Gunn Kristin Monsen (@GunnKMonsen) heeft die typische Scandinavische stijl. Van haar minimalistische foto’s tot haar blauw-grijze kleurenpalet, al haar fotografie is schitterend Scandinavisch. Ze werkt fulltime als fotograaf en content creator en ze deelt hier haar advies met ons voor het creëren van fantastische foto’s en fotoproducten.

Vertel ons eens wat meer over jezelf

Mijn naam is Gunn Kristin Monsen, ik ben lifestyle fotograaf, content maker voor social media en visueel verhalenverteller. Ik woon net buiten Bergen, in een klein houten huis, dicht bij het meer. Ik heb een man, twee tienerdochters, een golden retriever genaamd Romeo en een kat genaamd Leo. Ik werk fulltime aan het creëren van content, fotograferen voor klanten, maar ik heb altijd persoonlijke creatieve projecten nodig. Ik heb iets met interieur, steden, natuur en mensen. Dit zie je dan ook vaak terug in mijn foto’s.

Hoe zou je jouw fotografiestijl omschrijven?

Ik maak mijn foto’s altijd met natuurlijke belichting en ik denk dat je mijn fotografiestijl kunt omschrijven als natuurlijk. Het is niet overdreven gestyled en het is geïnspireerd op het Scandinavische kleurenpalet.  De kleuren die we hier in de natuur hebben aan de westkust van Noorwegen en het feit dat ik zo dicht bij het meer en de zee woon zijn de redenen dat grijs en blauw altijd terug te vinden zijn in mijn foto’s. Zelfs wanneer ik portretten maak.

Waar neem je het liefste foto’s van en waarom?

Ik hou ervan om foto’s te nemen van de natuur, steden die ik bezoek, het dagelijks leven, interieurs en mensen. Als lifestyle fotograaf ben ik altijd op zoek naar een moment om vast te leggen en te fotograferen.

Hoe pak je het fotograferen van kinderen aan? Heb je tips voor ons?

Ik vind het geweldig om foto’s van kinderen te maken en ik probeer altijd om momenten te gebruiken waarop de kinderen zich vrij kunnen voelen, kunnen spelen en ontdekken. De beste foto’s ontstaan altijd wanneer kinderen ‘vergeten’ dat we foto’s nemen en relaxed zijn. Mijn beste tip: houd de ouders uit de buurt. Het is veel makkelijker om een connectie te maken met kinderen wanneer de ouders niet in de buurt zijn, dan gebeurt er iets speciaals.

Wat is de meest indrukwekkende plek die je ooit hebt bezocht?

Ik heb veel Europese steden bezocht en mijn favorieten zijn Rome, Londen, Boedapest, Dubrovnik en mijn absolute favoriet Kopenhagen. Ik ben niet op zoek naar grootse momenten wanneer ik op reis bent, maar juist naar de sfeer in elke stad. Ik moet zeggen dat mijn bezoek aan Kroatië van afgelopen zomer en de schitterende zee en natuur in dat land nog vers in mijn geheugen liggen. Ik ga er zeker nog eens naar terug.

Wat is je favoriete Europese stad en waarom?

Mijn favoriet is Kopenhagen. Ik ben er zo vaak heen geweest en ik wil er telkens weer terug naartoe. De stad is zo mooi en levendig, het heeft een fantastische relaxte sfeer, de tofste mensen en zo veel leuke winkels.

Wat vind je het leukste aan Bergen?

Het is mijn thuis en ik vind het contrast tussen de stad en de omliggende natuur fantastisch. De kleine houten huisjes aan de voet van de bergen, de zee en het licht.

Wat is jouw ultieme tip voor degenen die Bergen gaan bezoeken?

Er zijn zoveel leuke plekken, maar ik zou zeker een wandeling tussen de houten huizen maken in Nordnes. Rust lekker uit in het park aan het einde van de dag.

Naar welke plek ga je vaak terug en waarom?

Kopenhagen, zeker weten! Ik hou van de stad, de Deense manier van leven, het gevoel voor stijl en ik doe er altijd heel veel inspiratie op. In Bergen, Nordnes moet ik zeggen. Mijn oma is geboren in één van de houten huisjes en ik ben gek op dat gedeelte van Bergen.

Hoe kies je normaal gesproken je vakantie? (Bijv. eten, bezienswaardigheden, cultuur, weer, etc.)

In de zomer ga ik voor mooi weer, zon en zee en een beetje stadsleven. De rest van het jaar ga ik voor het stadsleven, cultuur en inspiratie.

Waarmee neem je foto’s?

Ik gebruik mijn iPhone en Nikon D750

Gebruik je bewerkings-apps of fotoprogramma’s?

Ik doe veel bewerkingen op mijn telefoon en ik gebruik de app VSCO of Lightroom. Ik heb wifi op mijn digitale camera en ik download zo mijn foto’s om ze te bewerken op mijn telefoon.

Hoe organiseer je jouw foto’s?

Mijn telefoon is verbonden met Dropbox, wat ik ook gebruik om mijn werk van mijn laptop in op te slaan.

Wat doe je met je foto’s voordat je ze post op sociale media? Heb je een bepaald selectieproces voor wat er wel en niet op komt?

Ik probeer om een foto’s met een verhaal te posten op sociale media, maar ik moet ook toegeven dat ik ze soms gewoon mooi vind. Ik bewerk mijn foto’s voordat ik ze plaats op sociale media en ik probeer het bewerkingsproces gelijk te houden. Zo blijft mijn feed op Instagram consistent. Op Instagram Stories ben ik hier minder serieus in en hier plaats ik wat ik op dat moment wil delen. Op de blog draait het allemaal om het verhaal dat ik wil vertellen.

Hoeveel foto’s neem je gemiddeld per week?

Tussen 100 en 500 vanwege mijn werk met klanten, die veel content nodig hebben voor sociale media.

Welk advies zou je geven aan degenen die hun fotografische vaardigheden willen verbeteren?

Neem veel foto’s! Laat je inspireren door anderen, maar maak vervolgens je eigen versie. Hoe meer foto’s je maakt, hoe duidelijker je eigen stijl naar voren komt en je vaardigheden verbeteren. Hier moet je tijd in stoppen.

Welke soort fotoproducten vind je leuk om te maken en waarom?

Ik maak allerlei fotoproducten voor aan de muur. Een paar jaar geleden begon ik mijn foto’s aan de muur te hangen en nu blijf ik maar nieuwe toevoegen.

Welke foto’s gebruik je voor je fotoproducten? Wat staat er meestal op je fotoproduct?

Ik gebruik vaak momenten uit het dagelijks leven voor mijn fotoproducten. Stillevens en interieurs, afgewisseld met momenten van mijn dochters en mijn persoonlijke leven.

Hoe bereid je jezelf voor op het maken van een fotoproduct? Wat doe je als eerste?

Ik begin met een foto die ik mooi vind en ik geniet ervan om hem van mijn telefoon of camera te halen en aan de muur te hangen.

Zoek je naar inspiratie wanneer je fotoproducten maakt?

Ik zoek altijd naar inspiratie in interieur design en de manier waarop ik mijn foto’s kan combineren met de interieurs om het zo specialer kan maken.

Reacties