Weet je niet zeker waar je het beste kan beginnen met het maken van een familiegeschiedenisboek? Het maken van je eigen boek is niet zo intimiderend als het op het eerste gezicht lijkt. Eigenlijk is het een duidelijk proces als je weet waar je moet beginnen. Daarom zetten we hieronder de belangrijkste punten op een rijtje. Volg deze stappen en je zal stiekem genieten van het proces, van het onderzoek en het documenteren van je familiegeschiedenis.

Een familiegeschiedenis als groot project

We leiden drukke levens. We leven in een steeds veranderende wereld. Bijna al onze herinneringen worden nu digitaal opgeslagen. Wat zou er gebeuren als we geen toegang meer hebben tot foto’s op onze smartphone of camera? Hoe kunnen we garanderen dat digitale bestanden ook voor toekomstige generaties toegankelijk zijn? Een boek is een technologiebestendig middel om foto’s en geschreven bronnen over te dragen aan toekomstige generaties.

Het onderzoeken van je familiegeschiedenis is ook een goede reden om contact op te nemen met familieleden die je al lang niet meer hebt gezien. Het kan een leuk excuus zijn om diegenen te ontmoeten met wie je graag tijd doorbrengt. Foto’s zoeken om in je boek op te nemen kan betekenen dat je samen door oude albums moet bladeren. Het kan ook zijn dat je foto’s moet zoeken in lades of dozen die je al jaren niet meer hebt bekeken.

Of je familieleden nu fysiek aanwezig zijn of alleen maar op papier staan afgebeeld, het onderzoek van een familiegeschiedenis kan verbindingen tussen meerdere generaties tot stand brengen. Het maken van het boek kan een manier zijn om iets terug te geven aan je familie en informatie te geven aan leden die nog geboren moeten worden.

Structuur geven aan je familiegeschiedenisproject

Een familiegeschiedenis maken is een leuk, creatief project. Effectieve planning helpt de basis te leggen voor het succes van dit project. Pak pen en papier of open je laptop om notities te maken. Gebruik ze om een informeel projectplan te maken. Bedenk met wie je contact moet opnemen om aan informatie, foto’s en documenten te komen die je in je boek wilt opnemen.

Welke officiële bronnen kan je bekijken om aan gegevens te komen? Historische volkstellingen, kiesregisters en gaardersregisters kunnen je helpen. Registers van geboorten, huwelijken en overlijden zijn waarschijnlijk van onschatbare waarde om belangrijke data te verifiëren. Wees royaal, maar realistisch bij het plannen van de tijd voor je onderzoek. Je kan misschien niet elk weekend aan dit project werken, ondanks je enthousiasme. Ga na welk opzoekwerk je op elk moment online kan doen. Moet je uitstapjes inplannen om archieven of andere bronnen met historische documenten te bezoeken?

Plan ook wat tijd in voor onvoorziene tegenslagen en onverwachte ontwikkelingen. Misschien moet je de archieven opnieuw bezoeken of vind je aanwijzingen die je in onvoorziene richtingen duwen. Geschiedenis kan echt opwindend zijn. Hoe zit het met een budget om onderzoek te doen? Moet je een abonnement nemen op een van de websites over familiegeschiedenis? Zijn er reiskosten, verzendkosten, kosten voor drukwerk of andere kosten verbonden aan het onderzoek?

Na het verzamelen van informatie zou het beslissen over het boekformaat voor je familiegeschiedenis het gemakkelijke deel van het project moeten zijn. Wees creatief bij het uploaden van documenten, het toevoegen van tekst en het aanpassen van lay-outs via de albelli app of website. Je kan kiezen uit een reeks prachtige albelli fotoboek lay-outs en alles wat je nodig hebt om je familiegeschiedenis vorm te geven.

Wees realistisch en geniet van het onderzoek

Beoordeel de omvang van je familiegeschiedenisproject en stel een realistisch tijdschema op voor je onderzoek. Wees niet te ambitieus om te voorkomen dat het onderzoek een vervelende opgave wordt. Praat met familieleden tijdens het eerste onderzoek. Maak een inschatting van mogelijke knelpunten of waarschijnlijke gaten in je onderzoek. Denk na over praktische manieren om deze te overwinnen.

Heb je moeite om te ver terug te gaan in het verleden of om details te vinden over bepaalde familierelaties? Zoek naar positieve punten en compenseer die door meer details te geven over mensen waarover je wel informatie hebt. Wees niet bang om creatief aan de slag te gaan. Geef kleur door een gedicht over je familie op te nemen. Wat dacht je van citaten van beroemde mensen die leefden in dezelfde tijd als je voorouders?

Of misschien vind je een meer beeldende benadering de beste manier om verder te komen. Wat denk je ervan om het verhaal van het onderzoek naar je familiegeschiedenis om te zetten in een eigen fotoboek? Misschien inspireer je toekomstige generaties om in jouw voetsporen te treden en het onderzoek voort te zetten. Maak een plan dat de taken opdeelt in werkbare delen. Je wilt natuurlijk niet overweldigd raken. Probeer de taken ook af te wisselen. Dat stimuleert jouw onophoudelijke interesse. Als je onderzoek plezierig blijft, is de kans groot dat je je familiegeschiedenis met succes voltooit.

Denk na over de vragen die we hier hebben gesteld. Ben je klaar om te beginnen met het onderzoeken van je familiegeschiedenis? Lees onze blog over hoe je informatie vindt voor je familiegeschiedenis.

Meer lezen

Reacties