Een foto van drie kinderen die op een bankje voor felgekleurde gebouwen zitten.

Een citytrip met de kinderen is de perfecte manier om een lang weekend door te brengen. Je kan hen kennis laten maken met heel wat lokale gerechten, hen cultuur op laten snuiven met een beetje sighseeing en vooral: je kan er perfecte plaatjes schieten voor in je volgende fotoboek. Maar als je familie al veel gereisd heeft en de belangrijkste toeristische hotspots al bezocht heeft, kan je deze 11 onverwachte Europese bestemmingen misschien een kans geven?

Wij hebben voor jou alvast enkele kindvriendelijke musea en parken opgezocht waar de hele familie ongetwijfeld gek op zal zijn. Bovendien zijn het allemaal erg fotogenieke locatie zodat je er de mooiste foto’s kan nemen, vooral als je voor je vertrek even de tijd neemt om onze tips voor stadsfotografie te bekijken.

1. Sevilla

Als je tijdens je citytrip ook van de zon wil kunnen genieten, is Sevilla de perfecte bestemming voor jou. Het heeft één van de warmste klimaten in Europa en zou dus perfect moeten zijn voor leuke activiteiten in open lucht. De kleintjes vinden het vast geweldig om een ritje met een koets door de stad te maken en daarnaast zijn er ook genoeg fietspaden om de bezienswaardigheden op twee wielen te bekijken.

Een foto van Sevilla, genomen van bovenaf, op een heldere en zonnige dag.

Wat kan je doen?

  • De kathedraal van Sevilla en de Giralda, de klokkentoren, zijn zeker een bezoek waard. Het is de op twee na grootste gotische kathedraal ter wereld en vanaf de top kan je de stad in vogelperspectief bekijken.
  • In de oude wijk van Santa Cruz, of Barrio Santa Cruz zoals het plaatselijk bekend staat, met de typische traditionele architectuur, kan je heel wat prachtige foto’s maken. Tijdens jullie wandeling kunnen jullie de kinderen trouwens bezig houden met een paar heerlijke chocolade churros.
  • Als je de stad uit wil voor een vleugje adrenaline, ga dan naar het themapark Isla Mágica. Het is slechts 30 minuten met de bus van het centrum en je vindt er een heleboel gezinsvriendelijke waterattracties en achtbanen waar zelfs de wat oudere kinderen in je groep gek op zullen zijn.

2. Stockholm

Stockholm is perfect voor een ontspannen weekendje weg met heel wat activiteiten. De Zweedse hoofdstad heeft geweldige musea met veel interactieve tentoonstellingen voor kinderen. Je geniet er van een prachtig landschap en ook veel open ruimtes die perfect zijn om samen met de rest van het gezin te ontdekken.

 Een foto van het Nordiska-gebouw in Stockholm, met een café aan de rand van het water.

Wat kan je doen?

  • Ga op het eiland Djurgården in het centrum van de stad naar Junibacken – een sprookjesachtig museum met als doel kinderen aan te moedigen om van lezen en verhalen vertellen te houden.
  • Er is ook Skansen, een openluchtmuseum waar je de Zweedse geschiedenis kan ervaren en de zeldzame Scandinavische dieren kan zien, waaronder beren, lynxen, veelvraten en meer.
  • Niet alle kuuroorden zijn kindvriendelijk, maar als je tijdens je reis ook wil ontspannen, kan je het hele gezin meenemen naar Yasuragi tijdens één van hun zomerse familiedagen. Je kan er blijven overnachten of er gewoon voor één dag naartoe gaan.
  • Oké, dit is een idee waar vooral ouders en grootouders gek op zullen zijn. Als thuisbasis van een van ‘s werelds meest populaire popbands trekt Stockholm ABBA fans van over de hele wereld aan. Het ABBA museum is echter voor alle leeftijden een bezoekje waard. Het zit vol met kostuums, memorabilia en interactieve activiteiten, dus zelfs jullie kinderen zullen aan het eind van de dag Dancing Queen kunnen zingen.

3. Nantes

Toeristen die in Frankrijk op citytrip willen gaan, kiezen vaak toch weer voor Parijs. De kastelen en wijnmakerijen van Bordeaux zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een romantische bestemmingen voor z’n tweeën. Maar als je met kinderen reist, is Nantes perfect. Gelegen aan de rivier de Loire in West-Frankrijk, is het de zesde grootste stad van het land, maar het gaat er allemaal veel rustiger aan toe dan in de hoofdstad.

Een foto van Nantes, genomen van bovenaf, met een kathedraal op de achtergrond.

