Maak deze kerst je eigen inpakpapier

Door Albelli op 12 december 2023

Al jouw cadeaus inpakken? Dan is inpakpapier de meest ideale en voor de hand liggende keuze. Toch kan je jouw cadeauverpakking nog specialer maken door verschillende soorten papier te gebruiken die je al in huis hebt. Heb je nog ergens wat oude kranten liggen? Of wat muziekpapier, tijdschriften of zelfs boeken die je niet meer nodig hebt? Haal ze dan tevoorschijn en ga er mee aan de slag! Zelfs de meest saaie bladzijde van de krant is geschikt om je cadeaus prachtig mee in te pakken.

De traditionele inpaktechniek

Laten we beginnen met de meest eenvoudige manier om een cadeau mooi met de hand in te pakken.

Benodigdheden:

  • – het creatieve inpakpapier van jouw keuze
  • – schaar
  • – plakband

Stap 1: meet de juiste hoeveelheid inpakpapier af. Vouw het papier om de doos en zet met een pen een streepje om aan te geven hoeveel papier je nodig hebt. Zorg ervoor dat je een paar centimeter extra neemt. Herhaal dit voor de zijkanten. Knip het papier vervolgens op basis van de markeringen.

Stap 2: Vouw een uiteinde van het papier over de onderkant van het cadeau. Plak het papier vast aan het cadeau. Neem de andere kant van het papier en vouw het zo dat het de vastgeplakte kant overlapt. Trek het wat strakker om een gladde rand te krijgen.

Stap 3: Draai het cadeau zo dat een kant naar je toe ligt. Vouw de bovenkant van het papier naar beneden en de onderkant naar boven. Vouw het papier zodat er twee driehoeken ontstaan. Vouw de linkerdriehoek naar het midden en plak hem vast met plakband. Vouw dan de rechterdriehoek naar het midden en plak hem vast met plakband. Zorg ervoor dat je de driehoeken goed vouwt, zodat de randen recht zijn. Herhaal dit voor de andere kant.

Er zijn tal van creatieve oplossingen om een cadeau in te pakken als je niet genoeg papier hebt. Dit is een makkelijke manier om je cadeaus te versieren met verschillende kleinere stukken.

Benodigdheden:

  • – het inpakpapier van jouw keuze
  • – schaar
  • – plakband

Stap 1: plaats de doos op het papier, waarbij je aan de bovenkant van het papier voldoende overhoudt om meer dan de helft van die kant te bedekken. Aan de onderkant van het papier moet voldoende papier over gehouden worden om driekwart van de doos te bedekken.

Stap 2: plak het papier vast van de onderkant tot de bovenkant van de doos.

Stap 3: druk een van de zijkanten naar binnen en maak een driehoekige vorm aan de bovenkant. Trek het driehoekige deel over de bovenkant van de doos. Herhaal dit voor de andere kant.

Stap 4: pak de onderste driehoek aan de kant waar je begon en trek hem aan, zodat hij overlapt aan de bovenkant van de doos. Herhaal dit voor de andere kant. Plak het geheel goed vast.

Stap 5: pak de kant van de doos in die je nog niet bedekt hebt volgens de traditionele manier.

Voor kleine cadeaus

De grootte van een cadeau zegt niets over de waarde. Je kan groots uitpakken met kleine cadeaus. Toch worden ze vaak over het hoofd gezien. Dat is jammer! Laat ze dus opvallen.

Benodigdheden:

  • – het inpakpapier van jouw keuze
  • – schaar – plakband/lijm
  • – lap stof (sjaal, oude shirts of truien, bandana…)

Stap 1: lijm de twee uiteinden van het papier aan elkaar vast.

Stap 2: vouw de onderkant omhoog en open één kant, zodat er twee driehoeken aan de zijkant ontstaan.

Stap 3: vouw elk van de zijkanten in tweeën, de ene overlappend met de andere. Lijm ze aan elkaar vast.

Stap 4: vouw de bovenkant naar beneden en maak het vast aan het gevouwen deel. Zet het geheel vast met linten of touw.

Furoshiki inpaktechniek

Deze wikkeltechniek is geïnspireerd door de Japanse Furoshiki: een traditionele manier om allerlei goederen en voorwerpen in te pakken en te transporteren.

Benodigdheden:

  • – een lap stof (zoals een restje stof, tulband, kleine sjaal) Laten we beginnen met inpakken

Stap 1: leg de stof als een ruit voor je, met in het midden het cadeau.

Stap 2: wikkel de bovenste en onderste hoeken van de stof om je cadeau heen, zodat het bedekt is.

Stap 3: trek de linker- en rechterhoek naar boven, vouw ze een beetje naar binnen en knoop ze dan in het midden vast.