Macrofotografie dateert uit het begin van de 20e eeuw en werd oorspronkelijk als instrument voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs ontwikkeld door fotografen als Frank Percy Smith. Door onderwerpen te fotograferen met een verhouding van 1:1 (d.w.z. op ware grootte), kon hij insecten en planten in microscopisch detail laten zien. Zijn close-up van de tong van een roodbaard-bromvlieg veranderde de fotografiewereld voorgoed – en deed mensen van hier tot Tokio gruwelen.

F. Percy Smith in zijn huis in Southgate, 1 april 1936. IMAGNO / GETTY IMAGES

Het duurde niet lang voordat ook andere fotografen begonnen in te zoomen op de miniatuurwereld. Zo maakten ze verbluffende foto’s van alles, van sneeuwvlokken en waterdruppels tot sieraden en alledaagse huishoudelijke voorwerpen. Elke foto waarop minuscule onderwerpen met extreem veel detail te zien zijn, kan worden geclassificeerd als macrofoto, wat betekent dat je vrij bent om zo creatief te zijn als je wilt. En het mooie van macrofotografie is dat je niet eens je huis moet verlaten om boeiende onderwerpen te vinden.

Jamie Price is een gespecialiseerde macrofotograaf die de meeste van zijn foto’s in zijn eigen huis maakt. Hij fotografeert alles, van huisspinnen, die er van dichtbij verrassend schattig uitzien, tot bloemen en zijn favoriete speelgoed. Uit Jamie’s werk blijkt dat je niet ver weg moet gaan om creatief met macrofotografie aan de slag te gaan.

Vandaag de dag worden er duizenden, zo niet miljoenen macrofoto’s per dag gemaakt. Dankzij de wonderen van de moderne technologie moet je geen professional zijn of over een professionele camera-uitrusting beschikken om verbluffende macrofoto’s te maken. De camera van je smartphone is alles wat je nodig hebt!

Belangrijke camera-instellingen, apparatuur en technieken voor macrofotografie

Begin met de juiste lens

Als je macrofoto’s wilt maken met je smartphone, heb je misschien een speciale macrolens nodig. Deze schroef of klem je op je smartphone. Veel moderne smartphones hebben echter een ingebouwde macromodus, waarmee je tot op twee centimeter kan scherpstellen met de ingebouwde lens van je smartphone, dus je hebt misschien al alles wat je nodig hebt om te beginnen met macrofotografie!

Als je een DSLR- of spiegelloze camera gebruikt, kan je overwegen te investeren in een speciale macrolens. Deze zijn speciaal ontworpen om scherp te stellen op zeer korte afstanden en geven je de beste beeldkwaliteit. Er zijn honderden macrolenzen om uit te kiezen, maar een veelzijdige brandpuntsafstand om mee te beginnen zou tussen 100 mm en 200 mm moeten liggen.

Fotografeer in manuele stand

Of je nu fotografeert met een camera of met je smartphone, met de manuele stand heb je volledige controle over je instellingen en de uiteindelijke foto. Sommige moderne smartphones bieden een manuele stand binnen hun standaard camera-app. Als jouw smartphone dat niet doet, download dan een app zoals Moment of Manual Camera DSLR. Kies een sluitertijd die niet langer is dan 1/125 en een lage ISO, zoals 160 of 200.

Gebruik een groot diafragma zoals f/2.8 of f/4 als je je onderwerp wilt scheiden van de achtergrond en een mooi bokeh-effect in je foto wilt brengen. Denk eraan dat een hoge diafragmawaarde van ongeveer f/16 of f/22 zorgt voor een grotere scherptediepte en het veel gemakkelijker maakt om je onderwerp scherp te stellen.

Gebruik manuele scherpstelling

Fotografeer je met een spiegelloze camera of DSLR-camera? Zorg er dan voor dat je de macrolens op manuele scherpstelling zet. Autofocus is tegenwoordig fantastisch, maar door de sterke vergroting van een macrolens is het bijna onmogelijk voor je camera om een scherpstelpunt te vinden. Gebruik focus peaking als je camera dat heeft. Deze functie omlijnt het deel van je foto waarop wordt scherpgesteld.

Gebruik een statief

Hoe stabiel je handen ook zijn: ook de kleinste beweging heeft al grote invloed op macrofotografie. Daarom rekenen zelfs de professionals op een statief om superscherpe foto’s te maken. Stel je smartphone of camera in en overweeg een zelfontspanner te gebruiken om je foto te nemen, zodat je je camera niet beweegt als je op de ontspanknop drukt.

Lang leve licht

Ledlampen maken het verschil, of je nu binnen of buiten fotografeert, overdag of ‘s nachts. En het mooie van macrofotografie is dat je maar een heel klein lampje nodig hebt om je kleine onderwerpen te belichten. Investeer in een lampje op batterijen dat je zowel buiten als binnen kan gebruiken. En zorg ervoor dat je er een statief of klem voor koopt, zodat je het kan opstellen en handsfree kan gebruiken. Je kan ook ringlampen kopen die speciaal voor macrofotografie zijn gemaakt en die rechtstreeks op de lens van je camera worden bevestigd.

