Vang actie & beweging in je foto’s

Springende vrienden, verkeer op straat, rennende kinderen... Met de sluitertijd op je camera vang je actie & beweging op een creatieve manier! Moeilijk? Nee hoor. De sluitertijd regel je eenvoudig zelf. Zet je camera op de Tv-stand (Canon) of de S-stand (Nikon). Nu kun je zelf de sluitertijd bepalen.

 

Wat is een 'lange' en wat is een 'korte' sluitertijd?

  • 1/500 sec= kort (geen statief nodig)
  • 1/60 sec= gemiddeld (geen statief nodig)
  • 1/2 sec= lang (gebruik een statief, of zet de camera op een muurtje)

1. Laat iemand ‘stilhangen’ in de lucht

Met een korte sluitertijd (bijvoorbeeld 1/250 seconde) laat je iemand boven de grond ‘zweven’. Bij mensen of dieren die springen, rennen, dansen kan dit een heel leuk effect geven. Je vangt het moment van actie..
Met een korte sluitertijd zweeft je onderwerp boven de grond

2. Creëer een ‘streperig’ effect

Met een lange sluitertijd (bijvoorbeeld 1/5 seconde) creëer je strepen en geef je snelheid aan je onderwerp.
Een lange sluitertijd geeft een streperig effect. Dit versterkt het gevoel van beweging. Deze foto is met statief gemaakt.

3. Eén onderdeel is wazig, de rest juist scherp

Je wilt een bijzondere foto maken maar de omgeving is saai? Daar kun je wat aan doen. Beweeg bijvoorbeeld met een paraplu (of een ander kleurrijk item) terwijl je de foto maakt. Gebruik een langere sluitertijd (bijv. 1/2 seconde) voor onderstaande effecten.
Het meisje staat stil, ze houdt de paraplu stil. De camera staat op automatische stand.
Het meisje staat stil, ze draait de paraplu rond in haar hand. Sluitertijd is hier 1/2 sec.

4. ‘Trek mee’ terwijl je de foto maakt

Vraag de ander om te fietsen of rennen en volg met je camera in dezelfde richting. Oftewel, ‘trek’ je camera mee met de ander. Het lijkt hierdoor wel of die persoon sneller beweegt dan werkelijk het geval was. Het kan een paar pogingen kosten voor het goed lukt.
Het jongetje wordt hier gevolgd met de camera tijdens het maken van de foto. Hij blijft nu enigszins scherp, de achtergrond wazig. Gebruik een langere sluitertijd (bijvoorbeeld 1/15 seconde) op de S- of Tv- stand van je camera.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.