Hoeveel foto’s passen er in jouw fotoboek?

Door Albelli op 24 juni 2019

Met onze smartphones, tablets en camera’s nemen we meer foto’s dan ooit – maar hoeveel foto’s passen er nu eigenlijk in een albelli fotoboek?

Geschat wordt dat we nu in totaal meer dan 1 biljoen foto’s per jaar maken. Uiteraard willen we dat je nog meer uit je momenten kan halen – maar we vrezen dat er niet zoveel foto’s in onze albelli fotoboeken passen. We gaan proberen al je vragen te beantwoorden, van hoeveel foto’s er in een large fotoboek passen tot hoeveel kleine shots je in een small fotoboek kan plaatsen.

Hoeveel foto’s kunnen er in een fotoboek L?

Dat bepaal je helemaal zelf. Je kan tot 120 pagina’s vullen in onze albelli fotoboeken L of S, er is dus zeker voldoende ruimte voor al je foto’s. Maar laten we het even hebben over de verschillende vormen, groottes en onze ervaringen met bepaalde indelingen zodat je kan bepalen of een large of small albelli fotoboek het best bij je past.

Probeer het boek alvast te plannen voordat je gaat ontwerpen – wil je één grote foto per pagina of eerder een klassiek fotoboek met meerdere foto’s op een pagina? Wat is het thema van het boek?

Een huwelijk heeft bijvoorbeeld minder, maar wel indrukwekkendere foto’s terwijl een reisboek vaak meerdere foto’s op één pagina heeft. Of je nu voor een small, medium, large of extra large albelli fotoboek kiest, je kan 24 tot 120 pagina’s eraan toevoegen waardoor er ongetwijfeld steeds voldoende ruimte is voor al je foto’s (het is erg eenvoudig om extra pagina’s toe te voegen terwijl je aan het ontwerpen bent). Bovendien zijn al onze fotoboeken beschikbaar in drie vormen:

  • Staand: fantastisch voor huwelijken, foto’s van mensen en events – kies voor minder foto’s per pagina
  • Liggend: perfect voor reis- en designboeken. Indelingen met verschillende foto’s werken het best voor deze optie.
  • Vierkant: perfect voor de foto’s vanop je smartphone en Instagram. Probeer het aantal foto’s te beperken tot twee per pagina.

Vertel je eigen verhaal

Het is jouw boek en jij vertelt je eigen verhaal, dus als het bijvoorbeeld een trouwboek is, probeer je dan voor te stellen hoe je het verhaal van deze magische dag zou vertellen Je zou bijvoorbeeld verschillende foto’s op één pagina kunnen plaatsen om te beginnen en daarna één foto per pagina om toe te werken naar enkele magische momenten zoals het moment waarop de bruid en bruidegom elkaar kussen of hun openingsdans hebben!

De grootte doet er wel toe

Veel van onze boeken gaan van small (ze passen zelfs in je handtas) tot extra large koffietafelboeken. Hou er dus rekening mee dat een indeling met meerdere foto’s er misschien wel goed uitziet in een groot boek, maar niet zo handig is bij kleinere pagina’s. Ook moet je rekening houden met de beeldkwaliteit van elke foto (een goede vuistregel is dat als de foto groter is dan 3mb, deze groot genoeg moet zijn om op een A4-pagina te printen). Als je foto’s niet zo groot zijn in bestandsgrootte, dan kan het beter zijn om ze te gebruiken als kleine foto in een indeling waarbij meerdere foto’s gecombineerd worden. Het laatste wat je wilt is een pixelachtige foto – maar maak je geen zorgen, ons bewerkprogramma laat het je weten als het een afbeelding met lage resolutie detecteert.

Minder is meer

Onze ervaring is dat fotoboeken meer indruk maken als pagina’s niet te druk zijn. Elke foto heeft een eigen plekje nodig om te schitteren.

Vergeet niet dat je altijd pagina’s aan je fotoboek toe kan voegen als je het gevoel hebt dat je niet genoeg ruimte gaat hebben. Vergeet ook zeker niet om verschillende indelingen te combineren, het is geen goed idee om op elke pagina voor dezelfde lay-out te kiezen.

Hou de dingen spannend voor je lezer door op sommige pagina’s te kiezen voor een indeling met meerdere foto’s. Als je ons dus zou vragen hoeveel foto’s er nu eigenlijk in een fotoboek passen, zouden we je zeggen dat waarschijnlijk al je foto’s erin zullen passen, maar dat het eigenlijk allemaal van je eigen ontwerp afhangt.

Begin met je fotoboek