Tien tips voor een onvergetelijke newborn fotoshoot

Door Albelli op 30 september 2022

Het is een cliché, maar waar: ze worden zo snel groot! Zeker die babyfase vliegt voorbij. Elke dag worden ze groter, sterker en zelfstandiger. En voor je het weet, is je schattige baby een avontuurlijke peuter. Wil je die kostbare momenten van je baby zeker vastleggen? Ontdek dan onze tips voor een onvergetelijke newborn fotoshoot en druk even die pauzeknop in. Met deze knappe foto’s kan je met de hele familie nog lang nagenieten.

1. Voorbereiding is alles

Je hebt het vast zelf ook al ontdekt: een goede voorbereiding zorgt voor een gelukkige baby én dus ook ouder. Dit geldt ook wanneer je een newborn fotoshoot plant. Je denkt best aan alles: flesjes, luiers, kleren maar ook aan de attributen zoals een speeltje die je wil meenemen. Met een baby weet je nooit hoeveel tijd je hebt om foto’s te maken. Zorg dat alles klaarstaat voor het moment van de fotosessie en neem daarom deze checklist vooraf door:

  • Heb je jouw fototoestel/gsm bij de hand, zodat je foto’s kunt maken als de gelegenheid zich voordoet?
  • Zijn de batterijen van je fototoestel/smartphone opgeladen en heb je voldoende geheugenruimte voor nieuwe foto’s?
  • Heb je attributen nodig om de achtergrond vorm te geven (meer tips hierover volgen)? Ligt alles binnen handbereik?
  • Welke spullen heb je nodig om ervoor te zorgen dat je baby het naar zijn zin heeft tijdens de fotosessie? Ontdek onze suggesties hierover.

 2. Denk na over de locatie en het licht

Een newborn fotosessie zal in veel gevallen bij je thuis plaatsvinden. Dat geeft jou de ruimte en bewegingsvrijheid om het nodige klaar te zetten waar en wanneer het jou past. Wat dacht je ervan om eerst na te gaan waar je baby zich het meest op zijn gemak voelt? Misschien kan je de fotospullen naar daar verhuizen in plaats van je baby naar de fotohoek. Onderschat nooit het belang van correcte verlichting. Kan je de wieg wat dichterbij het raam schuiven om een streepje daglicht te krijgen? Of installeer je je liever in een andere kamer met betere lichtinval?

Extra tip: als het nodig is om kunstlicht toe te voegen, kies dan eerder voor een lamp dan een flitser. Je baby zou wel eens kunnen verschieten van de flits van je fototoestel en dat levert je niet de gewenste foto’s op.

3. Warmte en gezelligheid

Als de baby tevreden is, is de fotograaf ook blij. Zet tijdens de fotoshoot vooral het comfort van je baby op de eerste plaats. Een hongerige of uitgeputte baby is onrustig. Kies voor een moment net na een voeding of een dutje want dan zijn ze meestal rustig en tevreden – overweeg ook om die voldane blik na een heerlijke voeding vast te leggen op beeld. Denk je eraan om de kamer op aangename temperatuur te brengen? Hou een dekentje of schattig mutsje bij de hand.

Extra tip: maak het een beetje warmer dan normaal als je eraan denkt om een foto van je baby te maken in zijn blootje.

4. Poseren kan, maar ga vooral mee in het moment

Wat dacht je ervan om de fotosessie te starten met een foto van je ingebakerde baby met zijn lievelingsdeken? Een wondermooi shot van je wondertje. Een warme herinnering voor jullie en ook je baby zal hier lekker liggen. Deze foto kan op het bed of wees creatief en haal er een mooie rieten mand bij – vul de mand eerst met zachte lakens en zet deze op de grond voor de veiligheid. Probeer verschillende houdingen: op hun buik of zij en als ze het toelaten kan je ook een close-up shot maken van hun kleine teentjes en vingers. Positioneer hun mini-handjes onder hun kin of laat ze slapen en fotografeer hen vredig in hun favoriete houding.

Extra tip: Denk alvast na over enkele poses maar wacht het moment zelf af om te ontdekken wat je baby leuk vindt. Spontane lachjes, een schattig geeuwtje of een onverwachte stamp: deze ongeplande momenten geven soms de beste foto’s.

