Beeld van snelbewegende mensen voor felle lichten die een waas creëren

Sluitertijd is een van de belangrijkste variabelen die nodig zijn om het licht te regelen wanneer je een foto maakt, vooral wanneer je beweging probeert vast te leggen – in onze vorige blogpost vertelden we meer over de basisprincipes van sluitertijd. In deze post geven we je een paar tips over hoe je deze basisbeginselen in praktijk kunt toepassen, zodat je je camera beter leert kennen en een aantal fantastische foto’s voor je fotoboeken kunt maken.

Een overzicht van wat sluitertijd nu eigenlijk is

Beeld van een meisje dat uit een snel rijdende trein kijkt met een wazige achtergrond

Even een opfrisser over de basis van sluitertijd; hoe langer de sluiter open blijft, hoe meer licht je camera kan binnendringen. En hoe sneller de sluiter weer dicht gaat, hoe minder licht kan binnendringen. Wanneer er meer licht op je camerasensor valt, zal het beeld meer belicht worden, wat betekent dat je foto’s helderder worden. Maar als er minder licht doorheen komt, zullen je foto’s ook automatisch donkerder zijn.

Hoe je beweging vast kunt leggen door de sluitertijd te regelen

Afbeelding van een snelrijdende fiets met een wazig achtergrondbeeld

In onze vorige blog over de sluitertijd hebben we je ook een paar tips gegeven over hoe je beweging in je foto’s kunt vastleggen door je instellingen te wijzigen. Trage sluitertijden laten meer licht binnen en maken je foto’s helderder, wat erg handig kan zijn bij het maken van foto’s in donkere omstandigheden. Maar als er beweging is als de sluiter van de camera openstaat, of het nu gaat om de camera die trilt of het onderwerp dat beweegt, kan dit een waas in je foto veroorzaken.

Snelle sluitertijden zorgen ervoor dat die waas veel minder wordt, maar je opname wordt hierdoor wel veel donkerder. Door een snellere sluitertijd te gebruiken, kan je voorkomen dat je een beweging vastlegt die je eigenlijk niet wil vastleggen, maar omdat de sluiter slechts kortstondig open is, kan er minder licht in de camera komen.

De sluitertijd is dus een geweldige manier om de belichting van je foto’s te regelen, maar het geeft je ook verschillende creatieve opties die je kan verkennen bij het fotograferen van bewegingen.

Beeld van een meisje dat een foto maakt met een digitale spiegelreflexcamera voor een rotsachtige achtergrond

Nu gaan we deze basisprincipes in de praktijk brengen en laten we je enkele instellingen zien die je kunt uitproberen. Maar voordat je begint, willen we er wel bij vertellen dat deze tips best op een digitale spiegelreflexcamera uitgeprobeerd kunnen worden. De meeste smartphones hebben geen handmatige sluitertijdregeling omdat de digitale sluitertijd automatisch wordt geregeld. Als je geen camera met sluitertijdregeling hebt, of als je gewoon liever met je smartphone foto’s maakt, dan bestaan er wel apps die je kunt downloaden om je meer controle te geven over de sluitertijd van je camera. Maar hou er wel rekening mee dat de resultaten vaak niet hetzelde zijn als bij een manuele camera.

Tips voor een geweldig actieshot

Beeld van een hond die springt om een stok te vangen

Voor dit soort foto’s heb je een snellere sluitertijd nodig. Of je nu foto’s maakt van je spelende kinderen, je huisdieren die rondrennen of je vrienden die voetballen, je hebt eigenlijk maar 2 dingen nodig om een geweldig actieshot te maken: een goed observatievermogen en de juiste camera-instellingen.

De instellingen en omstandigheden die je nodig hebt

Je hebt voor dit soort foto’s veel licht nodig omdat je sluiter maar 1/500ste van een seconde open blijft staan, zodat er slechts een kleine hoeveelheid licht door de camerasensor kan komen.

Om dit uit te proberen, moet je een omgeving vinden waar er veel snelle en interessante bewegingen zijn die gemakkelijk te volgen zijn. Zoek een achtergrond die niet te druk of te rommelig is, zodat je je gemakkelijk op je onderwerp kunt concentreren. Neem de tijd om je onderwerp te observeren en zijn of haar beweegpatronen te leren kennen. Als je goed observeert, zie je vanzelf de beste bewegingen en hoeken om vast te leggen. Op die manier wordt het gemakkelijker om je foto te timen zodat je niet zomaar een heleboel foto’s gaat nemen in de hoop dat er een goeie tussen zit.

Neem enkele testfoto’s zodra je er klaar voor bent. Probeer de sluitertijd sneller te zetten als de foto’s nog steeds wazig zijn. Als ze te donker zijn, kan je proberen om hem minder snel te zetten.

