6 tips om prachtige foto’s te maken met kerst

Door Albelli op 7 december 2023

Op zoek naar handige tips voor kerstfotografie? Ontdek hoe je met belichting kan spelen, prachtige portretfoto’s vastlegt en zelfs hoe je een DIY fotobooth maakt. Lees snel verder & bekijk onze zes eenvoudige tips om je kerstfotografie van 2023 naar een hoger niveau te tillen.

Met zoveel geweldige fotomomenten tijdens de feestdagen is het logisch dat je de mooiste foto’s wilt vastleggen. Vooral als je van plan bent om ze in het nieuwe jaar om te toveren tot nog meer van onze fotoproducten. Of je nu je gsm of een spiegelreflexcamera gebruikt: hier zijn onze zes top tips voor kerstfotografie.

1. Zorg voor de juiste belichting

Natuurlijk licht is ideaal voor een mooie portretfoto en de winterzon is een van de meest effectieve belichtingen die je kan gebruiken. Zorg er voor dat je niet recht in de zon fotografeert of dat de gefotografeerde zijn ogen moet dichtknijpen. Als je binnen bent, creëer dan een natuurlijk lichtinval in de kamer. Of als het ‘s nachts is, gebruik dan een verstelbare lamp om het juiste effect te krijgen.

Onze top tip voor kerstfotografie: Pas je belichting aan om meer licht binnen te laten als je niet genoeg natuurlijk licht hebt. Een hoeklamp is een uitstekende manier om je foto ‘s nachts te belichten.

2. Maak prachtige portretfoto’s

Gebruik een kleine scherptediepte om je portretfoto’s deze kerst te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de achtergrond onscherp is, waardoor er meer aandacht is voor de gefotografeerde persoon. Als je dit doet, en vooral als de achtergrond bestaat uit kerstverlichting of versieringen, krijg je een prachtig portret in plaats van een typische kerstfoto. Wissel geposeerde foto’s af met spontane foto’s om de beste momenten vast te leggen.

3. Gebruik een statief voor je kerstportret

De familiefoto met kerst is een geweldige traditie en de beste tip? Dat is zorgen dat iedereen op de foto staat! Laat dus niemand zich achter de versieringen verstoppen. Plaats de grotere mensen achteraan en laat de kleinkinderen vooraan staan, maar probeer de verschillende generaties zoveel mogelijk te mengen. Geef de foto een echte kerstsfeer door de foto te nemen rond de boom, bij de versieringen, met iedereen in kersttruien of zelfs rond de kersttafel.

Tip voor een familieportret met kerst: vergroot je scherptediepte tot ergens in het midden (f4 tot f5,6) om ervoor te zorgen dat iedereen scherp is, zelfs als er meerdere rijen mensen op de foto staan. Vermijd mensen aan de rand van het kader als je een foto met een groothoeklens neemt. Door de optiek van de groothoeklens kunnen dingen aan de rand van de foto vervormen.

4. Maak een DIY fotobooth

Maak een DIY fotobooth met feestelijke decoratie en achtergronden en leg op een leuke, interactieve manier kerstherinneringen vast. Dit is ook een geweldige manier om de meer cameraschuwe leden van je groep erbij te betrekken. Maak eenvoudig je eigen kartonnen frame van een grote doos en versier het met inpakpapier. Zet het in een hoek van de kamer, waar de meeste kerstgasten langskomen, voeg een paar gekke hoedjes en kerstattributen toe et voilà! Je DIY fotobooth is klaar.

5. Fotografeer de details vóór het feest begint

Zorg ervoor dat je even de tijd neemt om alle decoratie in perfecte staat fotografeert, voordat de hele familie binnenkomt. Als het om eten gaat, probeer dan een foto te maken van de gedekte tafel met alle kerstgerechten voordat de familie aan tafel gaat. Probeer, net als bij de andere fototips, de belichting zo te regelen dat deze niet te fel is en er minder schaduw is. Bepaal vanuit welke hoek het eten er het beste uitziet: moet het van bovenaf of vanuit een lagere hoek worden gefotografeerd?

Tip voor het fotograferen van kerstgerechten: zorg ervoor dat je foto’s een opvallend gerecht hebben om op te focussen. Als het te druk is, kan het al snel rommelig aanvoelen. Plaats bijpassende voorwerpen op de voor- en achtergrond om het verhaal van de foto compleet te maken.

6. Maak spontane foto’s

Een authentiek moment vastleggen zorgt altijd voor een unieke foto. Gebruik je gsm om een paar spontane foto’s te maken tijdens de kerstdagen: of het nu de kinderen zijn die hun cadeautjes openmaken op kerstdag, je beste vrienden die lachen om iets grappigs of je wederhelft die hard aan het werk is voor het feestmaal. Als je er nog geen hebt, maak dan een groep aan op WhatsApp of Facebook om makkelijk al je leuke feestelijke kiekjes met elkaar te delen.

Vergeet ook niet om te ontspannen. Terwijl jij je klaarmaakt voor de beste familiekerst ooit, kan je contact met ons opnemen als je vragen hebt over het leveringsproces. Je kan ook altijd terecht op onze FAQ pagina. Het enige dat je nu nog moet doen? Een fantastische tijd met je gezin beleven!