8 manieren om je mentale gezondheid dagelijks een boost te geven

Door Albelli op 13 mei 2024

Zoek je een paar simpele manieren om je mentale gezondheid een boost te geven? In het kader van de Mental Health Awareness Week delen we acht eenvoudige, effectieve tips om je mentaal welzijn te verbeteren. Van genieten van het zonnetje tot jezelf omringen met familie en vrienden: het zijn de kleine dingen in het dagelijks leven die een groot verschil kunnen maken.

Stel je voor: het is vroeg in de ochtend, de vogeltjes fluiten en het zonlicht valt zachtjes door je raam. Je pauzeert, haalt diep adem en voelt de energie van de nieuwe dag. Het is een moment van vrede, een klein ritueel dat helpt om de toon voor de dag te zetten. Toch zijn zulke momenten voor velen van ons ongrijpbaar. Ze worden overschaduwd door de stress en spanningen van het dagelijks leven. Stilstaan bij het belang van mentale gezondheid is meer dan een trend… Het is een vitaal onderdeel van ons leven en heeft een invloed op hoe we denken, ons voelen en hoe we omgaan met de wereld om ons heen.

Een goede mentale gezondheid is van belang voor ons allemaal

In de snelle wereld waarin we vandaag leven is het essentieel om van mentale gezondheid een prioriteit te maken. Onze uitdagingen, van persoonlijke druk tot wereldwijde onzekerheden, kunnen ons geestelijk welzijn diepgaand beïnvloeden. Het begrijpen en koesteren van onze mentale gezondheid kan leiden tot een grotere veerkracht, betere relaties en een diep gevoel van tevredenheid.

Ter gelegenheid van de Mental Health Awareness Week verkennen we manieren om ons mentaal welzijn te verbeteren. Deze eenvoudige maar effectieve strategieën zijn stappen in de juiste richting: van overleven naar genieten van het leven.

1. Zoek de zon op

Blootstelling aan natuurlijk licht kan je stemming en je slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren en je vitamine D-niveau verhogen, wat essentieel is voor het reguleren van je stemming en het afweren van depressies. Vergeet niet dat buitenlicht zelfs op bewolkte dagen voordelen kan hebben, dus schuw het niet om naar buiten te gaan, ongeacht het weer.

Een goede tip is om je dag te beginnen met blootstelling aan natuurlijk zonlicht: Open ‘s ochtends eerst je gordijnen of geniet buiten van je ochtendkoffie of -thee. Slechts een paar minuten ochtendzon kan je lichaam het signaal geven om wakker te worden en je biologisch ritme reguleren, waardoor je ‘s nachts beter slaapt.

2. Beweeg en heers

Fysieke activiteit is een cruciaal onderdeel van jouw mentale gezondheid en biedt een natuurlijk tegengif tegen stress, angst en depressie. Het stimuleert de productie van endorfine, ook wel bekend als de ‘feel good’-hormonen, die gevoelens van geluk en euforie kunnen opwekken. De sleutel tot het volhouden van lichaamsbeweging is een activiteit zoeken die je leuk vindt. Als je de fitness vreselijk vindt, dwing jezelf dan niet om te gaan… Zoek iets anders dat je in beweging brengt en je geest verheft.

Dans er op los: Zet je favoriete afspeellijst op en dans door je woonkamer. Dansen is niet alleen leuk, maar ook een uitstekende manier om stress te verlichten en het serotonineniveau te verhogen.

Wandel en praat: Verander telefoongesprekken in wandelmogelijkheden. In plaats van te zitten, loop een rondje door je huis of loop een blokje om. Deze kleine verandering kan je dagelijkse aantal stappen aanzienlijk verhogen en je focus en creativiteit verbeteren.

Plan het: Behandel je lichaamsbeweging als elke andere belangrijke afspraak. Voorzie tijd in je agenda, of het nu gaat om een yogales, een fitness sessie of gewoon een stevige wandeling in het park. Als je het plant, kan je je beter inzetten om actief te blijven.

3. Geef meditatie een kans

Vergeet het beeld van de bergtopgoeroe… Meditatie is voor iedereen toegankelijk. Het is een krachtig hulpmiddel voor de geestelijke gezondheid, waarvan bekend is dat het stress vermindert, de concentratie verbetert en een groter gevoel van vrede en welzijn bevordert. Consistentie is de sleutel als het gaat om meditatie. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te mediteren om het een onderdeel van je routine te maken, of het nu ‘s ochtends vroeg is, tijdens de lunchpauze of vlak voor het slapen gaan.

