Moederdag staat alweer voor de deur en wat is leuker dan die ene bijzondere persoon in je leven prachtige foto’s van zichzelf cadeau te doen? Plan een fotoshoot met behulp van onze tips, kies je favoriete exemplaren eruit en print ze op één van onze albelli fotoproducten. Elegante wanddecoratie, een klassieke fotomok en een serie foto-afdrukken, bij ons zit je goed van de shoot tot de levering van je cadeau.

Geposeerde of spontane foto’s?

valentines-gift-ideas-photo-prints

Jij kent je moeder beter dan wie dan ook, het is dus belangrijk dat je even na gaat denken over haar persoonlijkheid, gewoontes en alle momenten die jullie samen hebben doorgebracht. Welk soort foto’s denk je dat het best bij haar zal passen? Misschien professioneel ogende foto’s of toch eerder amateuristisch maar dan wel in de vorm van een reportage over de dingen die ze graag doet. Misschien vindt ze het leuk om even een moment te nemen om te poseren of misschien voelt ze zich net comfortabeler als het er wat spontaner aan toe gaat. Jij bepaalt welke stijl foto’s het beste past en hoe je het verhaal van deze fotoshoot gaat vertellen, maar denk eraan dat het altijd een goed idee is om verschillende mogelijkheden uit te proberen. Ga online op zoek naar inspiratie en bespreek je ideeën samen met haar om zo te weten te komen wat zij ervan denkt. Het maakt niet uit welke stijl je kiest, je moet er alleen voor zorgen dat je er voldoende tijd insteekt. Goede foto’s zijn vaak het resultaat van planning, wat vallen en opstaan en verbetering, dus als je eenmaal een goed idee hebt van de foto die je zou willen, blijf dan oefenen met het maken van foto’s en breng aanpassingen aan tot je tevreden bent.

Verdiep je in de basisinstellingen

Welke camera je ook gebruikt, de standaard richtlijn voor geposeerde portretfotografie is het gebruik van een geringe scherptediepte. Dit betekent dat de achtergrond van je foto zacht en onscherp wordt, zodat alle aandacht naar je moeder gaat, die scherp in beeld is. Je kan de scherptediepte op bijna alle camera’s regelen door eenvoudig de diafragmawaarde in te stellen (ergens tussen f.2 en f3.5 idealiter – hogere waarden verminderen de hoeveelheid achtergrondonscherpte). De meeste smartphones hebben soortgelijke mogelijkheden, al dragen ze soms andere namen, zoals ‘beauty’ of ‘portret’ modus. Er zijn ook apps waarmee je onscherpte kan toevoegen nadat de foto gemaakt is, hoewel de resultaten kunnen variëren – probeer te zoeken naar ‘bokeh’ of ‘photo blur’ in je app store. Als je een spontane foto maakt, is dit misschien niet zo van toepassing, omdat je er waarschijnlijk naar streeft dat alle details scherp zijn.

Denk na over de omgeving

Het onderwerp is altijd het belangrijkste deel van een foto, maar de omgeving kan soms net zo essentieel zijn. Een mooie foto kan verpest worden door een rommelige achtergrond die afleidt, of door een straatnaambordje of prullenbak die er net voor zorgt dat de foto niet perfect is. Zorg ervoor dat je de omgeving zorgvuldig uitkiest. Het kan gewoon een eenvoudige achtergrond zijn, of het kan een centraal deel zijn van het verhaal dat je vertelt (het werk van je moeder of de plaats waar ze haar hobby uitoefent, bijvoorbeeld). Het is aan jou om te kiezen welke setting het verhaal vertelt dat je voor je moeder plant. Een bakstenen muur of een groene heg zijn klassieke achtergronden voor een portretfoto, en doen het goed, maar een goed verlichte kamer of zelfs een gekleurd laken of stof kan ook wonderen doen. Denk eraan dat je je moeder voldoende van de achtergrond scheidt, zodat die ook onscherp wordt. Een paar meter moet voldoende zijn – hoe meer afstand er is, hoe dramatischer de onscherpte zal zijn. Als je van plan bent de setting een integraal deel van de foto te maken, zorg er dan voor dat je hem zo bouwt dat het geheel er goed uitziet. Houdt je mama van planten? Herschik dan haar lievelingsplanten achter haar in een lichte kamer. Houdt ze van boeken en lezen? Gebruik dan de boekenplank als achtergrond, en laat haar misschien een boek vasthouden dat speciaal voor haar is. Zodra je de omgeving hebt bepaald, is het tijd om creatief aan de slag te gaan!

Vind haar beste hoek

Als je je setting hebt uitgezocht, neem dan de tijd om de juiste hoek te vinden die je moeder er op haar mooist uit laat zien. Over het algemeen werken extreme hoeken zelden goed, dus probeer de camera op ooghoogte te houden (hoewel de regels zoals altijd bij creatieve bezigheden, zijn bedoeld om een beetje omgebogen te worden). Zorg dat het hoofd van je mama iets omhoog gekanteld is, dit helpt om eventuele onaantrekkelijke schaduwen rond haar kin en onder haar hals te verminderen. Zorg ervoor dat ze niet loenst, dat haar ogen open zijn en dat ze goed verlicht zijn – experimenteer met verschillende invalshoeken tot je echt tevreden bent met het resultaat. Houd rekening met het licht – natuurlijk licht werkt heel goed, maar probeer hard licht midden op de dag te vermijden. Als je je foto kunt maken naast een groot raam dat de kamer met natuurlijk licht overspoelt, is dat natuurlijk geweldig. Vermijd overdreven schaduwen in je foto, tenzij je van plan bent voor een dramatische look te gaan. Probeer er in het algemeen voor te zorgen dat het licht gelijkmatig rond haar gezicht wordt verdeeld, en zo natuurlijk mogelijk is (dus probeer zo mogelijk gele of oranje tinten te vermijden).

Zorg voor de juiste focus

valentines-gift-ideas-photo-book

Als alles klaar is, en je je perfecte foto’s aan het maken bent, zorg er dan voor (en controleer altijd dubbel) dat je goed scherpgesteld hebt. Op je telefoon- of camerascherm ziet het er misschien goed uit, maar bekijk het resultaat toch altijd aandachtig. Als je scherpstelling niet klopt, tast dit de kwaliteit van je foto erg aan, en kan dit ervoor zorgen dat je foto zelfs onbruikbaar wordt. Hoewel je vrij bent om op elk element van de foto scherp te stellen, is een goede standaard bij het fotograferen van mensen om scherp te stellen op het oog dat het dichtst bij de camera is. Als je dit goed doet, ziet de foto er automatisch beter en professioneler uit, en geeft zo leven aan de foto’s van je moeder.

We hopen dat deze tips je helpen geïnspireerd te raken om een paar geweldige foto’s van je moeder te maken. We zien graag de resultaten van jullie fotoshoots, tag ons dus op Instagram en deel de geweldige foto’s van je moeder. Als je je foto’s wilt gebruiken als een leuk cadeau-idee voor Moederdag, kijk dan eens naar onze fotoproducten. Klik gewoon op de knop hieronder en ga aan de slag.

creëer nu

Reacties