2021 was een jaar om nooit te vergeten, nietwaar? Het heeft ons alvast de kans geven om eens iets nieuws uit te proberen, om andere vaardigheden uit te proberen en om te genieten van onze (nieuwe) hobby’s. Die zijn perfect om een jaarboek over te maken. Als je niet weet waar je moet beginnen, dan kan je deze tips gebruiken bij het ontwerpen van je jaarboek van de kaft tot het design. 

Kies je jaarboekomslag

De foto op de kaft is bijna altijd zichtbaar – kies dus een leuke uit. Je verhaal begint bij de omslag, het is dus belangrijk dat je een foto kiest die meteen het thema van je boek weergeeft. Als je gaat voor een familieboek, dan kan je kiezen voor een groepsfoto op de kaft. Maar als je bijvoorbeeld een babyboek wil maken, dan kan je ervoor kiezen om de eerste foto van je kleine schat op de omslag te plaatsen. Als je wat inspiratie nodig hebt om aan de slag te gaan, kan je gebruik maken van onze creatieve ideeën voor leuke thema’s die je ook kunnen helpen om je foto’s te groeperen. Nog een tip voor het design van je omslag: waarom voeg je geen 2021 sjabloon toe om zo voor een extra creatieve touch te zorgen? Maar je kan ook kiezen voor een eenvoudige linnen kaft en het jaartal erop laten drukken als je niet meteen weet welke foto je op de voorkant wil gebruiken.

Bepaal de volgorde van je fotoboek

Het orderen van foto’s kan lastig zijn. Maar als je graag een chronologisch fotoboek wil, dan hebben we enkele tips voor het organiseren van je bestanden. Zodra je bestanden geordend zijn, kan je ze als een tijdlijn in je fotoboek plaatsen. Als je een chronologische volgorde maar niets vindt, dan kan je je foto’s eventueel per kleur of per thema groeperen. Je kan bijvoorbeeld foto’s met gelijkaardige tinten verzamelen of een sectie maken met daarin alleen de foto’s van je staycation of je uitstapjes. Daarnaast kan je bepaalde delen van je fotoboek ook opdragen aan mensen die het voorbije jaar een belangrijke rol gespeeld hebben. Zo kan je bijvoorbeeld alle foto’s van je ouders verzamelen en een ander deel met daarin je favoriete foto’s van je vrienden maken.

Ga aan de slag met onze ontwerpmogelijkheden

Onze eigen designers hebben vorig jaar honderden nieuwe ontwerpen gemaakt om je te helpen bij het personaliseren van je fotoboeken. Ga aan de slag met clipart, achtergronden, sjablonen en kaders om van jouw jaarboek een uniek stuk te maken. Alle ontwerpmogelijkheden zijn bewerkbaar, zodat je zoveel aanpassingen kan doen als je zelf wil. Onze jaarboeken zijn heel gemakkelijk te maken, dus bijt je erin vast en beleef er plezier aan. 

Voeg aandenkens aan je jaarboek toe

Je jaarboek hoeft niet alleen maar uit foto’s te bestaan, je kan ook aandenkens uit het voorbije jaar toevoegen. Vergeet niet dat kleine momenten het meest gedenkwaardig kunnen zijn – als het je toch gelukt is om op reis te gaan of om musea of kunsttentoonstellingen te bezoeken, waarom scan je dan de tickets en programma’s niet? Wij hebben enkele tips over het scannen van foto’s en aandenkens.

Schrijf een inleiding voor elk deel van het fotoboek

Een korte inleiding bij elke maand of bij elk deel van je jaarboek is een goede manier om al je herinneringen samen te vatten. Je kan bijvoorbeeld een paragraafje schrijven over waar je naartoe ging en wat je allemaal gedaan hebt. Zo krijgt je verhaal wat extra kleur.

Voeg enkele quotes toe

Is er een quote waar je gek op bent? Of een liedje dat je jaar perfect samenvat? Je kan enkele quotes of een muziektekst naast je foto’s plaatsen.

Laat je foto’s het verhaal vertellen

Als je liever de foto’s zelf wil laten spreken, dan kan je met onze verschillende indelingen experimenteren. Zo kan je een informele mozaïekstijl gebruiken voor veel gezellige familiefoto’s of een indeling met één foto om een prachtig landschap te laten zien.

Rond je boek leuk af

Je kan je jaarboek leuk afronden door op 2021 terug te kijken met behulp van cijfers. Zo kan je bijvoorbeeld een pagina maken met het aantal projecten dat je afgewerkt hebt, het aantal plaatsen in de buurt die je bezocht hebt of alle nieuwe woorden die je kleine schat dit jaar geleerd heeft.

We hopen dat we je hiermee voldoende ideeën gegeven hebben om een eigen jaarboek te maken. Ga dus maar aan de slag met je fotoboek en zet 2021 stijlvol in de kijker. 

Maak je eigen jaarboek

Wij willen jouw creatie graag zien. Deel ze met ons met de hashtag #albelli of deel onze ideeën met je vrienden door op de icoontjes hieronder te klikken en onze blog op sociale media te delen.

Reacties