4 standpunten voor interessantere foto’s

Herken je dit? Als je een foto maakt, maak je die meestal op deze manier: camera horizontaal, je onderwerp in het midden en jij gewoon staand met de camera voor je ogen. Heel logisch. Maar probeer eens onderstaande 4 posities uit voor een afwisselende fotografie in je fotoboek.

1. Fotografeer de ander op ooghoogte

Het is veel leuker om jouw kind of huisdier in de ogen te kijken. Hierdoor wordt je onderwerp ‘belangrijker’. Ga dus door je knieën, of ga bij baby’s op de grond liggen en maak zo je foto. Bij personen die lánger dan jezelf zijn zal je dus bijvoorbeeld op een krukje moeten gaan staan.
Zo fotografeer je een huisdier zoals je gewend bent (van bovenaf dus).
De camera is nu laag bij de grond gehouden. Je huisdier wordt nu groot en indrukwekkend.

2. Maak je foto eens vanaf de zijkant

Behalve recht voor je onderwerp te gaan staan, kun je het ook van de zijkant fotograferen. Loop om je onderwerp (persoon, gebouw) heen en bekijk het van alle kanten. Is de voorkant wel het interessantste voor je foto?
Deze foto lijkt ‘toevallig’ gemaakt te zijn omdat hij van de zijkant genomen is en de persoon dus niet in de camera kijkt. Het effect is natuurlijker en minder geposeerd.

3. Recht van boven (vogelperspectief)

Als je van bovenaf fotografeert dan noem je dat ‘vogelperspectief’. Oftewel zoals een vogel de wereld ziet. De foto lijkt vanuit de lucht te zijn gemaakt. Fotografeer dus eens iets of iemand recht van boven, tijdens het zonnen bijvoorbeeld. Je zal zien dat het een verrassend effect heeft.
Deze picknickfoto is van bovenaf gemaakt. Je krijgt nu een overzichtsfoto en daarnaast geeft het een onverwacht effect.

4. Ga op de grond liggen (kikkerperspectief)

Maak je foto vanuit het standpunt van een kikker. Alles lijkt hierdoor groot en monumentaal. Probeer ook je camera tegelijkertijd eens naar boven te kantelen. Je fotografeert dan van beneden naar boven.
Doordat de camera laag bij de grond is én naar boven is gekanteld lijkt dit jongetje nu een indrukwekkende held. Dit standpunt wordt regelmatig gebruikt door modefotografen. Fotografeer maar eens een paar benen van beneden naar boven. Die lijken nu heel lang!
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.