3 creatieve tips voor foto’s met flits

In het algemeen geldt: voor sfeer in je foto, zet de flits uit! Met de volgende fotografietips leer je hoe je je flits op een slimme en creatieve manier kunt gebruiken.

1. Binnen donker en buiten licht? Zet de flits aan.

Je reisgenoot staat in de hotelkamer op het balkon. Nu blijkt jouw gezelschap donker op de foto te staan doordat het buiten lichter is dan binnen. Omgaan met tegenlicht gaat heel goed door de flitser aan te zetten, ook al doet de camera dat niet uit zichzelf.
Door tegenlicht wordt deze vrouw op het balkon donker.
Door de flitser aan te zetten wordt ze ook van achteren verlicht. De voor- en achtergrond zijn daardoor mooi in balans en duidelijk te zien.

2. Hoe maak ik een frisse foto bij slecht weer?

Als het slecht weer is, wordt je foto ook grauw. Zet de flits aan als de camera dat niet uit zichzelf doet. Door de flits wordt je foto wel fris. Het lijkt nu wel, of het een zonnige dag was! Vergeet niet de ‘rode ogen reductie’ aan te zetten in het menu van je camera.
Een grauwe foto bij slecht weer.
De flitser is aangezet, waardoor de foto een stuk frisser oogt. Ook de schaduw onder de ogen is verdwenen.

3. Zo leg je het avondse stadsleven sfeervol vast

In een grote stad zal het een drukte van jewelste zijn als je ’s avonds een wandeling maakt. Maar hoe krijg je nu de sfeer van dat moment terug in je vakantiefoto’s? Zo maak je eenvoudig de onderste foto: 1) Kies voor een langere sluitertijd vanuit de S-stand (Nikon) of Tv-stand (Canon) op je camera. Stel in op 1/5 seconde of misschien zelfs wel 1 seconde. 2) Daarna klap je zelf de flitser uit. Zorg dat je binnen de 2 meter van je onderwerp blijft met je camera. Tip: gebruik een statief of zet je camera op een muurtje zodat je geen ‘trillingen’ in je beeld krijgt.
Combineer flits met een lange sluitertijd. Camera op automatische stand Een gewone foto op de automatisch stand.
Combineer een lange sluitertijd (1/4 sec) mét flits. Klinkt apart, maar geeft dit mooie effect. Lees hieronder hoe je dit doet.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.