Voorbeeldscenario’s voor macrofotografie

Stilstaande onderwerpen

Van de textuur van je tapijt tot de vloeiende rondingen van je favoriete horloge: stilstaande voorwerpen zijn perfect om je macrofotografievaardigheden aan te scherpen. Ervan uitgaande dat je een statief gebruikt, kan je de hoge diafragma-instelling van je lens gebruiken, die rond f/16 of zelfs f/22 ligt. Dit maakt het veel gemakkelijker om meer van je onderwerp scherp in beeld te krijgen. Het is ook gemakkelijker om stilstaande onderwerpen te belichten, wat betekent dat je een lage ISO kan gebruiken, zoals 160 of 200. Dan kan je je sluitertijd aanpassen. Begin bij 1/250 en ga langzamer tot je tevreden bent met je belichting. Het mooie van het gebruik van een statief om stilstaande onderwerpen te fotograferen is dat je met ultra-lage sluitertijden toch scherpe beelden vastlegt.

Bewegende onderwerpen

Griezelige insecten en andere bewegende onderwerpen kunnen er prachtig uitzien wanneer ze met een macrolens worden gefotografeerd, maar ze brengen ook hun eigen uitdagingen met zich mee. Zelfs als je een statief en licht gebruikt, heb je nog steeds een sluitertijd nodig die kort genoeg is om de beweging van je onderwerp te ‘bevriezen’. Of je nu een kronkelende worm of een onrustige sprinkhaan fotografeert, een sluitertijd van ten minste 1/500 helpt in dit scenario. In dit geval heb je een iets groter diafragma nodig, zoals f/11, om meer licht binnen te laten. Je hebt ook een hogere ISO-instelling nodig, maar probeer niet boven ISO 800 te gaan. Alles boven deze waarde zal ruis introduceren in je foto. Het is altijd beter om een feller ledlicht te gebruiken dan de ISO-waarde te veel te verhogen.

Creatieve tips voor het maken van macrofoto’s

Begin thuis

Het is een goed idee om je reis met macrofotografie te beginnen met het fotograferen van objecten die niet bewegen. Van de textuur van je zetel tot je favoriete kamerplanten: je zult er versteld van staan hoe fantastisch alledaagse voorwerpen eruitzien als je van dichtbij inzoomt. Het is ook een goede manier om te oefenen met het opstellen van je statief en je licht, en om goed scherp te stellen.

Ga de natuur in

Als je eenmaal hebt geoefend met het fotograferen van niet-bewegende beelden, ga dan je tuin of het bos in om te oefenen met het fotograferen van kleine insecten en schoonheden in hun natuurlijke habitat. Concentreer je op één klein gebied per keer en je zult al snel tekenen van leven zien. Van vliegen en hommels tot libellen, wormen en mieren. Je zult versteld staan van de hoeveelheid leven dat zich vlak onder je neus afspeelt.

Ga creatief aan de slag met macroportretten

Hou je ervan om je familie en vriend(inn)en te fotograferen? Of het nu je (klein)kinderen of partner, ouders of broers of zussen zijn, je kan prachtige portretten van ze maken met je nieuwe macrovaardigheden. Focus op specifieke details in plaats van te proberen alles vast te leggen. De iris van hun ogen, bijvoorbeeld, zal er met de kracht van macrofotografie uitzien als buitenaardse melkwegstelsels. Of wat dacht je van hun tatoeages en piercings? Zelfs hun neus en oren worden fascinerende kunstwerken als je ze van dichtbij fotografeert.

Spelen met eten

Er is je waarschijnlijk geleerd om nooit met je eten te spelen, maar deze regel is zeker niet van toepassing op fotografie. Macrofotografie is perfect om de schoonheid van voeding vast te leggen. Zoom in op je favoriete fruit, groenten en zoete snacks om hun kleuren en texturen uit te vergroten, en vergeet niet om ook drankjes te fotograferen. De bubbels in bruisende drankjes zien er spectaculair uit!

Fotografeer je favoriete bezittingen

Commerciële productfotografen gebruiken macrofotografie om van alles te laten zien, van horloges en sieraden tot elektronica en andere kleine luxe items. Verzamel een paar van je favoriete bezittingen en zoom in om de fijne details vast te leggen die maken dat je er zo gek op bent. Vergeet ook de bezittingen van je familie en vriend(inn)en niet. Van het naamplaatje van je huisdier tot het favoriete speelgoedje van je (klein)kind, er is geen betere manier om de dingen te koesteren die het belangrijkst zijn.

Waar je macrofotografie-avonturen je ook brengen, onthoud dat het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt. Er zijn geen regels of grenzen aan je creativiteit. Het belangrijkste is om te experimenteren met verschillende onderwerpen en ideeën, en om zo vaak mogelijk te fotograferen.

Bekijk onze blog voor meer fotografietips en creatieve inspiratie!

Reacties