Wat kan je doen?

  • Bezoek het Île de Nantes, het creatieve centrum van de stad op een eiland in de rivier. Hier vind je Les Machines de L’ile Nantes, een Victoriaanse speeltuin met een robotachtige olifant die water sproeit op voorbijgangers. Er is hier altijd een lange lijst van nieuwe activiteiten en evenementen, dus zorg ervoor dat je hun website bekijkt voordat je je reis plant.
  • Interactieve musea zijn de beste manier om de kinderen te vermaken en ze tegelijkertijd een stukje geschiedenis te laten ontdekken. Waarom neem je ze niet mee rond het 15e eeuwse Château de Ducs de Bretagne om het verhaal van Nantes tot leven te helpen brengen? Hun video’s en tentoonstellingen nemen je mee doorheen het verleden van de stad, met inbegrip van de geschiedenis van haar koningen en koninginnen, haar scheepsbouwerfgoed en haar koekjesindustrie.
  • Voor de perfecte foto van de skyline van Nantes, ga je naar Le Nid (het nest) op de 32ste verdieping van het hoogste gebouw van de stad, Le Tour de Bretagne. Je kan stoppen voor een hapje met uitzicht in deze eigenzinnige bar, ontworpen door cartoonist Jean Jullien, die de bar heeft ontworpen om eruit te zien als een reusachtige uitgestrekte ooievaar, en de tafels en stoelen om eruit te zien als gebroken eieren.

4. Reykjavik

Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. Het is eerder een kleine stad in vergelijking met andere hoofdsteden, maar het zit boordevol met activiteiten die je ook in grote steden terugvindt. Perfect dus om met het hele gezin te verkennen. In het centrum kan je de kinderen meenemen op een culinair avontuur, met tonnen fantastische restaurants om uit te proberen. Je kan tijdens je reis ook een aantal levendige foto’s maken van de kleurrijke gebouwen in de stad. En er zijn heel wat gezellige cafés waar je na een drukke dag vol sightseeing heerlijk tot rust kan komen. Ook al ben je er alleen maar voor het weekend, maak toch even tijd voor een korte reis buiten de stad om het uitgestrekte IJslandse platteland te zien – we hebben het hier over berglandschappen, uitgestrekte valleien en veel wild.

Een foto van felgekleurde daken in Reykjavik, genomen met de rand van het water op de achtergrond en een besneeuwde berg in de verte.

Wat kan je doen?

  • Voor het beste uitzicht op de stad, kan je de lift naar de top van de Hallgrimskirkja Lutherse kerk nemen. Je kan er ook enkele opvallende foto’s van de kerk zelf nemen. Het unieke ontwerp ervan is geïnspireerd op de ruige rotsformaties van IJsland.
  • De kinderen zullen genieten van al het wild dat Reykjavik te bieden heeft. Je kan vanaf de haven van de stad een cruise maken om papegaaiduikers of een walvissen te spotten – zorg er alleen voor dat je je camera klaar hebt om alle dieren die je ziet te fotograferen.
  • Een reis naar IJsland is niet compleet zonder een duik in de Blue Lagoon. Kinderen vinden het bovendien fantastisch om in het melkblauwe water van deze natuurlijke geothermische bron te spelen.

5. Kopenhagen

Kopenhagen wordt jaar na jaar uitgeroepen tot de meest leefbare stad ter wereld. Het is een van de schoonste, groenste en duurzaamste hoofdsteden ter wereld, met een doolhof van koele en kleurrijke straten om te verkennen op het favoriete vervoermiddel van de stad – de fiets. Jij en de kinderen kunnen in de stad rondfietsen, de bezienswaardigheden bekijken en naar een van de meest bezochte koninklijke paleizen van de stad fietsen. En als de kinderen graag wat nieuws willen proberen, kan je hen meenemen naar één van de 15 met Michelin-sterren bekroonde restaurants in Kopenhagen.

Een foto van de felgekleurde gebouwen van Kopenhagen in de haven, met kleine zeilbootjes die aan de kade liggen.

Wat kan je doen?

