De kwaliteit van de foto hangt af van de hoeveelheid en het soort licht dat op de camerasensor of film terecht komt. Zoals we in onze voorgaande blog over fotografie vertelden, zijn er een aantal verschillende variabelen waarmee dit kan worden beïnvloed. Als je weet hoe je deze variabelen kunt instellen, kun je fantastische foto’s maken, zelfs in moeilijke omstandigheden. Bovendien kun je zo meer creatieve controle krijgen over je foto’s.

In deze post zullen we kijken naar wat misschien wel de belangrijkste van deze standaard variabelen is: de sluitertijd.

Wat is een camerasluiter?

Een camerasluiter is een mechanisme dat snel wordt geopend en gesloten wanneer je een foto maakt, dus dit zorgt ervoor dat er een bepaalde hoeveelheid licht op de sensor of film terecht komt. Camera’s hebben verschillende sluitermechanismen. Smartphones hebben bijvoorbeeld een digitaal mechanisme in plaats van een fysiek mechanisme en dit systeem vertelt de sensor hoe lang de scène moet worden vastgelegd. Maar alle sluitermechanismen hebben uiteindelijk hetzelfde doel. Ze zorgen voor een reeks open intervallen en laten verschillende hoeveelheden licht binnen, afhankelijk van de belichtingsbehoeften of de omstandigheden van hetgeen je fotografeert.

Regel de sluitertijd om de belichting te verbeteren

De juiste belichting is een zeer belangrijk onderdeel van fotografie. Het zorgt ervoor dat lichte elementen van je foto, zoals de lucht of sterk verlichte onderdelen, niet te helder zijn en donkere gebieden niet te donker.

Onderbelichting zorgt voor zeer donkere foto’s, terwijl overbelichting een heel licht beeld met zeer weinig kleur creëert, waarbij de lucht vaak helemaal wit kan lijken in een foto. Het correct instellen van de sluitertijd van je camera vergroot de kans op het maken van correct belichte foto’s enorm, omdat dit de tijd regelt dat de sluiter open blijft staan. Dus, als je foto minder licht nodig heeft, ga dan voor een kortere belichtingstijd en als er meer licht nodig is gebruik dan een langere belichtingstijd.

De meeste camera’s hebben een reeks sluitertijden die gaan van een fractie van een seconde tot een paar seconden of langer. Wanneer de lichtomstandigheden nadelig zijn en je foto’s te donker worden, kun je een langere belichtingstijd instellen om meer licht binnen te laten en je foto’s lichter te maken. Of als de omstandigheden juist te licht zijn, kun je de hoeveelheid licht die de camera binnenkomt beperken met een korte sluitertijd om zo je foto donkerder te maken.

Alleen het wijzigen van de sluitertijd is echter niet altijd een garantie voor goede foto’s en heeft enkele beperkingen. Dit zijn een paar punten waarmee je rekening kunt houden bij het nemen van foto’s in moeilijkere omstandigheden.

Wanneer je rechtstreeks tegen het licht in fotografeert of in een extreem lichte omgeving een foto maakt, kan alleen een snellere sluitertijd je foto misschien niet gelijkmatig belichten. In plaats daarvan kan het er voor zorgen dat schaduwgebieden zwart worden en lichte gebieden gedimd.

Extreem lange sluitertijden kunnen ervoor zorgen dat je foto enigszins wazig wordt. Dit gebeurt als de camera beweegt gedurende de tijd dat de sluiter geopend is. Om dit te voorkomen, kun je een statief gebruiken zodat de camera stil blijft staan bij het maken van foto’s met zeer lage sluitertijden.

Hoe leg je bewegende beelden vast en creëer je onscherpe beelden

Het regelen van de sluitertijd geeft je ook meer creatieve opties om mee te experimenteren. Je kunt bewegingen ‘bevriezen’ of bewegingsonscherpte creëren. Dit zijn beide geweldige manieren om actie te laten zien in een foto. Welke techniek je kiest, hangt af van het type foto dat je wilt maken en ook van de kwaliteit van de belichting in je omgeving.

In een goed verlichte omgeving kun je met een korte sluitertijd een beweging ‘bevriezen’. Zie het als een momentopname uit een film. Deze techniek is perfect voor het tonen van drama of kracht in sport. Je kunt het ook gebruiken om een spontaan moment vast te leggen, bijvoorbeeld wanneer een vriend of familielid lacht of naar de camera draait.

Bij weinig licht zal een lange sluitertijd een bewegend onderwerp vervagen terwijl de rest van het beeld scherp blijft. Dit is ideaal om een stroom mensen op een drukke straat of een voorbijrijdende auto te laten zien. Ook wanneer je wilt experimenteren met het maken van foto’s die niet perfect scherp zijn, is dit een geweldige techniek om te proberen.

Een tip van ons is het gebruik van een statief wanneer je wilt experimenteren met lange sluitertijden. Dit helpt je bij het verbeteren van de kwaliteit van je actiefoto’s.

Experime nteer met sluitertijden

Niet alle camera’s hebben dezelfde opties op het gebied van sluitertijden. Maar de meeste camera’s, van smartphones tot spiegelreflexcamera’s, geven je een vorm van controle over de sluitertijd. Bekijk waar de knoppen op je camera zitten en experimenteer vervolgens met verschillende instellingen, lichtomstandigheden en foto-onderwerpen bij het maken van je volgende foto’s.

Je zult al snel door hebben welke instellingen je het fijnste vindt en welke het beste werken in bepaalde situaties. Dan kun je goed belichte foto’s maken die bij jouw creatieve stijl passen.

Maar zoals bij de meeste creatieve dingen liggen deze technieken niet vast. Zie ze gewoon als een startpunt om je te helpen je fotografische vaardigheden te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Lees ook onze volgende post met fotografietips, waarin we enkele praktische oefeningen zullen doornemen, instellingen om te proberen geven en nieuwe situaties bespreken waarbij de instelling van de sluitertijd je foto’s kan verbeteren.

Deel ook je nieuwe fotografische vaardigheden met ons op Instagram en Facebook. We vinden het fantastisch omje foto’s te zien.

Reacties