Hotspots: hulpmiddel voor pakkende foto’s

Onbewust zetten we vaak het onderwerp in het midden va de foto. Kijk maar eens naar foto’s die je tot nu toe gemaakt hebt. Een aantrekkelijke foto krijg je door je onderwerp juist uit het midden te plaatsen. Maar hoe doe je dat dan? Daar is een heel handig hulpmiddel voor, namelijk..... hotspots!

1. Hotspots: verdeel je beeld in 9 vlakken

Hotspots krijg je door de foto te verdelen in 2 verticale en 2 horizontale lijnen. De groene punten waar deze lijnen elkaar kruizen zijn de 4 hotspots. Vaak kun je in het display van je camera instellen dat het in 9 rechthoeken wordt verdeeld. Als je het onderwerp op één of meerdere hotspot(s) plaatst, krijg je een betere foto.
Dit zijn de 4 hotspots voor een liggende foto
Dit zijn de 4 hotspots voor een staande foto

2. Hoe maak je met deze 4 hotspots een interessante compositie?

Het onderwerp in het midden van je foto oogt vaak wat saai. Verdeel je foto in een vlak met 4 hotspots. Dat wat er op de hotspots staat (1,2,3 en 4) trekt vaak de aandacht van de kijker. Dit maakt een foto boeiender. Let maar eens op de foto’s van professionele fotografen.

3. Zo maak je een sprekend portret

Zet bij je volgende portret eens de ogen op hotspots 3 en 4. Doordat de ogen nu hoger in beeld staan, krijg je een betere en aantrekkelijke foto van iemand.
We zetten vaak het gezicht in het midden waardoor de foto wat saai wordt.
Als je de ogen op hotspots 3 en 4 zet (en dus hoger in de foto), krijg je wel een sprekend portret.

4. Gebruik deze compositieregel voor elk type foto

Probeer bij elke volgende foto die je maakt (van je koffie, je fiets, je bord met eten) eens te spelen met die hotspots. Plaats bewust je onderwerp niet in het midden.
Als je een foto neemt zonder na te denken ben je geneigd het roze kleedje met schoenen centraal in beeld te zetten.
Hier zijn het kleedje en schoenen op hotspots 3 en 4 gezet. Dit geeft een net iets levendiger effect aan je foto.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.