4 tips voor sportfotografie

Sportfotografie is een kunst. Maar jij kunt het ook! Als sportfotograaf moet je voortdurend alert zijn op beweging en emotie. Het geheim? Spelen met de sluitertijd en heel veel foto's maken. Hieronder geven we 4 eenvoudige tips. Niet alleen voor professionele sportprestaties, maar ook prima toe te passen op je voetballende kinderen of de tennismatch op zondag.

1. Speel met sluitertijd en beweging

Sport is beweging. Met de sluitertijd bepaal je of er beweging in je foto te zien is. Met een korte sluitertijd (bijv. 1/1000), ‘bevries’ je de beweging. Je krijgt dan van die typische beelden als zwevende voetballers in de lucht of stilstaande snowboarders, zoals op deze foto:
De sluitertijd stel je in met programmastand ‘TV’ (Canon) of ‘S’ (Nikon).

2. Gebruik een telelens

Waarschijnlijk heeft jouw camera een objectief van 55 mm. Dat is wat je noemt een kleine telelens. Wil je ieder weekend je sportende kind op de foto zetten of ga je vaak op wintersport? Overweeg dan eens de aanschaf van een grotere telelens. Met een objectief van 200 mm zit je al heel goed. Dit kost rond de 300 euro. Let wel op dat je bij een telelens een statief nodig hebt.

3. Richt je op het publiek

Je hebt kans dat je een doelpunt mist, maar vergeet zeker het publiek niet. De uitdrukkingen op het gezicht van mensen die een wedstrijd volgen zegt evenveel over de wedstrijd als wat er op het veld gebeurt. Dat kan onvergetelijke beelden opleveren.

4. Ga in een bocht staan

Als je een marathon, wielrenners of schaatswedstrijd fotografeert, is de bocht een mooie strategische positie. Zo zie je goed de schaatsers aankomen (of weggaan) en kun je ze frontaal vastleggen. Op deze manier creëer je diepte en actie in je beeld. Precies na de finish is ook een goede plek. Hier kun je vastleggen hoe de sporters de finishlijn passeren. Het algemene advies: zorg dat je op tijd op het parcours bent voor het beste plekje.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.