De beste tips om een schoolfotoboek te maken

Door Albelli op 25 mei 2023

Schoolfotoboeken zijn een geweldige manier om creatief aan de slag te gaan met de mijlpalen van je kinderen. Of je nu graag een fotoalbum met hun jeugdherinneringen maakt, of een eindejaarsboek van de hele klas: wij hebben tips hoe je het beste aan de slag kunt gaan.

Een afstudeercadeau vol onvergetelijke middelbare schoolmomenten of een gepersonaliseerd eindejaarsboek van hun favoriete naschoolse activiteit: schoolfotoboeken zijn een fantastische manier om jeugdherinneringen te koesteren en een blijvend aandenken te creëren. Ontwerp nu een gepersonaliseerd schooljaarboek met albelli. Kies ervoor om je schoolboek vanaf nul te ontwerpen, of laat je een handje helpen met een van onze speciale schoolboek-thema’s en pas dit naar wens aan.

Waarom een schoolboek maken?

We weten allemaal hoe snel de tijd vliegt en hoe makkelijk het soms is om mensen, plaatsen en dingen te vergeten in de loop der jaren. Met een schoolfotoboek leg je de belangrijkste momenten uit het leven van je kind vast, bewaar je hun jeugdherinneringen en vier je alles wat hen uniek maakt. Met albelli kan je helemaal zelf bepalen hoe je schoolfotoboek eruit zal zien: vol met grappige foto’s waar ze gekke bekken trekken met hun vriendjes, of een creatief eindejaarsfotoboek gevuld met getuigenissen, prijsuitreikingen en klasfoto’s. Benieuwd hoe je hieraan begint?

De handigste tips voor het maken van een schoolboek

Het maken van een schoolfotoboek is simpel: of je nu graag vanaf nul begint of een van onze ontwerpen met een schoolboekthema personaliseert. Onze eenvoudige tips helpen je alvast op weg.

1. Bepaal een onderwerp
Je kan met een schoolboek heel wat kanten op, dus beslis allereerst het onderwerp van je fotoboek. Eindejaarsboeken zijn een geweldige manier om alle prestaties en mijlpalen van het afgelopen schooljaar te vieren, of misschien wil je je net richten op iets specifieks, zoals hun sportploeg of naschoolse club.

2. Bronnen van foto’s
Foto’s verzamelen is een van de belangrijkste en leukste stappen bij het maken van je schoolfotoboek. Blader door je fotogalerij en sla een aantal van je favoriete foto’s op, en wees niet verlegen om foto’s van je kind aan vrienden, familie en andere ouders van de school te vragen. Zeg dat ze het geheim moeten houden als het een verrassing is!

3. Ordenen maar
Sorteer je foto’s op gebeurtenis, gelegenheid of tijd/maand en maak hoofdstukken voor vrienden, citaten en getuigenissen, en alle andere categorieën die je nodig hebt! Indien je ervoor kiest om een groter schoolfotoboek te maken dat uit meerdere jaren of mijlpalen bestaat, maak dan speciale mappen op je laptop om het ordenen van je foto’s te vergemakkelijken. Klinkt dit voor jou als een uitdaging, lees dan onze blog met vier tips om je foto’s beter te sorteren.

4. Lay-out en ontwerp
Kies een lay-out en ontwerp dat de persoonlijkheid van je kind en het thema van het boek weerspiegelt. Als je een fotoboek maakt over het sportteam van je kind, gebruik dan de kleuren van het team of voeg een illustratie toe uit onze selectie van clip art met sportthema’s. Blader door onze thema’s voor wat inspiratie, van het heldere en vrolijke kleurenthema ‘Klas’ tot het dynamische thema ‘Droomteam’.

5. Houd het eenvoudig
Eenmaal je begint, kan het verleidelijk zijn om alles wat je tegenkomt te integreren. Ons advies? Zorg voor wat witruimte en voeg niet te veel foto’s en teksten toe aan je boek. Eenvoud is het geheim voor een prachtig fotoboek.

Dingen om toe te voegen in je schoolboek

Klinkt het maken van te veel foto’s van je kinderen je bekend in de oren? Waarom zou je immers één foto nemen als je een fotogalerij kan maken van de beste momenten met je kinderen? Met zoveel foto’s om uit te kiezen, kan het moeilijk lijken om te beslissen wat je in je schoolboek wilt zetten. Maar wij helpen je graag op weg: begin met het maken van een van onderstaande categorieën, en je zal versteld staan hoe snel het fotoboek vorm krijgt.

1. Familie en vrienden
Begin met het verzamelen van foto’s van je kind en zijn vrienden, en ga na welke familiefoto’s ook de moeite zijn om te integreren. Verjaardagsfeestjes zijn altijd een goed startpunt voor het vinden van de geschikte foto, gevolgd door groepsfoto’s en de jaarlijkse schoolfoto.

2. Naschoolse club of sportploeg
Overweeg om wedstrijdfoto’s en scores toe te voegen wanneer jouw zoon of dochter in een naschoolse club of sportploeg zit. Als de activiteit een groot deel van hun leven uitmaakt, overweeg dan om een speciaal boek te maken voor het team. Bestel een exemplaar voor iedereen in de groep en bespaar op meerdere boeken!

3. Schoolvoorstellingen
Ook schoolvoorstellingen verdienen wat extra aandacht in je fotoboek. Denk maar aan de kerstoptreden of de talentenjacht: voeg de leukste foto’s toe met een kopie van het programma of met een kaartje voor hun grote voorstelling als extraatje.

4. Schoolreisjes
Ging je kind op weekenduitstap, een dagje naar een museum, of een week lang skiën met school? Voeg dan de beste momenten van de schoolreisjes van je kind toe.

5. Prestaties en prijzen
Vergeet niet alle prijzen of prestaties die je kind in de loop van het schooljaar heeft ontvangen in de kijker te zetten. Van academische prijzen tot speciale vermeldingen van hun leraren. Door ze in het fotoboek te vermelden, zien ze met trots het resultaat van hun harde werk en toewijding.

6. Kunstwerk en speciale projecten
Zet hun creativiteit in de verf door de kunstwerken van je kind door het schooljaar heen vast te leggen of door ze te scannen. Voeg bijschriften toe om de projecten toe te lichten, of vraag je kind om ze in eigen woorden te beschrijven voor een speciale toevoeging.

7. Citaten en getuigenissen
Citaten en getuigenissen van hun favoriete leerkracht of coach toevoegen kan een geweldige manier zijn om hun herinneringen vast te leggen en je schoolboek persoonlijker te maken. Het kan ook een mooie manier zijn om waardering te tonen voor de mensen die hun leven aanzienlijk hebben beïnvloed.

Wil je er zeker van zijn dat je alles in je fotoboek hebt opgenomen? Versnel het ontwerpproces en lees onze handige checklist om een prachtig fotoboek samen te stellen. Klaar om aan de slag te gaan? Ontdek ons schoolfotoboek thema’s en begin nu aan de jouwe!