Je doel is om een evenwicht te vinden waarbij je beeld goed belicht is, maar de beweging bevroren lijkt te zijn. Als je in een zeer heldere omgeving fotografeert, kun je vrij gemakkelijk een vrij snelle sluitertijd gebruiken. Maar als je moeite hebt om die perfecte foto vast te leggen, kan je gebruik maken van onze extra tips.

Extra tips voor mooie actieshots

 

Zorg ervoor dat je experimenteert met hoeken, verander je positie en wacht op het juiste moment. Daarnaast is het ook belangrijk om geduldig te zijn. Het kan even duren om deze techniek goed onder de knie te krijgen, maar uiteindelijk bereik je hiermee wel precies het shot dat je zocht.

Tips om bewegingsonscherpte vast te leggen

Foto van snel rijdend verkeer 's nachts om bewegingsonscherpte te laten zien

Om een opname te maken die beweging laat zien, zoals vloeiend verkeer of een drukke menigte op straat, kan je proberen te experimenteren met langere sluitertijden.

De instellingen en omstandigheden die je nodig hebt

1/20ste van een seconde laat je camerasluiter relatief lang open waardoor er veel licht in de sensor komt. Je moet dus op zoek naar een omgeving die niet fel verlicht is. Dat betekent niet dat je midden in de nacht foto’s hoeft te maken, maar wel dat je een stralende zonnige dag moet vermijden. Als de omstandigheden goed genoeg zijn voor snelle sluitertijden, zijn ze veel te helder voor langzamere instellingen. Probeer het dus eens op bewolkte dag, bij schemering of ergens binnenshuis waar je niet overspoeld wordt door licht.

Het maakt niet uit welk onderwerp je fotografeert, probeer altijd even rond te kijken en op zoek te gaan naar een interessante omgeving. Heldere lichten en kleuren kunnen je foto’s nog impactvoller maken bij het vastleggen van bewegingsonscherpte.

Een meisje met haar rug naar de camera voor een wazig bos

Als je eenmaal een plek hebt gevonden waar je blij mee bent en als je hebt gezien hoe alle bewegende elementen zich verplaatsen, kan je beginnen met het maken van testfoto’s. Als je foto’s te donker of te helder zijn, kan je je sluiterinstellingen wijzigen totdat je de juiste balans hebt gevonden. En als je graag een intensere onscherpte in je foto’s wil, kan je een nog langere sluitertijd instellen, die ook meer licht naar binnen laat.

Als je met zeer lange sluitertijden werkt, probeer dan je handen zo stil mogelijk te houden om te voorkomen dat je foto’s per ongeluk wazig worden. Wanneer de onderwerpen in je foto’s wazig zijn, kan dit een geweldige manier zijn om beweging te laten zien, maar wanneer je camera beweegt terwijl je de foto maakt, kan dit ervoor zorgen dat je beeld van slechte kwaliteit is. Dus als je camera te zwaar is of als de belichtingstijd te lang is, probeer dan een statief te gebruiken of zet je camera op een stabiel oppervlak als snelle oplossing. Hieronder volgen nog enkele andere tips die je kan proberen bij het gebruik van lange sluitertijden.

Extra tips bij het fotograferen van bewegingen

• Als de instelling te helder is voor een goede opname bij een langzame sluitertijd, wacht dan tot het donkerder wordt of ga naar een schaduwplek.
• Door de sluitertijd te wijzigen, kan je ook de hoeveelheid onscherpte in je foto regelen, variërend van een lichte beweging in een scherpe foto tot een meer abstracte opname vol met kleuren en vormen. Ga gewoon even spelen met je camera-instellingen en laat je creativiteit de vrije loop.

Beeld van een boot die zich 's nachts snel over het water beweegt, zodat het licht wazig is

Bij fotografie gelden er eigenlijk geen vaste regels. Je kan dus gaan experimenteren en zelf even kijken wat het best voor jou werkt. Maar hou deze laatste tips gewoon in je achterhoofd.

• Om de beweging te bevriezen, zoals een atleet in actie, en om het drama van een specifieke beweging weer te geven, gebruik je altijd een snelle sluitertijd. Dit is beter bij het fotograferen van één persoon.
• Gebruik een langzame sluitertijd om de beweging te vervagen, zoals doorstromend verkeer of een drukke menigte. Dit is beter voor het tonen van collectieve beweging. Het is geweldige manier om ervoor te zorgen dat foto’s binnenshuis intiemer en persoonlijker lijken.

Beeld van een meisje dat door een veld van paarse bloemen rent

Gebruik dit als leidraad en bekijk de rest van de berichten in onze fototipserie, zoals deze inleiding tot de basisfotografie, om te zien hoe je je foto’s kunt verbeteren en een aantal prachtige fotoboeken en foto-afdrukken kunt maken.

Natuurlijk zouden we graag willen zien hoe jij experimenteert met sluitertijd, dus deel je beste foto’s met ons op Facebook en Instagram met de hashtag #albelli.

 

Reacties