9 tips om de kleuren van de lente vast te leggen op beeld

Door Albelli op 13 april 2023

Of je nu foto’s maakt met een gsm of een professionele camera, met deze 9 tips voor lentefotografie maak je altijd de mooiste foto’s. Maak er foto-afdrukken van om voor altijd te delen en koesteren. Zeg vaarwel tegen de winterperiode en bereid je voor op het vastleggen van kleurrijke bloemen tot zonovergoten portretten.

De lente brengt nieuw leven en verandering. Hét perfecte moment om naar buiten te gaan met je camera of gsm in de hand. Voor beginners of gevorderde hobbyfotografen zijn er talloze kansen om prachtige foto’s te maken dit seizoen. Van de eerste bloemetjes en de ongerepte natuur tot dieren en buitenportretten: de mogelijkheden zijn eindeloos. Hier zijn 9 tips voor lentefotografie om elke mooie dag optimaal te benutten!

1. Ervaar de lentekriebels als geen ander

De lente staat volledig in het teken van het herontdekken van de simpele dingen in het leven, en daar hoef je je niet ver voor te reizen. Neem je camera of gsm mee wanneer je de hond uitlaat op het strand of wanneer de kinderen in het park spelen. Je zal versteld staan van het moois dat de lente te bieden heeft, vooral als je het bekijkt door de lens van een fotograaf.

2. Leg alle kleuren van de lente vast

De lente is met haar bruisende kleuren een feest voor elke fotograaf. Zoek naar een bloementapijt van gele en paarse tinten als narcissen, hyacinten en andere wilde bloemen. Gebruik een macrolens (of de macromodus op de camera van je gsm) om ze van dichtbij te bekijken. Zoom in op de levendige kleuren die er verbluffend zullen uitzien als foto-afdrukken en wanddecoratie.

3. Speel met de perfecte belichting

Licht is één van de belangrijkste aspecten op het gebied van fotografie, en in de lente heb je er het allerbeste van. Met de zon nog laag aan de hemel is de lentezon prachtig zacht en flatterend. In feite is het perfect voor het vastleggen van alles van buitenportretten van je geliefden tot landschapsfoto’s van je plaatselijke strand. En als extraatje kan je in de lente zonsondergangen fotograferen zonder dat je, zoals in de zomer, tot 10 of 11 uur ‘s avonds buiten hoeft te blijven. Probeer het licht te zien als een onderwerp op zich en laat het je leiden naar nieuwe en mooie fotolocaties. Wees niet bang voor een zogenaamde ‘lensflare’, want die kunnen juist karakter en dat speciale lentegevoel aan je foto’s toevoegen.

4. Vier de lente in al zijn glorie

Niet alleen wij als fotografen worden aangetrokken door de prachtige bloesems van de lente. Zoom in op je favoriete planten en bloemen, en je ziet waarschijnlijk bezige bijen van bloemblad naar bloemblad zoemen op hun zoektocht naar vers stuifmeel. Deze fascinerende werkers zijn het perfecte onderwerp voor lentefoto’s, én ze zijn nog eens ongelooflijk fotogeniek. Gebruik de macromodus van je gsm om ze van dichtbij te fotograferen, of gebruik een speciale macrolens op je camera om ze in magisch microscopisch detail vast te leggen. Heb je eenmaal je stroming gevonden, houd dan je ogen open voor andere prachtige insecten, zoals kleurrijke vlinders en glimmende kevers. Laat je favorieten afdrukken en breng zo een beetje lentemagie in huis.

5. Veranderlijk lenteweer

Zoals een oude weerspreuk luidt: ‘Maartse wind en aprilse regen, beloven voor mei de grootste zegen’. Die plotselinge regenbuien in de lente kunnen voor ons fotografen juist heel voordelig zijn. In de eerste plaats kan je dan creatief aan de slag met de weerspiegeling in plassen, beken en beslagen ramen. En als kers op de taart: bloemen, planten en groene landschappen zien er nog weelderiger en levendiger uit na een flinke bui. Zorg ervoor dat je waterdichte schoenen en een regenjas draagt, zodat je laag en dicht bij je onderwerpen kan komen zonder je zorgen te hoeven maken dat je voeten of kleren nat worden.

6. Denk “nieuw”

De lente zorgt niet alleen voor meer groen. Het is ook het seizoen van nieuw leven. Of het nu pluizige lammetjes en eendjes zijn of insecten en kikkervisjes: je zal versteld staan van hoeveel wilde dieren je in de lentemaanden kan spotten. Je hoeft geen David Attenborough te zijn om ze te vinden. Neem je camera mee voor een wandeling in het plaatselijke park of bos, zoek naar vijvers en loop langs het strand of de rivier. Volg de actie en vastleggen maar!

7. Speel met perspectieven

Of het nu gaat om het fotograferen van kersenbomen in volle bloei boven je hoofd of tapijten van wilde bloemen onder je voeten: de lente laat je experimenteren met nieuwe en ongebruikelijke perspectieven. Ga laag zitten om de details van kleine bloesems vast te leggen, of klim in een boom voor een vogelperspectief. Er zijn geen regels of grenzen, maak plezier en wees niet bang om fouten te maken.

8. Plan een uitstapje

Als het om het verbeteren van je vaardigheden en het uitleven van je passie voor fotografie gaat, geldt: hoe meer je ziet, hoe meer je kan vastleggen. En wat is een betere manier om de magie van de lente te ontdekken dan tijdens je eerste reis van het jaar? Met warme, zonnige dagen en veel leuke activiteiten op de planning, biedt de lente alle voordelen van reizen in de zomer, maar tegen een fractie van de kosten. Je hoeft niet eens naar exotische oorden te reizen. Baan je een weg naar dat kleine strandplaatsje waar je de hele winter van hebt gedroomd, of bezoek een camping in de heuvels waar je je kan herbronnen in de natuur. Bekijk deze tips voor reisfotografie voor meer inspiratie. Pak je cameratas en ga op pad!

9. Plezier met de hele familie

Maak je graag prachtige portretten van je familie en vrienden? De lente is het perfecte seizoen om erop uit te trekken en een fotoshoot te houden. Zoek naar bloemenweides en creëer je eigen fotostudio in de buitenlucht. Neem een trapje mee, of wees creatief en klim in een boom, om prachtige portretten van bovenaf te maken. Ga naar het bos of strand bij zonsopgang en zonsondergang. Zo leg je schitterende portretten vast in het warme, flatterende zonlicht. Bekijk onze tips voor portretfotografie voor nog meer creatieve inspiratie.

Of je nu herinneringen wilt vastleggen om te delen op sociale media of kleurrijke kunstwerken wilt maken om af te drukken en op te hangen: het belangrijkste is dat je plezier hebt en geniet van het fotograferen!