Een winterse foto van een stad in het donker, bedekt met sneeuw.

Tijdens een frisse winterse wandeling of een dagje op de skipiste krijg je al snel zin om je camera erbij te nemen. De winter is zo fotogeniek, denk maar aan actiefoto’s op de hellingen, glanzend ijs en sneeuwdagen met de kinderen. Om er zeker van te zijn dat je de best mogelijke winterfoto’s maakt, hebben we voor jou zeven tips verzameld die je helpen om als een echte pro aan de slag te gaan. Je zal al snel voldoende materiaal verzameld hebben om een albelli fotoboek te maken.

Draag zorg voor je apparatuur

Een foto van een vrouw in een winterjas die een foto neemt met haar spiegelreflexcamera.

Als je op een koude dag met je spiegelreflexcamera of je smartphone naar buiten gaat om een foto te nemen, is het belangrijk dat je goed zorgt draagt voor je materiaal. Lage temperaturen kunnen de efficiëntie van je batterijen verminderen, neem dus wat extra batterijen mee voor je camera of hou je smartphone warm en droog.

Speel echt op zeker door een waterddichte tas mee te nemen zodat je apparatuur in geen geval met vocht in contact kan komen. Neem ook voor de zekerheid een doekje mee.

Wees je bewust van het licht

Een foto van Amsterdam op een heldere winterdag met een rij besneeuwde fietsen langs het kanaal.

Je kan verschillende foto’s maken in verschillende winterse lichtomstandigheden, vooral bij zonsondergang en zonsopgang, waardoor je prachtige kleuren aan je foto’s kan toevoegen. Wanneer de zon laag staat maar de horizon nog helder is, kan je de mooiste landschapfoto’s maken. Tijdens het zogenaamde golden hour kan je gebruik maken van lange schaduwen en warm licht om zo de mooiste foto’s te maken. Als je dit uitzonderlijke moment zeker niet wil missen, kan je best even nakijken om hoe laat de zon opgaat en weer ondergaat voordat je met je camera naar buiten stapt.

Ski- of snowboardfoto’s maak je dan weer best wanneer de zon hoog staat. Zelfs op een grijze dag kan je gebruik maken van deze lichtomstandigheden. De grijze achtergrond zorgt ervoor dat felle kleuren nog meer opvallen. Perfect dus voor een mooie foto van de kinderen in hun kleurrijke winterjasjes.

Experimenteer met actiefoto’s

Foto van een kleine jongen in de sneeuw, klaar om een sneeuwbal naar de camera te gooien, met een vrouw op de achtergrond die ook een sneeuwbal gaat gooien.

Of je nu op de piste aan het skiën bent of met de kinderen een sneeuwbalgevecht aangaat, met een paar cameratechnieken kun je geweldige winterse actiefoto’s maken.

Om een sneeuwbal halverwege in de lucht, een skiër of snowboarder in actie op je vakantiefoto’s te bevriezen, hoef je alleen maar je sluitertijd aan te passen. Dit doe je best met een spiegelreflexcamera omdat je niet bij alle smartphones de sluitertijd kan aanpassen. Probeer een sluitertijd van meer dan 1/500e van een seconde, maar zorg ervoor dat je je foto’s niet onderbelicht, waardoor ze te donker worden. Als je foto’s te donker zijn, kan je de ISO-waarde op sommige camera’s aanpassen.

Probeer verschillende instellingen uit totdat je het gewenste effect bereikt hebt. Als je nog een paar extra tips nodig hebt voor het werken met sluitertijd, dan vind je hier wat je zoekt.

Neem enkele gezellige close-ups

Een close-up van een bruine puppy met wit en zwart in de sneeuw.

Als je graag een schattige winterse close-up wil maken, is het belangrijk dat je je zo dicht mogelijk bij je onderwerp bevindt. Je kan een leuke shoot organiseren met je huisdieren of je kan schattige foto’s van de kinderen maken. Wat je ook kiest, je kan je foto’s daarna in ieder geval verzamelen in een leuk fotoboek.

Hou er rekening mee dat wanneer je een groothoeklens gebruikt om de foto te maken, je onderwerp kan vervormen als je te dichtbij komt. Probeer dus op verschillende afstanden te fotograferen om de perfecte close-up te krijgen.

Leg de winter in de stad vast

Een rode metalen rail bedekt met ijspegels.

Een wintervakantie is perfect om leuke foto’s van de stad te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een besneeuwde straat, schitterende winterverlichting of een bevroren fontein vastleggen om aan je volgend fotoboek toe te voegen. Als je zelf gek bent op straatfotografie, kan je gebruik maken van de hoge contrasterende lichtomstandigheden om nieuwe foto’s voor in je portfolio te maken. Tijdens een vakantie met de familie kan je dan weer schattige foto’s van de kinderen maken terwijl ze een heerlijk kopje chocolademelk drinken.

Speel met belichting

Een foto van sneeuwval boven Londen 's nachts, met de Big Ben op de achtergrond, enigszins onscherp, en de London Eye in de linkerhoek.

Dankzij de diverse lichtomstandigheden, is de winter perfect om met belichting te experimenteren. Belichting regelt hoe donker of licht je beeld is en met een spiegelreflexcamera kan je dit handmatig aanpassen aan het veranderende licht.

Overbelichting betekent dat er te veel licht in je beeld zit, terwijl onderbelichting voor een zeer donker beeld zorgt. Op je camera kan je de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt wijzigen door de sluitertijd of het diafragma aan te passen. Als je een zeer heldere scène hebt, zoals een besneeuwde berg in de zon, ga dan voor een kortere belichtingstijd, omdat dit voor minder licht in je foto zal zorgen. Als je een wat donkerdere scène op beeld vast wil leggen, kies je beter voor een langere belichtingstijd zodat er meer licht naar binnen kan dringen.

Om meer te weten te komen over de belichting van foto’s, kan je onze inleiding tot de basisfotografie raadplegen of kan je onze gids over sluitertijd lezen om zo met nieuwe technieken aan de slag te gaan.

Herbeleef je favoriete familiemomenten

Een foto van een knuffelende man en vrouw tijdens een sneeuwwandeling in het bos met een kleuter.

De winter zit vol bijzondere momenten met het gezin, zoals sleeën met de kinderen of de eerste skitrip samen. En met zoveel leuke momenten op de planning, kan je uiteraard heel wat prachtige foto’s maken die je erna eindeloos opnieuw zal willen bekijken. Dus waarom maak je niet enkele leuke foto’s van iedereen samen?

De volgende keer als er een groepsactiviteit op het programma staat, kan je enkele leuke spontane foto’s maken. Het kan nodig zijn om te experimenteren met de sluitertijd, omdat fotograferen bij weinig licht het lastiger kan maken om geniepige blikken of ongeposeerde momenten met een snelle sluitertijd vast te leggen.

We hopen dat deze tips je kunnen helpen bij het vastleggen van winterse plaatjes. Kleed je dus lekker warm aan, hou je materiaal droog en maak enkele fantastische beelden waar je nooit genoeg van zal krijgen. Als je je mooiste foto’s van tijdens het skiën of het sneeuwballengevecht hebt verzameld, kan je een albelli fotoboek maken om in je boekenkast te zetten.

Ken je nog enkele fotofans die op zoek zijn naar tips? Deel dan deze blog op sociale media door op de icoontjes hieronder te klikken.

Reacties