5. Gebruik bestaande attributen

Bespaar jezelf de moeite om nieuwe spulletjes te kopen voor een newborn fotoshoot. Ongetwijfeld heb je alles wat je nodig hebt al in huis. Wat dacht je van dat eerste mutsje uit de kraamkliniek of het gebreide dekentje dat je oma als geboortecadeau gaf? Hiermee maak je jouw newborn foto’s uniek.

Andere attributen die je kan overwegen:

  • Het armbandje uit de kraamkliniek
  • Baby’s eerste onesie
  • De jurk die jij aanhad tijdens of vlak na de geboorte
  • Favoriete knuffel of speeltje
  • Het dekentje dat steeds bij hen in de wieg ligt
  • Een schattige haarband of zacht mutsje

6. Lang leve white noise

Het ideale moment voor een newborn fotosessie is als de baby slaapt als een roosje. Gelukkig slapen pasgeboren baby’s nog veel. Ben je bang dat het klikken van het fototoestel je baby zou wekken? Probeer dan om white noise op de achtergrond af te spelen. Dat imiteert de geluiden uit de baarmoeder en brengt baby’s tot rust.

Extra tip: gebruik je jouw gsm om foto’s te maken? Denk eraan om white noise via een ander toestel af te spelen om een constant geluid te garanderen en zo een rustig baby’tje te hebben.

7. Met mama en papa op de foto

Het is normaal dat je tijdens een fotosessie de focus op je pasgeboren baby wil leggen. Misschien voel jij je nog niet helemaal top die eerste dagen of weken na de bevalling. En toch kan het heel speciaal zijn ook foto’s met jezelf en/of je partner te nemen om je eraan te helpen herinneren hoe jij je voelde tijdens deze unieke periode. Daarnaast is het ook een ideale manier om achteraf terug te blikken op hoe klein jouw kleintje wel was op jouw schoot of tegen je borstkas.

Extra tip: Het is makkelijker om je fototoestel/gsm op een statief te zetten om een familiefoto te maken.

8. Betrek ook de broertjes en zusjes

Grote broer of grote zus is ongetwijfeld enorm trots. Betrek ook hen tijdens de fotosessie en laat ze delen in het geluk. Als ze oud (en sterk) genoeg zijn, kan je hen aanmoedigen om de baby in hun armen te nemen voor de foto. Wissel af door ze ofwel naar de baby te laten kijken ofwel in de lens. Twijfel je of ze de baby veilig kunnen vasthouden? Neem het zekere voor het onzekere en laat hen zitten of liggen naast de baby.

Extra tip: is je baby wakker tijdens de fotosessie, probeer een blik tussen de kindjes vast te leggen op beeld. Dit oogcontact kan een hartverwarmende foto opleveren.

9. Betrek de grootouders

Op zoek naar het ultieme familieportret? Probeer ook de grootouders te betrekken en vier meerdere generaties op één foto. Nodig hen uit voor een babybezoek en plan je fotosessie. Voorzie hiervoor zeker een statief.

Extra tip: Mag het nog creatiever? Duik in oude familiefotoboeken en zoek enkele foto’s die je ouders kunnen namaken. Alleen is het deze keer niet met hun kind op de foto maar met hun kleinkind.

10. Hou het veilig

Wat je ook doet tijdens deze fotosessie, hou het vooral veilig en neem voorzorgsmaatregelen: voorzie bijvoorbeeld een camerariem en zorg ervoor dat je fototoestel niet valt, of zorg ervoor dat de stoel waarop je staat stevig genoeg is. Want geen enkele foto is het waard om je kind in gevaar te brengen. Hou het leuk en geniet van het hele proces. Dit is de eerste fotosessie van de ongetwijfeld talloze foto’s en gelukkige momenten die nog zullen volgen.

Leg de lat niet te hoog voor jezelf om dat ene perfecte shot te bekomen. Je hebt nog een heel leven samen om momenten te delen en vast te leggen: van peuter tot puber en later volwassen. Blijf foto’s nemen en ongetwijfeld zitten er hier en daar prachtige exemplaren tussen die je wil vereeuwigen in een fotoboek of ophangen aan de muur bij je thuis.