Hoe houd je een camera het beste vast?

Trillende benen of handen die je niet niet stil kan houden? Dat helpt niet als je een scherpe foto wilt maken. Daarom geven we hieronder wat tips over hoe je je camera goed vasthoudt. Hiermee kun je zonder statief toch mooie onbewogen foto’s maken.

1. Plaats je handen op de juiste manier

Gebruik altijd 2 handen om je camera vast te houden. Leg de lens van de camera in je linkerhand en laat de body van de camera tegen je pols rusten. Zo kun je met je duim en wijsvinger de scherpstelring of zoom bedienen. Gebruik je rechterhand voor de rechterkant van de camera. Je duim aan de achterkant, je wijsvinger boven de ontspanknop en je drie andere vingers aan de voorkant van de camera. Hou de camera stevig vast, maar probeer niet te knijpen. Wil je de camera verticaal houden? Dan kun je dezelfde houding gebruiken.
Hou de camera stevig vast en leg de lens in je linkerhand.

2. Zorg voor een stabiele houding

Voordat je een foto maakt is het belangrijk om een stabiele houding aan te nemen. Probeer vooral comfortabel en stevig te staan. Ga met je voeten uit elkaar staan en sta rechtop. Soms moet je een andere houding aannemen om de foto te maken die jij wilt. Zoek dan een muur, kast of ander hulpmiddel om tegen te steunen.
Sta rechtop met je voeten uit elkaar of steun bijvoorbeeld tegen een muurtje.

3. Steun je armen

Om ervoor te zorgen dat je armen ook de juiste steun krijgen, kun je andere hulpmiddelen uit de omgeving gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een prullenbak, tafel, balustrade of muurtje zoals op het plaatje hieronder.
Zoek naar hulpmiddelen om je armen te steunen.

4. Maak je lichaam zo compact mogelijk

Probeer je lichaam als statief te gebruiken. Dit doe je door jezelf zo compact mogelijk te maken. Hou je armen dus dicht bij je lichaam. Pak de camera met 2 handen vast en breng de camera dicht bij je gezicht. Hoe dichter de camera bij je lichaam, hoe minder de kans op bewogen foto’s.
Hou je armen zo dicht mogelijk bij je lichaam en de camera dicht bij je gezicht.

5. Kom tot rust voordat je een foto maakt

Probeer zo rustig mogelijk te zijn wanneer je een foto maakt. Vaak ben je in je hoofd al bezig met je volgende foto of onderwerp. Hierdoor maak je onbewust bewegingen met bijvoorbeeld je gezicht of je benen. Om dit te voorkomen moet je de camera nadat je een foto hebt gemaakt nog eventjes in dezelfde stand houden. Maak je een foto van een bewegend onderwerp? Volg deze dan nog 1 tel na het maken van de foto. En de allerlaatste tip: adem stevig in en hou dit vast of adem stevig uit en hou dit vast op het moment dat je een foto maakt.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.