Tips voor winterse foto’s

Door Albelli op 13 december 2022

De winter is één van de beste seizoenen voor fotografie. Het geweldige licht, de stilte van de natuur en de vele lampjes in de stad geven je de perfecte kans om herinneringen mooi op beeld vast te leggen. Bekijk onze albelli tips voor winterse fotografie.

De mooiste tijd van het jaar… voor fotografie! De heldere landschappen en het perfecte licht maken de winter tot een van de mooiste seizoenen voor fotografen. Onze gids voor winterfotografie helpt je om al je momenten, zowel groot als klein, perfect vast te leggen. Deze albelli gids verbetert ook je fotografische vaardigheden, of je nu een beginner of al een echte fan van fotografie bent. Er is voldoende inspiratie en we willen graag dat je je foto’s met ons deelt als je klaar bent.

Winterlandschappen

Fotografen zijn gek op de winter. Het is het perfecte seizoen om mooie landschapsfoto’s te maken. Van mistig ochtendlicht op het platteland, frisse dagen met verbazingwekkende helderheid, tot besneeuwde heuvels en pieken, of lege stranden, er is voor elk wat wils. Het winterse licht en de sfeer is vooral geweldig als je op zoek bent naar een warme en romantische sfeer in je foto’s. Wat je doelen ook zijn voor het maken van prachtige landschapsfoto’s deze winter, deze tips zullen je helpen om alle momenten, groot of klein, onderweg vast te leggen.

    • De vroege ochtend en avond zijn perfect voor de winterfotografie. Het is op deze momenten van de dag dat het licht het beste is voor alle foto’s in het algemeen, maar vooral voor landschappen. Het vastleggen van het gouden licht, dramatische schaduwen en een gevoel van tijdgebrek is gemakkelijker als je wat vroeger naar buiten gaat om je foto’s te maken of net iets langer wegblijft nadat iedereen naar huis is gegaan.

    • Neem altijd een statief mee en zorg ervoor dat je het ook echt gebruikt. Afhankelijk van welke camera of smartphone, je gebruikt, kunnen de dingen een beetje verschillen, maar in het algemeen gebruik je best een smal diafragma voor je winterlandschappen (f8 tot f11 zou moeten werken). Dit zorgt ervoor dat je hele landschap scherp is, maar waarschijnlijk heb je er een langere belichting voor nodig dan je effectief kunt door je camera met de hand vast te houden om goed verlicht te zijn. Daarom moet je ervoor zorgen dat je een statief hebt, of gewoon een stabiel oppervlak waar je je camera veilig op kunt plaatsen. Je moet ook de timerfunctie gebruiken in plaats van zelf de ontspanknop in te drukken, dit zal eventuele trillingen en onscherpte in je foto’s verminderen.

  • Compositie is cruciaal. Als een landschapsfoto je de adem niet ontneemt, komt dat omdat degene die hem genomen heeft alleen een snelle snapshot heeft gemaakt zonder veel boodschap erachter. Zie jezelf als een schilder bij het opstellen van je camera en het maken van de foto. Wat drijft jou om deze foto te maken? Is het het licht, de sneeuw, de textuur, de diepte of nog wat anders? Stel je camera zo op dat er ruimte is om je verhaal te vertellen. Als het een mooie winterse zonsopgang is, geef dan de nodige ruimte aan de pastelkleuren in de lucht, als het een bergketen is, geef dan de toppen meer ruimte dan de lucht. Soms verandert alleen al het zetten van een paar stappen in één richting het hele perspectief van je landschap aanzienlijk. Je wilt geen doorsnee foto’s nemen, gebruik je tijd dus om een echte knaller te maken die precies is wat je wilt.

Extra tip: Maak gebruik van lege straten – ga er ‘s morgens vroeg op uit (zelfs op 1 januari) en ontdek de stad terwijl deze nog slaapt of net in beweging komt. Het gebeurt niet vaak dat we de stad zo te zien krijgen, en als het wel zo is hebben we meestal haast en geen tijd om foto’s te maken. Dit is het perfecte moment om momentopnames te maken.

