5 tips voor de mooiste vakantiefoto’s

Waarschijnlijk ga je op vakantie en heb je nog niet nagedacht over welke foto’s je gaat maken. Het is handig dat juist wel te doen. Zo krijg je de mooiste foto’s waar je straks het meest mee kunt. Met deze tips kom jij thuis met de beste vakantiefoto’s! Je vindt deze tips uitgewerkt in een prachtig vakantiefotoboek. Doe er inspiratie mee op voor je vertrekt. Goede reis!Tip 1 – Fotografeer je eigen achtergronden Tip 2 – Plaats je onderwerp niet in het midden Tip 3 – Verander eens van standpunt Tip 4 – Heb oog voor detail Tip 5 – Fotografeer met tegenlicht

1. Fotografeer je eigen achtergronden

Ga op zoek naar beelden die als achtergrond voor je fotoboek kunnen dienen: tegels, oude muren en herhalende patronen doen het vaak goed. Uiteraard kun je ook achtergronden uit het fotoboekprogramma gebruiken, maar door zelf foto’s te maken houd je de creatieve controle over je boek.
Maak foto’s die als achtergrond voor je fotoboek kunnen dienen. Spreid de foto over 2 pagina’s en plaats er bijpassende foto’s overheen.

2. Plaats je onderwerp niet in het midden

Het mooiste resultaat krijg je door je onderwerp niet in het midden van je foto te plaatsen, maar door het een beetje naar de zijkanten te positioneren. Deze techniek is beter bekend als de ‘gulden snede’. Op de foto hieronder is het onderwerp bewust naar rechts verplaatst. Hierdoor wordt de foto spannender voor de kijker en tegelijkertijd straalt het meer rust uit. Dit is ook nog eens een superhandige manier van fotograferen voor je fotoboek! Er blijft namelijk voldoende ruimte over om extra foto’s op de pagina te plaatsen.
Bij de ‘gulden snede’ wordt het beeld horizontaal en verticaal in drieën gedeeld. Het onderwerp bevindt zich op 1 van de 4 snijpunten.

3. Verander eens van standpunt

Als we fotograferen zijn we veelal gewend om zelf stil te staan en ons onderwerp aan te sturen. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook zelf in beweging komen, en zo vanuit verschillende hoeken creatieve foto’s te maken. Fotografeer je bijvoorbeeld iets kleins? Ga er dan eens helemaal boven hangen! Door je onderwerp vanuit verschillende hoeken te fotograferen heb je later meer kans dat de perfecte foto er tussen zit. Al die verschillende foto’s van je onderwerp zijn daarnaast ook nog eens leuk voor in je fotoboek.
Hier is het effect van een ander standpunt goed te zien. Houd je camera boven je hoofd, draai hem een slag en vraag je onderwerp eens een niet-standaard pose aan te nemen.

4. Heb oog voor detail

Van dichtbij zien onderwerpen er vaak zoveel mooier uit! Besteedt ook aandacht aan de details van je vakantie. Close-ups zijn bovendien prachtig voor in je fotoboek, vooral als je ze combineert met overzichtsfoto’s.
Een detailfoto zegt soms meer dan een overzichtsfoto. Vraag je af wat je wil laten zien. In dit geval was dat: ‘Kijk eens hoe kleurrijk Marokko is en wat voor prachtig handwerk ze hebben!’

5. Fotografeer met tegenlicht

Over het algemeen wordt fotograferen bij tegenlicht afgeraden. Je onderwerp wordt heel donker en de meeste camera’s hebben moeite met deze omstandigheden. Toch kan je veel leuke dingen doen met tegenlicht. Speel met het licht van de zon dat door de bomen of bloemen schijnt, of creëer prachtige silhouetten bij een ondergaande zon op het strand. Een portret maken met tegenlicht kan ook, maar vergeet dan niet de flits te gebruiken! Op die manier wordt het gezicht toch belicht en leg je ook nog het schitterende zonlicht vast.
Experimenteer tijdens je vakantie eens met fotograferen onder verschillende lichtomstandigheden. De zon die tussen de palmen door schijnt, het laatste zonlicht dat in dat oude steegje valt of het effect van de zon op het water.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.