smartphone camera tips

Je draagt je smartphone overal bij je en hij is daardoor perfect om speciale momenten vast te leggen die je met een gewoon fototoestel zou missen. Met de ontwikkeling van smartphonefotografie de afgelopen jaren, hebben vele smartphones uitstekende camera’s waarmee je foto’s kunt nemen waarvan je nooit zou verwachten dat ze gemaakt zijn met een smartphone.

Bekijk onze 8 tips om het beste uit je smartphone camera te halen.

1. Maak de lens schoon

smartphone camera tips schone lens

Maak de lens van de camera geregeld schoon als je foto’s gaat maken. Stof en vlekken op de lens zorgen ervoor dat je foto’s een korrelige kwaliteit hebben.

2. Stel een hoge resolutie in

smartphone camera tips hoge resolutie

Hoe hoger de resolutie van de foto, hoe beter de kwaliteit. Door de scherpte lijken je smartphonefoto’s veel professioneler. Hoe groter je bestanden zijn, hoe lastiger het echter is om ze op te slaan. Lees daarom onze handleiding over het ordenen van foto’s.

3. Leer de software kennen

smartphone camera tips software

Je zult versteld staan van de vele opties van de camera op je smartphone. De beste smartphonecamera’s hebben opties als panorama, HDR en bokeh (onscherpte) evenals basisopties zoals video, flash en automatisch scherpstellen. Het (her)kennen van deze opties zorgt ervoor dat je niks mist wanneer je met de instellingen zit te rommelen.

4. Sta stil

smartphone camera tips statief

Wanneer je de camera van je smartphone gebruikt gelden dezelfde basisregels van fotografie, die ook gelden bij het gebruik van een digitale camera. Sta daarom stil om een betere foto te maken. Je kunt je smartphone tegen een stabiel object laten leunen of neerzetten, zoals een boom of muur, die dan werkt als een geïmproviseerd statief.

5. Snij bij, zoom niet in

smartphone camera tips bijsnijden

De zoomfunctie van je smartphone camera zorgt vaak voor een lagere resolutie en kwaliteit. De beste smartphone camera’s hebben doorgaans een 8 megapixel resolutie. Dit betekent dat je foto’s kunt bijsnijden en nog steeds een kwalitatieve foto behoudt.

6. Gebruik HDR

smartphone camera tips HDR

Elke smartphone camera heeft tegenwoordig HDR instellingen, maar veel gebruikers weten niet precies wat het doet. De HDR functie neemt drie foto’s met verschillende belichtingen en benadrukt de beste delen van elke foto. Je smartphone doet daarna de rest van het werk. Hij maakt een normale foto en een HDR foto. Het resultaat lijkt meer op wat je met je eigen ogen ziet, in plaats van wat de camera ziet.

7. Gebruik de zelfontspanner

smartphone camera tips selfies

Geen gekke armen meer op de foto en lastige, ongemakkelijke hoeken bij het maken van selfies. Zet je camera op de zelfontspanner.

8. Gebruik fotobewerking apps

smartphone camera tips fotobewerking apps

Niet elke foto die je maakt is perfect, profiteer daarom van de vele mogelijkheden van smartphone fotobewerkingapps. Onze lijst helpt je bij het kiezen van de beste app voor jou.

Het mooiste van smartphone fotografie is dat je speciale, onverwachte momenten kunt vastleggen. Bekijk onze fotografie tips, voor meer inspiratie en ideeën voor onder andere strandfotografie en bokeh fotografie.

Inspireer je vrienden met onze smartphone fotografietips door ze hieronder te delen op Facebook en Twitter.

Reacties