8 tips om zonsondergang foto’s als een professional vast te leggen

Door Albelli op 28 juli 2017

Onze favoriete dagen eindigen altijd met een prachtige zonsondergang en we hebben enkele eenvoudige tips die ervoor zorgen dat je alles met een camera kunt vastleggen.

Les portraits photoshoppés d'Emil Nyström 3

Zonsondergangen zijn al sinds lange tijd een favoriet onderwerp voor fotografen vanwege het veranderende licht, scala aan landschappen en boeiende schaduwen. Zonsondergangen zijn in feite het meest populaire tafereel dat op onze wanddecoratie afgedrukt wordt; het lijkt er dus op dat jij het ook leuk vindt om ze te fotograferen.

We hebben 8 eenvoudige zonsondergang fotografietips om jouw zonsondergang foto’s nog beter te maken. Van het vastleggen van silhouetten tot het optimaal gebruiken van vervagend licht.

Wees op tijd

Zonsondergang foto's tips apps

Ga naar de App Store en download een zonsopgang en zonsondergang timing app. (Veel weer-apps hebben ook deze functie.) Op die manier mis je nooit een zonsondergang.

Wees je bewust van de horizon

Zonsondergang foto's tips horizon

In de meeste zonsondergang foto’s is de horizon de eyecatcher, dus zorg ervoor dat je voorzichtig bent wanneer je deze positioneert. Als de hemel echt mooi is, plaats dan de horizon in het onderste derde van de foto. Als de zonsondergang over de zee ligt en reflecties maakt, plaats dan de horizon in het bovenste derde van de foto.

TIP: Jij moet er ook voor zorgen dat je de horizon horizontaal houdt. Niets ruïneert een zonsondergang foto meer dan een instabiele horizon.

Speel met silhouetten

Zonsondergang foto's tips silhouetten

Een silhouet maken op de voorgrond zal je zonsondergang foto’s een gevoel van perspectief geven. Je kunt vrienden vragen om vormen met hun lichamen en handen te maken voor een leuk effect of gebruik te maken van palmbomen en boten.

TIP: kijk uit naar vogels! Een paar vogels op je foto maken de foto nog mooier.

Profiteer van reflecties

Zonsondergang foto's tips reflecties

Als je op het strand bent, kunnen de reflecties van de zon op het water indrukwekkend zijn. Als je echter in de stad bent, let op een zonsondergang die reflecteert op glazen gebouwen of ramen. De manier waarop het licht wordt weerspiegeld kan zeer interessante beelden geven.

Maak een staand formaat

Zonsondergang foto's tips staand

Zet de flash aan en gebruik deze alleen voor het nemen van een staande foto van iemand bij zonsondergang. Het zal hun vormen extra weergeven en voorkomen dat de foto te donker wordt.

Wacht op wat wolken

Zonsondergang foto's tips wolken

Schapenwolken, vederwolken zijn ideaal. Het licht zal van achteren weerspiegeld worden en interessante vormen maken. Na een onweersbui wanneer de hemel helder wordt, zijn de omstandigheden het best voor zonsondergang fotografen.

Blijf een beetje langer

Zonsondergang foto's tips timing

Nadat de zon achter de horizon is gedoken, zal de hemel nog anderhalf uur lang van kleur blijven veranderen. Blijf rondhangen om dit spektakel te zien en nog meer kleuren vast te leggen.

Draai je om

Zonsondergang foto's tips hemel

Niet alleen waar de zon is, kan de hemel een overweldigende vertoning laten zien. Wanneer je om je heen en achter je kijkt, zou je een aantal interessante kleuren en verschillende lichten kunnen vastleggen.

Alles wat je nu nodig hebt, is een heldere avond om naar buiten te gaan en je zonsondergang fotografievaardigheden uit te oefenen. Voor meer fotografietips zoals deze, bekijk onze fotografietips en trucs. Raak geïnspireerd door onze handige makkelijk te volgen gidsen die ervoor zorgen dat je de best mogelijke foto’s kunt maken.