5 professionele tips voor het maken van geweldige zomerfoto’s

Door Albelli op 14 augustus 2023

Maak deze zomer heel wat prachtige foto’s dankzij de vijf geweldige tips van albelli voor het maken van fantastische foto’s.

Een foto van een kind dat een foto neemt op het strand.

De zomer draait om heerlijke momenten samen met de familie, zonnige dagen op het strand en het ontdekken van nieuwe spannende bestemmingen. Heel wat redenen dus om je camera vanonder het stof te halen. Maar als je wat tips nodig hebt om de mooiste momenten van je zomer vast te leggen voor in je albelli fotoboek, kan je op ons rekenen met deze vijf eenvoudige tips.

Wij geven je eenvoudig advies over hoe je een zomers thema kan plannen en hoe je je eraan kan houden. Daarnaast vertellen we je over creatieve manieren om met fotografie te spelen en hoe je de hele familie hierbij kan betrekken.

1. Maak een moodboard

Als je een bepaalde stijl voor ogen hebt, maar nog niet de juiste foto’s voor erin hebt gemaakt, is een moodboard de perfecte manier om aan de slag te gaan. Door je inspiratie op papier te zetten, of op een Pinterest board, kan je al snel beslissen wat voor thema je wil. Je kan bijvoorbeeld foto’s verzamelen die je mooi vindt – het kan daarbij gaan om een bepaalde techniek die je wil uitproberen of een stijl die je mooi vindt. Door items of afbeeldingen in een gelijkaardige kleur te verzamelen, krijg je ook een idee van hoe je je fotoboek kan samenstellen.

Een moodboard met heel wat kleurrijke zomerfoto's van kinderen en hun ouders in de zon, kinderen eten watermeloen en heldere foto's van boten en vislijnen.

2. Beperk het geheel

Als je heel veel creatieve ideeën hebt, kan je soms gaan overdrijven. Probeer te focussen op één onderwerp wanneer je je foto’s voor je fotoboek voorbereidt. Of je nu houdt van de natuur, van reizen of van foto’s van je kinderen, het is belangrijk dat je je project baseert op die dingen waar je gek op bent en dat je je hier ook aan houdt.

Een onderwaterfoto van een kind.

3. Vertel je verhaal, één afbeelding per keer

Als je een zomers onderwerp in gedachten hebt, kan je een lijst maken van de foto’s die je wil maken. Dit is vooral handig als je in je fotoboek een verhaal wil vertellen met je afbeeldingen. Als je op vakantie gaat en je graag een reisdagboek wil maken, kan je elke dag een chronologische checklist maken met daarin scenario’s en locaties. Dag één van de reis kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • Uitzicht door het raam in het vliegtuig
  • Aankomst bij de accommodatie
  • De eerste strandwandeling
  • De kinderen spelend in het zand
  • De eerste duik in zee
  • Het eerste lokale gerecht
  • Zonsondergang over de zee

Een foto van een vrouw en haar zon op het strand.

4. Ga creatief aan de slag met je onderwerp

Probeer nieuwe invalshoeken of technieken uit. Maak je vaak foto’s van hetzelfde onderwerp? Bekijk het dan eens vanuit een ander perspectief! Neem eens de tijd om over de compositie van je foto na te denken. Of experimenteer met de basisinstellingen van je DSLR-camera, zoals de sluitertijd of de witbalans. Het is ook leuk om je kinderen wat foto’s te laten maken vanuit hun perspectief.

Als je geen DSLR-camera hebt, dan kun je deze tips natuurlijk ook uitproberen met de camera van je telefoon. Download de albelli-app voor iOS of Android en ga direct na het maken van de perfecte foto(‘s) met je fotoproject aan de slag.

Een topdown foto van twee vrouwen die op het gras liggen, met felgele bloemen over hun gezicht.

5. Verkennen van locaties

Of je eerder van de natuur of van de stad houdt, het is belangrijk dat je nadenkt over je locatie voordat je met je camera op pad gaat. Als je op vakantie gaat, kan je op Google eerst wat info opzoeken over de monumenten die je gaat bezoeken. Misschien vind je wel wat tips over de mooiste momenten van de dag om er foto’s te maken. Voor locaties die net zo ver van huis zijn, kan je rekening houden met de impact van natuurlijk licht. Misschien ziet het dichtstbijzijnde strand er beter uit bij zonsondergang en is het stadspark vooral de moeite wanneer de zon opkomt.

Een foto van een rij kleurrijke strandhutten op een zonnige dag.

Door een beetje vooruit te plannen, kan je al snel een professioneel ogend resultaat krijgen voor je zomerfoto’s. Hierdoor gaan ook je fotoboeken er nog beter uitzien.

Om onderweg creatief met je foto’s aan de slag te gaan, kan je onze app downloaden zodat je in enkele stappen alles vast kan leggen en creëren.

Wij willen natuurlijk graag het eindresultaat zien! Deel je foto’s dus met ons op Facebook en Instagram door ons te taggen in je posts en verhalen en door gebruik te maken van #shareyoursummer.