Tips voor de achtergrond van je foto

Zorg dat de achtergrond niet afleidt van je onderwerp. Hierdoor worden foto’s zoekplaatjes waarbij je moet zoeken naar het onderwerp. Bepaal wat je onderwerp is en zorg dat er geen storende elementen op de achtergrond te zien zijn. Hier 3 snelle manieren om dat te doen!

1. Gebruik een mooie muur als achtergrond

Neem het heft in handen en zet je onderwerp tegen een leeg stukje muur. Het is hetzelfde effect als het gebruiken van zo'n gekleurde rol papier als achtergrond in een studio van een fotograaf.
De spullen hier op de achtergrond zijn storend. Zo moet het dus niet.
Door de lege achtergrond is het nu duidelijk dat het om het jongetje gaat.

2. Verplaats storende spullen uit beeld

Kijk vóór je je foto schiet even kritisch naar wat je op je beeld ziet, en leg kleine rommelige spullen (kopje, schoen, boek etc) buiten beeld. Deze snelle tip heeft een groot effect op de kwaliteit van je foto!
De fotograaf wilde de vaas met bloemen vastleggen. Maar door die spullen ernaast komt dit idee niet goed tot zijn recht.
De spullen zijn nu weggehaald. De vaas komt nu duidelijk tot zijn recht.

3. Maak de achtergrond onscherp

Een derde truc is om de achtergrond 'wazig' te maken. Zo komt jouw onderwerp beter tot zijn recht. De focus ligt immers op je onderwerp (hieronder het jongetje). Dit doe je eenvoudig zelf op je digitale camera. Zet je camera op de Av-stand (bij Canon) en de A-stand (bij Nikon). Daarna kies je voor een klein f-getal (bijvoorbeeld F3,5). Het kan ook zijn dat je jouw camera op het ‘portretsymbool’ of het ‘tulpsymbool’ moet zetten om dit effect te bereiken. Zorg ook dat er veel ruimte is tussen jouw onderwerp (hier: het jongetje) en de achtergrond (hier: de televisie) is. Liever 4 meter dan 1 meter. Zo krijg je het beste resultaat!
Maak de achtergrond onscherp zodat het jongetje belangrijk wordt.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.