacties