10 tips om de schoonheid van de herfst vast te leggen

Door Albelli op 28 september 2023

Verbeter je fotografieskills met onze beste herfstfotografietips. Leer hoe je geweldige herfstfoto’s maakt om het pracht en praal van dit seizoen vast te leggen. Klaar om aan de slag te gaan?

Herfstfoto’s geven al het moois weer wat de natuur te bieden heeft: van een stralende zonneschijn tot een veelzijdig kleurenpalet. Dit seizoen is niet voor niets de beste tijd om met je camera creatief aan de slag te gaan.

Of je nu een gezellig gezinsuitstap naar het bos hebt gepland of een strandwandeling gaat maken: met onze top 10 herfstfotografietips maak je prachtige foto’s die je naderhand ongetwijfeld in een fotoboek wilt vereeuwigen.

1. Vind een kleurrijke fotolocatie

Trek de natuur in om prachtige herfstfoto’s te maken. Je vindt er kleurrijke plaatsen die als achtergrond van je foto kunnen dienen. In een natuurreservaat of bos zie je de mooiste natuurverschijnselen in volle glorie. Of breng een bezoek aan een park of boerderij, waar je met een beetje geluk zelfs een pompoenenweide kan vinden om in te spelen.

Als je rondom je kijkt, waan je je in een kleurrijk landschap van karmozijnrode en gele bladeren. Deze levendige kleuren schitteren nog helderder onder de zachte, bewolkte hemel van de herfst en gloeien tijdens de gouden uren van zonsopgang en zonsondergang.

Herfstfotografietip om beeldige herfstkleuren vast te leggen: selecteer de landschapsmodus op je gsm of camera zodat de kleuren nog beter tot hun recht komen in je herfstfoto’s.

2. Breng de herfsttexturen in beeld

Van bladnerven tot verweerde boomstronken: oktober en november brengen allerlei prachtige texturen in de natuur met zich mee om op in te zoomen. Zo ontdek je de verschillende texturen die we associëren met de herfst.

Herfstfotografietip: selecteer de macromodus op je gsm om te focussen op je onderwerp en om zoveel mogelijk details vast te leggen. Gebruik je een camera, zoom dan zo ver mogelijk in of gebruik een speciale macrolens.

3. Speel met de weerspiegelingen van de natuur


Experimenteren met weerspiegelingen in de natuur is een leuke manier om je creativiteit de vrije loop te laten gaan tijden het fotograferen. Spot de weerspiegeling van kleurrijke boomtoppen op het oppervlak van een meer of vijver maar eens. Of, als je in een stedelijke omgeving fotografeert, kan je je cameralens door een kinderperspectief bekijken. Zo ontdek je wat je allemaal kan vastleggen op het oppervlak van een regenplas.

Van regendruppels tot kleurrijke bladeren die in het rond waaien: de herfst is een geweldige tijd om te experimenteren met abstractere beelden.

4. Spot en fotografeer wilde dieren

Tijdens deze tijd van het jaar bereiden grote en kleine dieren zich voor op de winter. Richt je camera af en toe eens naar de lucht om te kijken of je zwermen trekvogels kan spotten om te fotograferen. Of pauzeer onder een boom en misschien zie je wel een eekhoorntje dat voedsel inslaat voor zijn winterslaap.

Ga nog een stapje verder door dieren in het wild te fotograferen. Draag hierbij neutrale kleuren als camouflage om dieren niet af te schrikken. Zo ga je helemaal op in je omgeving.

Herfstfotografietip: gebruik de sportopnamemodus op je gsm of camera om nog beter scherp te stellen op snel bewegende dieren. Zorg ervoor dat je de flitser uitschakelt, want daarmee jaag je dieren niet weg.

5. Maak optimaal gebruik van het zonlicht

Het prachtige licht van een bewolkte herfstdag is gewoonweg magisch, en al zeker met een gloed die je in geen enkele andere tijd van het jaar ziet. Ga je naar buiten tijdens het gouden uur net na zonsopgang en voor zonsondergang. Dit is wanneer het licht laag aan de hemel staat en warme, zachte stralen werpt die de natuur laten stralen. Wist je dat dit ook het beste moment is om wilde dieren te spotten? Zeker het proberen waard!