Begeleide meditatie: Maak gebruik van geweldige apps zoals Headspace of Calm, die begeleide sessies voor beginners aanbieden. Deze begeleiding kan je helpen om de basisbeginselen van meditatie te begrijpen, waardoor de oefeningen laagdrempelig en eenvoudig worden. Beginnen met slechts vijf minuten per dag kan aanzienlijke voordelen opleveren.

Ademhalingsoefeningen: Als je begeleide meditatie te gestructureerd vindt, probeer dan eenvoudige ademhalingsoefeningen. Concentreer je op het nemen van langzame, diepe ademhalingen, tel tot vier als je inademt, houd vier seconden vast en adem vier seconden uit. Herhaal dit minstens vijf keer en voel je direct beter. Deze techniek kan snel helpen om stress te verminderen in tijden van paniek of angst en om je geest te heroriënteren.

Bewuste momenten: Neem mindfulness op in routinematige activiteiten. Of het nu is tijdens het drinken van je ochtendkoffie of het nemen van een douche, besteed aandacht aan de prikkels van het moment zonder te oordelen. Deze oefening van bewustzijn kan een meditatieve mindset cultiveren gedurende je dag.

4. Blijf gehydrateerd

Het klinkt misschien simpel, maar gehydrateerd blijven is cruciaal voor een optimale hersenfunctie en algehele mentale gezondheid. Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en verminderde cognitieve functies, waardoor dagelijkse taken soms een uitdaging worden. Studies hebben aangetoond dat zelfs lichte uitdroging de stemming, het geheugen en de hersenprestaties kan aantasten. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat je genoeg H2O binnenkrijgt?

Begin je dag met water: Elke ochtend een glas water drinken geeft het startsein voor de hydratatie van de dag, vooral na de nacht waarin je geen vloeistoffen hebt genuttigd.

Neem een waterfles mee: Houd een waterfles bij de hand als visuele herinnering om gedurende de dag water te drinken. Kies een fles die je mooi vindt en overweeg om jezelf uit te dagen om elk uur van de dag van deze fles te drinken.

Pimp je water: Als je gewoon water een beetje saai vindt, voeg dan natuurlijke smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, komkommer of een scheut vruchtensap. Dit kan water drinken aangenamer maken en je helpen om gedurende de dag meer te consumeren.

5. Omring jezelf met mensen die je lief hebt

Sociale banden zijn enorm belangrijk en kunnen ons gevoel van erbij horen vergroten, ons zelfvertrouwen verbeteren en stress en angst verminderen. Door deze relaties actief te onderhouden en te koesteren, draag je bij aan een ondersteunend netwerk waar je niet alleen je eigen mentale gezondheid mee verbetert, maar ook die van je dierbaren.

Regelmatig bijpraten: Maak er een gewoonte van om regelmatig gesprekken of ontmoetingen te plannen met vrienden en familie. Deze consistente interacties, of het nu gaat om een wekelijks videogesprek of een koffieklets, kunnen zorgen voor mentale steun en vreugde.

Wees aanwezig: Probeer volledig aanwezig te zijn wanneer je bij geliefden bent. Leg je telefoon en andere afleidingen weg. Dit verbetert niet alleen de kwaliteit van je interacties, maar verdiept ook je relaties.

Deel wat je voelt: Aarzel niet om je frustraties en gevoelens te delen. Je openstellen kan therapeutisch zijn en kan anderen ook aanmoedigen om hetzelfde te doen, waardoor er een wederzijds ondersteuningsnetwerk ontstaat. Onthoud: een gedeeld probleem is een gehalveerd probleem.

6. Eet gezond

Heb je ooit de uitdrukking “Je bent wat je eet” gehoord? Voedsel dat rijk is aan antioxidanten, vitaminen en mineralen helpt tegen stress en is een natuurlijke oppepper voor het humeur. Voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, antioxidanten en vitaminen zijn essentieel voor het reguleren van neurotransmitters en het verminderen van ontstekingen, die beide een rol spelen bij mentale gezondheid. Door weloverwogen voedselkeuzes te maken, kan je je mentale welzijn ondersteunen en je algehele gezondheid verbeteren.