  • Midden in het centrum van Kopenhagen vind je de Tivoli-tuinen – een themapark dat perfect geschikt is voor alle leeftijden. Denk aan achtbanen, livemuziek, een vaarvijver en rondzwervende pauwen.
  • Voor een diepzee-avontuur kan je het Nationaal Aquarium van Denemarken (Den Blå Planet) bezoeken. Het is het grootste aquarium van Noord-Europa, met enorme doorloopreservoirs die gewijd zijn aan verschillende waterdieren. Ontmoet roggen en hamerhaaien in de oceaantanks, kom oog in oog te staan met piranha’s in de tropische rivieren en ontdek schattige otters in de noordelijke meren en zeewateraquariums.
  • Kleine wetenschappers zullen het Experimentarium helemaal geweldig vinden. Het is een praktisch museum waar kinderen zich urenlang kunnen vermaken. Ze kunnen er alles leren over zicht, geluid, smaak en aanraking in de Tunnel der Zintuigen, spelen met een laserharp en de wetenschap achter de bubbels in het Bubblearium ontdekken.

6. Verona

Verona is waarschijnlijk het meest bekend als het decor van een van de beroemdste toneelstukken van Shakespeare, Romeo en Julia. Maar deze Noord-Italiaanse stad heeft nog veel meer te bieden dan dat. Het is een netwerk van mooie smalle straatjes die leiden naar open pleinen en een groots amfitheater. En het beste is dat je de meeste van je verkenningen in de stad gemakkelijk te voet kan doen, zodat je onderweg genoeg mogelijkheden hebt om foto’s te nemen.

Een foto van de daken van Verona en de rivier die door de stad stroomt, genomen op een heldere en zonnige dag.

Wat kan je doen?

  • Tijdens je bezoek aan Verona mag uiteraard het huis van Julia en het beroemde balkon niet ontbreken. Speel de iconische scène op het balkon van Julia na en breng een bezoek aan het museum om de film rekwisieten van de Romeo en Julia filmen te bewonderen.
  • Het Gardameer ligt op slechts een klein eindje rijden van de stad en is de perfecte plek om af te koelen op een warme dag. Je kan er ook een bezoek brengen aan Caneva World, met zijn vier themaparken, waaronder een middeleeuws universum, een waterpark, Movieland en het Rock Star restaurant.
  • Gardaland, een van de belangrijkste themaparken van Europa, ligt ook op ongeveer een half uurtje van Verona. Het is een groot resort met achtbanen en waterattracties voor alle leeftijden.

7. Athene

De oudste hoofdstad van Europa dateert van meer dan 3.400 jaar geleden, waardoor het ook een van de oudste steden ter wereld is. Een citytrip naar Athene met de kinderen zou je eigenlijk kunnen zien als een weekendje vol interactieve geschiedenislessen. Maar dat vertel je hen misschien beter niet. Naast de ongelooflijke archeologische sites, heeft Athene ook een heleboel leuke activiteiten waar je kleintjes gek op zullen zijn.

Een foto van Athene genomen bij schemering.

Wat kan je doen?

  • Stap in en uit de Athens Happy Train. Deze sightseeing ervaring begint bij het Syntagmaplein en het Monastiraki-plein en volgt dan een route naar het historische stadscentrum, de oude wijken en de heuvel van de oude Akropolis.
  • Als je alle archeologische pareltjes van Athene hebt verkend, kan je naar de Allou gaan! Fun Park voor zijn 4D-ervaring, de Crazy Mouse achtbaan en rafting op La Isla.
  • Je toekomstige biologen en zoölogen zullen het Goulandris Natuurhistorisch Museum, met zijn grote tentoonstellingen over de studie en het behoud van het zeeleven, de planten en de dieren, zeker weten waarderen.

8. Oxford

Oxford is vooral bekend als een van de beste universiteitssteden ter wereld. Je kan je er een weg banen door de prachtige hogescholen en kronkelende straatjes die professor Stephen Hawking en Oscar Wilde tijdens hun tijd daar hebben doorkruist. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken in de stad van de torens.

Een foto van de daken van Oxford en de klokkentoren van de kathedraal van de stad, met in de verte bomen en heuvels.

Wat kan je doen?

  • Kleine paleontologen zullen de dinosaurusskeletten, fossielen, rotsen en mineralen in het Natuurhistorisch Museum met veel plezier ontdekken. Bovendien is de toegang gratis voor de hele familie.
  • Bezoek de plek die enkele van de meest populaire kinderboeken aller tijden inspireerde; De Kronieken van Narnia van C.S Lewis. Het CS Lewis Natuurreservaat is een kleine beboste haven in Risinghurst – slechts een paar kilometer van het centrum – waar je een wandeling rond de grote vijver kan maken en wat van de plaatselijke fauna kan spotten.
  • Om de griezelige kant van de stad te zien tijdens je weekendje weg, kan je een rondleiding maken met de bekroonde Ghost Trail van Bill Spectre. Het wordt beschouwd als een van de top tien wandeltochten in het Verenigd Koninkrijk en brengt de geschiedenis van Oxford tot leven in een reeks spookverhalen en griezelige illusies.