6. Maak het perfecte herfstportret

De herfst is een geweldige tijd om in de natuur door te brengen, en met het flatterende licht is dit seizoen een perfect moment om enkele portretten te maken van je dierbaren. Of je nu je kinderen, partner, vrienden of familie fotografeert: begin je fotosessie met het kiezen van de geschikte locatie. Dit kan in je tuin, een park of andere plaats in de natuur zijn, en ga op zoek naar een achtergrond met kleurrijke bladeren en veelzijdige texturen.

Het zachte, warme licht tijdens het gouden uur creëert prachtige herfstfoto’s. Kies je favorieten om af te drukken en maak er mooie wanddecoraties of persoonlijke wenskaarten mee!

Herfstfotografietip: selecteer de portretmodus op je camera of gsm. Hiermee focus je op je onderwerp en vervaagt de achtergrond. Gebruik je een camera, open dan het diafragma zo ver mogelijk naar de grootste f-stop – bijvoorbeeld f/2.8 of f/1.8.

7. Gebruik rekwisieten in herfstthema

Wil je je foto’s dat gezellige herfstgevoel laten uitstralen? Voeg dan een leuk element toe aan je portretfoto’s door een paar rekwisieten in herfstthema te gebruiken om mee te poseren Pompoenen, eikels of kleurrijke bladeren geven je foto’s net dat tikkeltje meer. Bovendien zorgt het gebruik van rekwisieten ervoor dat de persoon voor de camera zich kan ontspannen, waardoor je leuke, spontane momenten kan vastleggen.

Moedig de persoon voor de lens aan om hun favoriete wollen trui, sjaal of jas te dragen en verras hun met een lekkere traktatie, geserveerd in een gepersonaliseerde mok! Met een pumpkin spice latte of warme chocolademelk zullen ze ongetwijfeld enorm blij zijn. Spontane foto’s zijn het leukst, dus houd je gsm of camera bij de hand.

8. Laat je foto’s stralen met een polarisatiefilter

Helaas is een licht bewolkte herfstdag niet gegarandeerd. Soms kan het licht van een dag met blauwe hemel begin november net zo fel zijn als een zomerse dag. Gelukkig kan je een polarisatiefilter op de lens van je camera plaatsen. Dit verzacht je foto en helpt de schittering te verminderen die vaak weerkaatst op het oppervlak van water en bladeren. Bovendien verhoogt een polarisatiefilter de verzadiging van je foto en intensiveert het de weelderige kleuren nog meer.

Tip voor amateurfotografen: polarisatiefilters worden traditioneel gebruikt met camera’s, maar je kan ze ook kopen voor de lens van je gsm.

9. Deel spontane momenten met je dierbaren

Van een strandwandeling met het gezin tot een uitstapje naar het bos: geef je mooiste herfstavonturen weer met een verzameling foto’s die doorheen de dag zijn genomen. Ontdek onze herfstfotografietips om spontane momenten vast te leggen:

● Je kinderen die hun wollen mutsen en handschoenen aantrekken voordat ze ‘s ochtends het huis verlaten.
● Het uitzicht vanuit je autoraam als je aankomt op je bestemming (laat je kids deze foto’s maken als je rijdt).
● De reacties van je kinderen als ze voor het eerst met herfstbladeren spelen.
● Scènes van een picknick met het gezin in het bos.
● De prachtige zonsondergang op weg naar huis.

Tip hoe je de beste foto’s maakt: of je nu met een gsm of camera fotografeert, probeer verschillende brandpuntsafstanden uit om gevarieerde foto’s aan je reeks toe te voegen. Zoom in op details zoals laarzen en eikels en gebruik een brede brandpuntsafstand om zoveel mogelijk van een landschap vast te leggen.

10. Deel je herfstavonturen

Er is niets leukers dan thuiskomen na een avontuurlijke dag om de foto’s die je getrokken hebt te bewonderen. Kies de mooiste uit en laat ze afdrukken voor je dierbaren om er samen voor altijd op terug te blikken. Van gepersonaliseerde kalenders en wanddecoratie tot fotoboeken en wenskaarten: breng je herfstavonturen tot leven.

Hoe meer plezier je hebt met je geliefden tijdens deze prachtige tijd van het jaar, hoe meer mogelijkheden je hebt om geweldige foto’s te maken die je voor altijd kan koesteren.

Ga creatief aan de slag met je herfstfoto’s in onze app en maak iets uniek om terug te blikken op je favoriete momenten.

Creëer nu