Wanddecoratie ophangen als een pro

Door Albelli op 25 september 2018

Wanddecoratie ophangen is een kunst op zich, daarom hebben we een aantal tips van experts op een rij gezet om je te helpen.

Het ophangen van je gloednieuwe wanddecoratie kan soms lastiger zijn dan het maken ervan. Gelukkig hebben al onze wanddecoraties een gratis en gemakkelijk te gebruiken ophangsysteem. Maar de vraag blijft: waar moet je hem ophangen?

We hebben een paar praktische tips voor je, waaronder enkele die worden gebruikt door eigenaren van kunstgalerijen en museumdirecteuren. Zo kun je je wanddecoratie ophangen als een pro en je foto’s de aandacht geven die ze verdienen.

Kies voor de juiste hoogte

De vuistregel is dat een wanddecoratie tussen 145 en 155 cm van de grond tot het midden van de wanddecoratie moet hangen.

Echter, de hoogte hangt ook af van factoren als meubelen en plafondhoogte, dus dit hoeft geen vaste regel te zijn. Het beste is om het altijd zelf uit te proberen en te bekijken wat het beste in jouw ruimte staat.

Denk aan de verhouding tussen de muur en wanddecoratie

We raden je aan om de 4/7-regel te gebruiken. Dit betekent dat je wanneer je met een lege muur werkt, wanddecoratie ophangt die 4/7 van de breedte in beslag neemt. Een snelle en eenvoudige manier om dit te berekenen is door de breedte van je muur te vermenigvuldigen met 0.57. Als je bijvoorbeeld een muur hebt van 3 meter breed, bereken dan 3m x 0.57, wat ongeveer 170 cm is.

Nu weet je wat de ideale verhouding tussen muur en wanddecoratie is. Je hebt één of meer wanddecoraties nodig die in totaal 170 cm breed zijn. Je kunt bijvoorbeeld twee wanddecoraties van 60 cm breed maken en 50 cm tussen beide leeg laten. Dit is samen 170 centimeter breed (50 + 60 + 60 = 170), wat 4/7 van je 3 meter brede muur is. Centreer ze op je muur en voilà, je hebt de perfecte verhouding.

Mix en match je wanddecoratie en meubelen

Je meubelen en wanddecoratie hoeven niet te vechten om aandacht. Laat ze in harmonie samen werken met deze handige tips.

Boven de bank

Zorg ervoor dat je woonruimte er op zijn best uitziet door de volgende tips op te volgen voor het ophangen van wanddecoratie boven een bank.

1. Je wanddecoratie (of groep van meerdere wanddecoraties) dient minstens 2/3 van de lengte van de bank te beslaan.
2. Gebruik één grote of meerdere kleine wanddecoraties in een groep om het formaat te creëren dat je nodig hebt.
3. Foto’s moeten niet breder zijn dan de bank, anders nemen ze de overhand in de ruimte.
4. De onderkant van het kader kan het beste 20 tot 25 cm boven de achterkant van de bank hangen.
5. Wanneer je een groep foto’s samen ophangt, kun je het beste voor de juiste afstand 5 tot 15 cm tussen elk kader vrij houden.

Fototip: Dit is je woonkamer, waar je waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt, dus kies een wanddecoratie met je favoriete foto waar je nooit genoeg van krijgt en waar je elke dag naar wilt kijken.

Boven de schoorsteenmantel

Net zoals de regels voor boven de bank, hoeft het niet ingewikkeld te zijn om muurdecoratie boven je schoorsteenmantel te hangen.

1. Wanddecoratie dient 2/3 van de breedte van de schoorsteenmantel te beslaan.
2. De onderkant van je wanddecoratie dient tussen 10 en 30 centimeter boven de schoorsteenmantel te hangen.
3. Als je decoraties op je schoorsteenmantel hebt staan kun je deze regel een beetje aanpassen om wat meer ruimte over te houden.

Fototip: Schoorsteenmantels zijn vaak al redelijk druk met decoraties en accessoires, dus kies een rustige foto uit die niet de overhand neemt. Ga bijvoorbeeld voor een mooi portret, of voor meerdere kleine wanddecoraties met citaten erop.

Boven de trap

Wanddecoratie ophangen boven de trap is een geweldige manier om te profiteren van deze anders ongebruikte ruimte.