Stadse poëzie

Steden kunnen in de winter warm en gezellig of eenzaam en koud zijn. Ze zijn een canvas voor je om je gedachten en gevoelens te beschrijven, of om te documenteren wat je ziet. Profiteer van dit seizoen, wanneer het vaak wat rustiger is, om de stad waar je woont te gebruiken om je uit te drukken.

    • Laat het licht binnen! Al die decoratie, etalages, verkeerslichten en voorbijrijdende auto’s kunnen zorgen voor geweldige stadsbeelden, vooral als het later op de dag donker wordt. Zoek naar licht, clusters van helderheid die tot je spreken en experimenteer ermee. Ga wat dichterbij en fotografeer de details, of blijf wat verder weg en probeer de straat in al zijn activiteit te laten zien. Wat je ook kiest, de lichten maken je opnames leuk en levendig. Regen is beste je vriend voor nachtelijke stadsfoto’s, want de lichten zullen prachtig weerkaatsen in de plassen en op de gladde wegdekken.

    • Omarm de wazigheid, vooral wanneer deze gepaard gaat met veel licht. Zoek een onderwerp dat tot je spreekt en zorg ervoor dat je een groot diafragma gebruikt (f2.8 tot f4, of portretmodus als je een smartphone gebruikt). Zodra je je op je onderwerp concentreert, zal de achtergrond vervagen, waardoor je een aantal spectaculaire lichteffecten en een artistiek randje aan je foto’s krijgt.

    • Maak gebruik van lege straten – ga er ‘s morgens vroeg op uit (zelfs op 1 januari) en ontdek de stad terwijl deze nog slaapt of net in beweging komt. Het gebeurt niet vaak dat we de stad zo te zien krijgen, en als het wel zo is hebben we meestal haast en geen tijd om foto’s te maken. Dit is het perfecte moment om momentopnames te maken.

Portretten en mensen

Of het nu gaat om een fotosessie met je speciale iemand of een groepsfoto met de familie voor het kerstdiner, er zijn veel mogelijkheden in de winter om fantastische foto’s te maken van de mensen die je liefhebt. Of je nu binnen of buiten bent, het natuurlijke licht van de winter kan geweldige resultaten opleveren, vooral op een heldere, maar bewolkte dag.

    • Welke kleuren kan je gebruiken? Of je contrasterende of complementaire kleuren gebruikt beslis je zelf, beide zijn geschikt voor het maken van mooie foto’s. In besneeuwde landschappen kan het dragen van felle jassen of accessoires een goed idee zijn om kleuren te contrasteren. Maar het natuurlijk ook zo zijn dat je de voorkeur geeft aan kleuren die beter bij de omgeving passen. Probeer verschillende opties als je kan, maar probeer altijd de kleuren in gedachten te houden tijdens het fotograferen en ze in je voordeel te gebruiken.

  • Neem bij het maken van groepsfoto’s de tijd om je foto – en de groep – mooi te componeren. Groothoeklenzen (of gelijkwaardige smartphone-opties) kunnen echt een handige manier zijn om ervoor te zorgen dat iedereen in het frame past. Let er wel op dat de randen van het frame nogal vervormd zullen zijn met deze lenzen, probeer dus ruimte te laten tussen de groep en de rand van de foto. Neem wat geposeerde foto’s, maar laat mensen ook zichzelf zijn, vertel een grapje en probeer een foto te maken van de hele familie die zichzelf duidelijk op z’n gemak voelt.

Extra tip: je kan al deze tips met elkaar combineren. Waarom gebruik je geen prachtig landschap als de perfecte achtergrond voor een speciale foto van je gezin? Of laat je je dierbaren voor je poseren in mooie stadsverlichting? Deze tips zijn slechts suggesties om je op weg te helpen, maar je creativiteit zal ervoor zorgen dat je de perfecte foto’s krijgt, en als je die eenmaal hebt, zorg er dan voor dat je ze met ons deelt!

We hopen dat deze tips je hebben geïnspireerd om er op uit te gaan en een aantal grote en kleine momenten vast te leggen. Als je eenmaal je fantastische foto’s hebt gemaakt, klik je op de knop hieronder en kan je creatief aan de slag gaan met onze fantastische fotoproducten.

Creëer nu