9. Wenen

Wenen is een bedevaart voor liefhebbers van klassieke muziek. Maar als Mozart en Beethoven niet veel op je Spotify afspeellijsten voorkomen, is er nog veel meer te ontdekken in de fotogenieke hoofdstad van Oostenrijk.

Een foto van Wenen 's nachts gemaakt met een langzame sluitertijd, zodat het reuzenrad op de achtergrond een beetje wazig is.

Wat kan je doen?

  • Kleine muzikanten zullen ongetwijfeld gek zijn op Haus der Musik. Dit bestaat uit 5.000 vierkante meter aan interactieve muzikale exposities van zowat alles gaande van wereldberoemde componisten tot de wetenschap achter geluid.
  • Voor een van de beste uitzichten over de stad kan je een ritje maken op het supergrote reuzenrad van Wenen. Het is een van de oudste in zijn soort en bovendien kan je op die manier genieten van een prachtig uitzicht op de daken van de stad. Zorg er wel voor dat je je camera al klaar hebt staan.
  • Kaiser Kindy of het Kindermuseum van Wenen is op maat gemaakt voor je kleine globetrotters. Het is een echt paradijs voor de kinderen, waar ze kunnen doen alsof ze koningen en koninginnen zijn, met kronen en capes die ze op kunnen zetten voordat ze een middagje de troon proberen te bemachtigen.

10. Algarve

Je hebt gelijk, de Algarve is inderdaad geen stad, maar deze regio in Zuid-Portugal is perfect voor een weekendje weg. Je kan je korte pauze doorbrengen op de prachtige stranden, een roadtrip langs de kustlijn maken of afkoelen in een van de lokale waterparken.

Een foto van een haven in de Algarve, genomen bij zonsondergang, met een klein bootje op de voorgrond.

Wat kan je doen?

  • Als je op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring, kan je tijdens je weekendje weg dolfijnen gaan spotten. Je kan kajakken, een tochtje maken langs de kust, of een bezoek brengen aan de nabijgelegen grotten om deze ongelooflijke wezens uit het water te zien springen in hun natuurlijke omgeving.
  • Het FIESA Zandsculpturenfestival tovert het zand in de Algarve om tot geweldige kunst. Dit jaarlijkse evenement is het grootste in zijn soort, jij en je kinderen zullen er dus ongetwijfeld een aantal serieuze beeldhouwkunsten kunnen zien.
  • Ga naar het strand. Lagos, Praia do Amado, Faro Island, Salema en Praia da Marinha zijn enkele van de beste stranden in de regio. Als je even geen zin hebt in sightseeing, kan je dus zelf leuke herinneringen gaan maken in het kristalheldere water.

11. Edinburgh

Edinburgh heeft veel activiteiten te bieden, maar je kan de hele stad zeker in één weekend verkennen. Wat betreft citytrips met het hele gezin, is de Schotse hoofdstad de ideale mix van historische bezienswaardigheden, zoals de oude stad en Edinburgh Castle, en nieuwe attracties waar kinderen urenlang plezier aan zullen beleven.

Een foto van Edinburgh genomen bij schemering. Het kasteel bevindt zich op de achtergrond links op de foto.

Wat kan je doen?

  • Hou je camera alvast klaar en beklim de heuvel naar Edinburgh Castle. Loop de Royal Mile op om een van de mooiste uitzichten van de stad vast te leggen. En ga dan naar Camera Obscura en World of Illusions die vlak ernaast staan. Het is de oudste, speciaal gebouwde attractie in de stad, die meer dan 150 jaar geleden haar deuren opende. En als je de Outlook Tower ingaat, kan je een panorama van Edinburgh zien dat door een gigantische periscoop op de muren wordt geprojecteerd.
  • Als je graag een idee wil hebben van het leven in het tropische regenwoud in het hart van Schotland, kan je Butterfly and Insect World bezoeken. Baan jezelf een weg door een reeks broeikassen en bewonder de vele insecten van dichtbij in het enorme tuincentrum.
  • Dynamic Earth viert onze planeet door middel van interactieve exposities en laat bezoekers alles ervaren, van gesimuleerde aardbevingen en tropische regenbuien tot het leven op de oceaanbodem.

Waar brengt jouw volgende citytrip jou en de kinderen heen? Of je nu een weekendje sightseeing op de planning hebt staan of eerder zin hebt in een beetje zon, zorg ervoor dat je alle geweldige momenten vastlegt zodat je ze daarna kan gebruiken in je volgende fotoboek.

Reacties