We hebben je al voorgesteld aan blogger en storyteller Mama Margaritha en nu is het tijd om meer te horen over het schitterende fotoboek dat ze heeft gemaakt. Ze deelt haar tips voor het maken van je eigen fotoboek en vertelt ons meer over haar eigen creatieproces.

We vinden je fotoboek geweldig. Kun je ons er wat meer over vertellen?

Ik heb een fotoboek gemaakt met de foto’s die ik heb genomen van mijn gezin tijdens een recent bezoekje aan de dierentuin van Amsterdam. Om de foto’s goed tot hun recht te laten komen heb ik gekozen voor een XL-formaat fotoboek. Ik hou van eenvoudige pagina’s met één of slechts een paar foto’s. Met een groot fotoboek zorgt dit voor een extra mooi effect. De foto’s springen er zo echt uit.

Hoe vond je het om een fotoboek te maken en wat vond je het leukste om te doen?

Het was zo makkelijk en leuk om mijn fotoboek samen te stellen. Het leukste aan het maken van een fotoboek is het combineren van de foto’s. Creatief bezig zijn om de mooiste pagina’s te maken en te bepalen hoe je een verhaal kunt vertellen. Ik vind het fijn om echt de tijd te nemen en de foto’s te verschuiven om dit te bereiken.

Tijdens het samenstellen van het fotoboek heb ik indelingen gebruikt. Die zijn erg handig wanneer je het fotoboek snel wilt indelen en een beetje hulp wilt bij het plaatsen van de foto’s. Ik heb voornamelijk de indelingen met één, twee of drie foto’s gebruikt, omdat ik het boek niet te druk wilde maken. Eén foto op één pagina kan soms het meeste effect hebben. Het hele proces duurde ongeveer 40 minuten en eigenlijk wilde ik toen ik klaar was direct aan een nieuw fotoboek beginnen.

Heb je tips of ideeën voor het maken van een mooi fotoboek, die onze klanten handig en inspirerend zullen vinden?

Een paar snelle tips (geïnspireerd op mijn persoonlijke smaak natuurlijk!):

  • Hou de pagina’s simpel een strak.
  • Probeer een verhaal te vertellen met je foto’s door een paar foto’s van één activiteit bij elkaar te plaatsen, zoals het eten van een ijsje, of het plukken van bloemen.
  • Probeer kleuren- en zwart-wit foto’s af te wisselen.
  • Wissel de indelingen af. Gebruik niet telkens dezelfde pagina-indeling, maar tegelijkertijd wil je ook niet dat elke pagina een andere indeling heeft, want dat kan slordig overkomen. Zoek hier een balans in.

Heb je gebruik gemaakt van clipart, achtergronden of kaders?

Ik vind de kaders mooi. De simpele zwarte kaders kunnen een foto er echt uit laten springen bijvoorbeeld. Er is ook een kader met een dubbele zwarte rand die ik erg mooi vond, maar die paste niet bij mijn foto’s. Daarom heb ik uiteindelijk voor de enkele zwarte rand gekozen. Ik vind het leuk dat er zoveel opties zijn, dat is handig wanneer ik fotoboeken maak voor verschillende gelegenheden.

Is er een foto in je fotoboek die extra speciaal voor je is?

Ja zeker, dat is de foto op de kaft. Een foto van ons als gezin van vijf, allemaal blij en lachend. Dit is waarschijnlijk de eerste en mooiste foto van ons samen. Het verhaal achter de foto is ook grappig. We hadden het de hele dag over het maken van een familiefoto en aan het einde van de dag zag ik een man voorbijlopen met een enorme professionele camera.

Dus ik dacht, die weet vast wel hoe hij met een camera om moet gaan. Dus ik vroeg aan mijn man om hem te vragen een foto van ons te nemen. Bleek hij een professionele fotograaf te zijn en zijn vrouw zei dat we onze kans moesten grijpen! Misschien is de foto daarom zo goed gelukt.

Begin Nu

Reacties