Gebalanceerde maaltijden: Neem in elke maaltijd een verscheidenheid aan voedingsrijke voedingsmiddelen op. Combineer bijvoorbeeld bladgroenten, kleurrijke groenten, volle granen en magere eiwitten voor een breed scala aan voedingsstoffen die de gezondheid van je hersenen ondersteunen.

Slim snacken: Kies gezonde snacks zoals noten, zaden, fruit of yoghurt in plaats van suikerrijke opties. Deze zorgen voor een constante energiebron waardoor je humeur de hele dag stabiel blijft.

Thuis koken: Zelf maaltijden bereiden kan helpen om de kwaliteit en versheid van het voedsel beter onder controle te houden. Probeer nieuwe recepten uit met ingrediënten zoals vette vis, walnoten en bosbessen, die bekend staan om hun hersenversterkende eigenschappen.

7. Probeer yoga

Laat de onmogelijke houdingen op Instagram aan je voorbij gaan. Yoga is meer dan dat. Het is een krachtige filosofische beoefening waar iedereen de vruchten van kan plukken. Yoga verenigt lichaam, geest en ziel en bevordert zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het vermindert stress, verhoogt het lichaamsbewustzijn en helpt zelfs bij angst en depressie. Door yoga een vast onderdeel van je routine te maken, investeer je in een discipline die zowel lichaam als geest voedt en een gevoel van vrede geeft dat doordringt in alle aspecten van het leven.

Begin met beginnerslessen: Als yoga nieuw voor je is of als je op zoek bent naar inspiratie, probeer dan “Yoga met Milou” op YouTube. Dit is een kanaal dat een verscheidenheid aan sessies voor alle niveaus biedt. Beginnen met eenvoudige houdingen zoals Child’s Pose, Downward Dog of een Sun Salutation kan helpen om vertrouwen en vertrouwdheid met de beoefening op te bouwen.

Creëer een speciale ruimte: Richt een kleine, uitnodigende ruimte in je huis in waar je ongestoord yoga kan beoefenen. Het hebben van een speciale ruimte kan de yoga ervaring leuker maken en een plek bieden waar je volledig tot rust kan komen.

Sluit je aan bij een community: Of het nu een online community is of een lokale yogastudio, deel uitmaken van een groep kan steun en motivatie bieden. Het is ook een geweldige manier om van anderen te leren, jezelf te verbeteren en mensen te leren kennen.

8. Beperk je schermtijd

In het huidige digitale tijdperk van beeldschermen kan overmatige schermtijd leiden tot mentale vermoeidheid, verstoorde slaappatronen en gevoelens van angst en isolement. Grenzen stellen aan je elektronische apparaten – van je laptop op het werk tot je sociale mediaplatforms – is cruciaal voor het behouden van een goede mentale gezondheid. Het kan je helpen weer controle te krijgen over je tijd en bijdragen aan een betere slaap en minder stress.

Ga voor digitaal-vrije zones: Voer regels in die vereisen dat elektronische apparaten worden uitgeschakeld tijdens het eten of in de slaapkamer. Dit kan helpen om je te concentreren op face-to-face interacties en ervoor zorgen dat je slaapomgeving rust bevordert.

Gebruik apps om het gebruik te controleren: Er zijn zoveel (gratis!) apps waarmee je de tijd die je op je apparaten doorbrengt kan bijhouden en beheren. Door limieten in te stellen op specifieke apps kan je je dagelijkse schermtijd aanzienlijk verminderen.

Creëer technologievrije momenten: Blokkeer dagelijkse periodes, vooral voor het slapengaan, om je los te koppelen van alle digitale apparatuur. Een goede manier om hiermee te beginnen is om alle schermen minstens een uur voor het slapengaan uit te schakelen om je geest tot rust te laten komen en je nachtrust te verbeteren.

De Mental Health Week herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om voor ons geestelijk welzijn te zorgen. Onthoud dat zorgen voor je mentale gezondheid een reis is, geen bestemming, en dat er onderweg hoogte- en dieptepunten zullen zijn. Elke kleine stap die je neemt is een stap naar een gezonder, gelukkiger en meer tevreden persoon. Laten we ons ertoe verbinden deze praktijken in onze dagelijkse routines te integreren, onze levenskwaliteit te verbeteren en de mensen om ons heen te verrijken.

Vier elke overwinning op je pad naar een betere geestelijke gezondheid – elke stap is de moeite waard. En onthoud, als je worstelt met je geestelijke gezondheid, wees dan nooit bang om professioneel advies in te winnen.