Geweldige tips voor het maken van prachtige roadtripfoto’s

Door Albelli op 13 juli 2023

Klaar om te vertrekken? Heb je je kleren en camera bij de hand? Trek er dan deze zomer met je gezin op uit voor een fantastische roadtrip. We hebben handige tips samengesteld over hoe je de beste foto’s kan maken terwijl je onderweg bent met de personen waar je het liefst bij bent, al zijn ze nog maar net of al heel lang in je leven.

De frisse wind door je haren, de warme zon op je huid en de vrijheid te gaan waar je maar wilt: niets kan een geweldige roadtrip overtreffen. Of het nu gaat om een weekend aan zee of een familievakantie in het buitenland: met onze tips maak je de mooiste foto’s tijdens je roadtrip met het gezin en leg je alle avonturen, groot en klein, vast. Maak deze zomer onvergetelijk.

Vertel een verhaal

De uitdrukking “een foto zegt meer dan duizend woorden” gebruiken we vaak op de werkvloer bij albelli, omdat het écht zo is. Als één foto al een verhaal kan vertellen, stel je dan eens voor hoeveel kracht en emotie er kan ontstaan met een zorgvuldig samengestelde reeks foto’s. Probeer bij het maken van je foto’s de emoties over te brengen die je voelt terwijl je ze maakt. Als je groepsfoto’s van het gezin maakt of vastlegt wat de kinderen aan het doen zijn, bedenk dan dat je momenten van een veel groter verhaal vastlegt, en dat je je deze reis wilt herinneren als ze ouder worden. Als je meerdere foto’s van iets of iemand maakt, heb je ook veel mogelijkheden om je foto’s te bewerken als je ze later bekijkt.

Controleer je instellingen

Hoe langer je prutst met je camera-instellingen, hoe minder tijd je hebt om foto’s te maken. Misschien mis je zelfs het perfecte moment om jouw foto te maken (helaas herkennen we het allemaal!). Zorg ervoor dat je, voordat je op pad gaat, helemaal vertrouwd bent met je uitrusting – vooral als je nieuw fotomateriaal hebt gekocht voor je vakantie. Oefen bijvoorbeeld met de instellingen voor landschaps- of straatfoto’s. Als je snel wilt weten wat alle instellingen op je camera betekenen, bekijk dan onze handige tips hier. En pas op voor enthousiastelingen die jouw camera in handen krijgen waardoor je instellingen er plots heel anders uitzien!

Neem de tijd

Overhaast nooit je opname. Wat je ook fotografeert, neem er de tijd voor. Soms is er ineens de perfecte opname, en soms duurt het een tijdje om hem te maken. Maar je haasten helpt niet. Zorg er altijd voor dat je de omgeving goed in je opneemt en raak vertrouwd met belangrijke factoren zoals waar het licht vandaan komt. Maak een wandeling met het gezin en bekijk de omgeving, ontdek welke hoeken je kan gebruiken. Zoek naar creatieve ideeën om je foto te maken – zijn er coole reflecties of schaduwen die je kan gebruiken? Kan het gezin helpen bij het maken van de foto?

Laat je leiden door je gevoel

Een roadtrip moet altijd in het teken staan van ontdekkingen. Het is een reis waarbij jij en je gezin nieuwe plaatsen ontdekken en nieuwe vrienden ontmoeten. Je leert jezelf én de wereld beter kennen. Neem alles wat je meemaakt in je op, of het nu groot of klein is. Houd je camera altijd dichtbij, zo kan je prachtige foto’s maken van iets dat jouw aandacht trekt of je verrast.

Leg mijlpalen vast

Ga je op een fotografie-roadtrip? Zorg er dan voor dat je alle mijlpalen van je reis vastlegt. Bijvoorbeeld je kinderen die voor de eerste keer de zee zien, het uitzicht vanaf de top van een berg, een plek die je al jaren wilt bezoeken, het verkennen van een historisch monument, het fotograferen van de namen van de steden waar je doorheen reist, of de hotels of Airbnb’s waar je verblijft. Al deze bijzondere momenten dienen als nieuwe hoofdstukken van het verhaal van je reis. Ze vormen een fantastisch kader om je andere foto’s in te verwerken.

Geniet van de kleine dingen

Soms zijn het de foto’s van kleinere, onverwachte dingen die je verhaal tot leven brengen en er kleur aan geven.Een spontane lunch in een rustiek restaurant op het platteland, een geweldig zandsculptuur dat je op het strand tegenkomt of een grappige foto waar je schaterlachend op staat.Het vastleggen van deze momenten maakt je roadtrip extra speciaal. De persoonlijke touch maakt het terugkijken naar de foto’s bijzonder als je weer thuis bent.

 Kies het juiste tijdstip

Het tijdstip van de dag is een van de belangrijkste factoren voor het maken van de beste foto’s tijdens een roadtrip. De vroege ochtend en de late namiddag bieden het perfecte licht voor landschaps- of portretfoto’s, aangezien het licht zacht en warm is. De zonnestralen zijn bijna horizontaal, en belichten jouw foto’s met rijk en zacht licht. Het licht ‘s middags is daarentegen niet de beste vriend van de fotograaf, omdat de zon dan bijna recht boven je staat en het licht hard is. Beslis welk tijdstip het beste is voor de foto’s die je wilt maken en geniet van de rest van jouw tijd door spontane foto’s van het gezin te maken.

Zorg voor variatie

Vermijd sleur in je foto’s, laat je creativiteit de vrije loop en daag jezelf uit tijdens je roadtrip. Zorg ervoor dat je een ruime selectie portretten maakt, zelfs als je een landschapsliefhebber bent. Probeer landschappen te fotograferen als je normaal een straatfotograaf bent. Maak een paar foto’s met de kinderen en je partner en een paar foto’s zonder. Vergeet niet om ook wat verticale foto’s te maken. Je kan je foto’s heel gevarieerd maken en zo je verhaal op een veel mooiere manier opbouwen dan met een verzameling van soortgelijke foto’s.

 Blijf bewegen

Sta niet stil, maar beweeg!Het zal je verbazen hoe anders je foto’s eruit zien als je er een paar neemt terwijl je op je hurken zit, enkele shots terwijl je op een bankje staat, als je naar een blikvanger toewandelt, en zelfs als je van achteren fotografeert. Je wilt geen verzameling foto’s die allemaal vanuit dezelfde hoogte en hoek zijn genomen. Maak je familiefoto’s van de reis leuker door ze vanuit veel verschillende posities te maken. Je zal blij zijn met het resultaat!You will be happy with the result!

We hopen dat onze tips je zullen helpen om jouw fotografievaardigheden te verbeteren zodat je prachtige foto’s maakt tijdens jouw roadtrip met het gezin. Wat denk je ervan om het bijzondere van jouw reis vast te leggen in een fotoboek of prachtige wanddecoratie? Het enige wat je moet doen, is op de onderstaande knop klikken en aan de slag gaan.

Fotoboek maken