1. Hang iedere wanddecoratie met 145-155cm afstand tussen de trede en het midden van de wanddecoratie op.
2. Zorg ervoor dat je dezelfde afstand gebruikt voor elke wanddecoratie (bijvoorbeeld 150 cm). Op deze manier ziet je compositie er strak en netjes uit.
3.  Tenzij je zeer kleine wanddecoraties of fotoafdrukken ophangt, hang er dan niet een boven elke trede, maar laat minstens twee of drie treden vrij tussen elk item.
4. Deze methode werkt het beste met wanddecoraties van dezelfde afmetingen.

Fototip: Familiefoto’s zijn een geweldige manier om een verhaal te vertellen als je de trap op (of af) loopt. Foto’s van door de jaren heen zijn leuk om herinneringen mee op te halen.

Boven het bed

Je slaapkamer hoort een rustige kalme ruimte zijn, dus hang je muren niet te vol met wanddecoratie. Kies in plaats daarvan één of meerdere speciale foto’s en hang ze boven je bed volgens de onderstaande stappen.

1. Je wanddecoratie dient ongeveer 2/3 van de breedte van het bed of hoofdeinde te beslaan.
2. De onderkant van de wanddecoratie moet tussen 20 en 25 cm boven het bed of hoofdeinde hangen.
3. Als je besluit om meer dan één wanddecoratie op te hangen, laat dan 5 tot 15 cm ruimte open tussen elke wanddecoratie.

Fototip: Ga voor een vredig landschap of voor iets dat voor een ontspannen sfeer zorgt. Het belangrijkste is dat de kleuren zacht zijn.

Maak een wanddecoratie groep

Maak een groep met wanddecoraties in huis dat het middelpunt van je woonruimte vormt.

1. Kies de wanddecoratie en fotoafdrukken uit die je samen wilt ophangen.
2. Kies het grootste item en hang deze in het midden van je compositie. Dit is wat de experts het ‘sleutelstuk’ noemen. Het is doorgaans het grootste en opvallendste stuk, omdat alle andere wanddecoraties eromheen geplaatst worden. Hang het zo op dat het midden van de wanddecoratie 145 – 155 cm boven de grond hangt.
3. Creëer je compositie om het sleutelstuk heen. Stel je een centrale lijn voor die horizontaal door het midden loopt en gebruik die als referentiepunt om een evenwichtige compositie te creëren.
4. Zorg ervoor dat je een standaard afstand houd tussen alle items en vertrouw op je instinct en gevoel voor stijl. Het resultaat is een schitterende wanddecoratie groep.

Fototip: Wanddecoratie groepen werken het beste met verschillende soorten fotografiestijlen, kleuren en materialen. Dus experimenteer erop los!

Maak een wanddecoratie raster

In tegenstelling tot een wanddecoratie groep, bestaat een wanddecoratie raster uit verschillende stukken, maar allemaal in dezelfde grootte en vorm om een symmetrische compositie op de muur te creëren.

1. Eerst moet je een even aantal wanddecoraties uitkiezen die dezelfde lengte en breedte hebben. Dit werkt het beste met kleine wanddecoraties, dus probeer ze niet groter te maken dan 20 cm.
2. Zorg ervoor dat het horizontale midden van het raster 145 – 155 cm boven de grond hangt. Als het raster zich boven een bank of een ander meubel bevindt, bekijk dan de tips hierboven om ze op de juiste hoogte te krijgen.
3. Hang de helft van je wanddecoraties boven het horizontale midden en lijn de andere helft eronder uit, zodat de horizontale en verticale afstanden tussen elk stuk consistent zijn.
4. Je kunt ervoor kiezen om 5 cm verticale afstand en 7 cm horizontale afstand tussen elk stuk open te laten. Als vuistregel geldt dat je niet meer dan 5-7 cm lege ruimte tussen elk stuk laat.

Fototip: Gebruik gelijksoortige foto’s of een terugkomend thema zoals natuur, personen, of stadsgezichten. We raden overzichtelijke foto’s met zachte kleuren aan, zodat het raster er niet te rommelig of druk uitziet.

Zo, nu weet je hoe de experts hun wanddecoratie ophangen en kun je het zelf gaan proberen. Deel je opgehangen wanddecoraties met ons via #albelli. We kunnen niet wachten om te zien wat je hebt gemaakt!

begin nu