Maak je allerbeste foto’s ooit met onze 6 tips voor strandfotografie

Door Albelli op 16 augustus 2018

Doe inspiratie op met onze 6 experttips voor strandfotografie waarmee je prachtige landschappen en authentieke portretten kunt maken aan zee.

Strand fotografie tips

Zon, zand, stralende gezichten… Het strand is een hele leuke plek om foto’s te maken, maar het kan ook best lastig zijn. Het felle licht en het vlakke landschap kunnen voor zelfs de meest ervaren fotografen een uitdaging zijn. Maar maak je maar geen zorgen; met een beetje oefening (en onze handige tips) maak je binnen de kortste keren prachtige strandfoto’s.

Speel met standpunten

Strand fotografie tips standpunten

Fotografeer bijvoorbeeld vanaf grondniveau voor een interessanter perspectief of wat wij erg leuk vinden: foto’s van bovenaf van bijvoorbeeld kleurrijke strandhanddoeken en picknicks. Lees de tips in deze blogpost voor meer ideeën over hoe je het beste standpunt kiest.

Profiteer van het gouden uur

Strand fotografie tips gouden uur

Maak foto’s net na zonsopgang of net voor zonsondergang tijdens het ‘gouden uur’. Topfotografen vinden dit leuk vanwege het flaterende licht en de interessante schaduwen. De zon heeft een warmere kleur, waardoor het makkelijker is om tegen het licht in te fotograferen en prachtige silhouetten te creëren. We hebben meer tips voor het maken van foto’s tijdens dit magische uur.

Creëer diepte

Strand fotografie tips diepte

Door diepte te creëren, maak je je foto’s interessanter. In plaats van gewoon foto’s van de zee en de horizon te maken, kun je iets op de voorgrond zetten, zoals zwemspullen, strandspeelgoed of parasols, om je foto’s diepte te geven.

Leg lichtvlekken vast

Strand fotografie tips lichtvlekken

Om lichtvlekken te maken plaats je je onderwerp voor de zon zodat die net erbovenuit komt en focus je daarna handmatig op je onderwerp (je camera zal automatisch focussen op de zon). Je creëert dramatische resultaten die eruitzien alsof ze door een professional zijn vastgelegd. Zulke lichtvlekken worden ook wel lens flare genoemd.

Gebruik je flits voor portretten

Strand fotografie tips portretten

In de middagzon (als de zon recht van boven komt), kun je de flits gebruiken om de donkere schaduw onder de ogen van mensen te verminderen. De flits overschaduwt het harde licht tussen 11:00 uur en 15:00 uur, zodat het er zachter uit komt te zien.

Hou je oog op de horizon

Strand fotografie tips horizon

Om scheve foto’s te vermijden die eruitzien alsof ze doormidden zijn gesneden, houd je de horizon recht en in het bovenste of onderste derde deel van de foto. De eenvoudigste manier om je horizon recht te krijgen, is door de bovenkant of onderkant van je zoeker parallel eraan te houden.

Gewapend met deze tips is het nu tijd om naar buiten te gaan en je mooiste strandfoto’s ooit te maken. Laat ze daarna niet zomaar op je camera of smartphone staan, maar doe er iets mee. Maak eens een fotoboek met de resultaten! Maar lees wel eerst onze geheimen voor het maken van het mooiste vakantiefotoboek. Daarnaast hebben we nog heel veel andere fotografietips op de blog die je zullen helpen prachtige foto’s te maken.