Vier de geschiedenis van de LGBTQI+ Pride

Door Albelli op 7 juni 2024

Pride Month komt eraan! Duik in de levendige geschiedenis van LGBTQI+ Pride: van de Stonewall-rellen tot de wereldwijde vieringen van vandaag. Vier de veerkracht en eenheid van de LGBTQI+ gemeenschap terwijl we het pad naar een meer inclusieve wereld eren. Ontdek ook onze toptips om de beste Pride-foto’s te maken.

Pride is meer dan alleen feest. Het is een uitdrukking van de weg die de LGBTQI+ gemeenschap aflegt richting gelijkheid, acceptatie en zichtbaarheid. De oorsprong vinden we in verzet en na een lange geschiedenis van strijden voor gelijke rechten, zijn Pride-evenementen tegenwoordig vaak vrolijke, kleurrijke festivals die mensen van alle rangen en standen samenbrengen. Laten we ter ere van Pride Month eens wat dieper ingaan op de oorsprong van Pride, de evolutie ervan doorheen de jaren en het belang van bondgenoten in de strijd naar gelijkheid.

Waar staat Pride voor?

Pride is een viering van de identiteit, prestaties en aanhoudende strijd van de LGBTQI+ gemeenschap voor gelijkheid en acceptatie. De oorsprong van Pride zoals we dat nu kennen, kan worden teruggebracht naar de Stonewall-rellen van 1969 in New York City. Deze rellen braken uit als reactie op een politie-inval in de Stonewall Inn, een populaire homobar in Greenwich Village. Het gewelddadige en discriminerende optreden van de politie lokte reacties uit binnen de LGBTQI+ gemeenschap. Gedurende zes dagen van protesten en confrontaties met wetshandhavers, kwamen activisten samen en dat leidde tot het ontstaan van de moderne LGBTQI+-rechtenbeweging.

Hoewel het hoogtepunt van Pride vaak gekend wordt als de Pride-optocht, is Pride niet zomaar een evenement. Door middel van parades, festivals en evenementen brengt Pride mensen samen om diversiteit te vieren, inclusiviteit te bevorderen en door te gaan met het gevecht voor een wereld waarin iedereen vrij en authentiek kan leven.

Waarom is de regenboogvlag het teken van Pride?

De regenboogvlag is een teken van diversiteit, inclusie en fierheid binnen de LGBTQI+ gemeenschap. Het was ontworpen in 1978 door Gilbert Baker, kunstenaar en activist, die zich liet inspireren door Harvey Milk, één van de eerste openlijk homoseksuele verkozen mandatarissen in de Verenigde Staten. De vlag had oorspronkelijk acht strepen maar door de beperkte beschikbaarheid van stoffen, werd het ontwerp doorheen de tijd vereenvoudigd naar zes strepen.

Vandaag is de regenboogvlag een iconisch kenmerk van de LGBTQI+ beweging en wappert die trots op Pride-evenementen wereldwijd. Er zijn intussen verschillende moderne varianten van de klassieke regenboogvlag, waarbij de meest recente Pride-vlag nu extra strepen en een cirkel bevat om mensen van kleur te vertegenwoordigen, evenals degenen die zich identificeren als transgender, gender nonconforming (GNC) of non-binair.

De evolutie van Pride wereldwijd

De Pride-beweging heeft zich sinds het begin van de jaren ’70 wereldwijd ontwikkeld. Het weerspiegelt de vooruitgang en voortdurende strijd van de LGBTQI+ gemeenschap. Londen organiseerde het eerste Europese Pride-evenement in 1972, gevolgd door de eerste Christopher Street Day in Berlijn in 1979.

In 1990 schreef Johannesburg geschiedenis door de eerste Afrikaanse Pride-parade te organiseren. Dit gedurfde statement in een regio waar LGBTQI+-rechten vaak beperkt zijn, symboliseerde een groeiende vraag naar gelijkheid en acceptatie op het hele continent, ondanks de zware vervolging waar velen nog steeds mee te maken hebben.

In Azië won de beweging in de jaren 1990 ook aan populariteit. Tokio, Japan, organiseerde zijn eerste Pride-optocht in 1994, gevolgd door Manila in de Filippijnen in hetzelfde jaar. Taiwan, een leider op het gebied van LGBTQI+-rechten in Azië, organiseerde de eerste Taipei Pride-parade in 2003 die nu de grootste Pride-optocht is in de regio. In India vond de eerste Pride-parade plaats in Kolkata in 1999, bekend als de Kolkata Rainbow Pride Walk.

Zuid-Amerika kende zijn eigen mijlpalen ook in de jaren ’90. Buenos Aires, Argentinië, hield zijn eerste Pride-optocht, Marcha del Orgullo, in 1992. São Paulo, Brazilië, volgde in 1997 en groeide uit tot een van de grootste Pride-parades wereldwijd. Een van de grootste Pride-optochten in de geschiedenis vond plaats in São Paulo in 2013, met ongeveer 5 miljoen deelnemers!

Vreugde en eenheid vieren

Pride-evenementen zijn tegenwoordig gedreven, veelzijdige vieringen die de geest van vreugde, eenheid en inclusiviteit belichamen. Ze brengen mensen van alle leeftijden, achtergronden en identiteiten samen en zijn niet alleen een platform voor activisme maar ook een moment om de rijke diversiteit van de LGBTQI+ gemeenschap te vieren.

Iedereen die wel eens een Pride-evenement heeft bijgewoond kan het beamen: de sfeer is vaak uitgelaten, gevuld met gelach, muziek en gejuich wanneer mensen samenkomen om hun authentieke zelf te vieren. Families, vrienden en bondgenoten doen allemaal mee aan de festiviteiten, omarmen de geest van Pride en verenigen zich in hun steun voor de LGBTQI+ gemeenschap.

Moeizame vooruitgang

Het legaliseren van het homohuwelijk was een van de belangrijkste mijlpalen in de strijd voor LGBTQI+-rechten. Het vertegenwoordigt niet alleen de erkenning van liefde in al haar vormen, maar ook de opheffing van discriminerende wetten die de LGBTQI+ gemeenschap lange tijd hebben onderdrukt. De weg hiernaartoe is getekend door jaren van demonstraties, publieke marsen en een volgehouden strijd.

Nederland was het eerste land dat deze historische stap zette in 2001 en daarmee de weg vrijmaakte voor andere landen om te volgen. Dit baanbrekende besluit inspireerde landen over de hele wereld om hun eigen wetten en houding ten opzichte van het homohuwelijk te heroverwegen. Na Nederland legaliseerde België het homohuwelijk in 2003, Spanje in 2005 en Canada in hetzelfde jaar.

In de jaren daarna hebben ook andere landen zich langzaam maar zeker aangesloten bij de beweging naar gelijkheid. In 2006 legaliseerde Zuid-Afrika als eerste Afrikaanse land het homohuwelijk, een belangrijke overwinning op een continent waar de rechten van LGBTQI+ sterk aan banden gelegd zijn. Argentinië nam in 2010 het voortouw in Zuid-Amerika en werd het eerste land op het continent dat het homohuwelijk erkende. Nieuw-Zeeland schreef geschiedenis in 2013, gevolgd door Taiwan in 2019, dat als eerste land in Azië het homohuwelijk legaliseerde.

Nu 37 landen over de hele wereld het homohuwelijk hebben gelegaliseerd, zijn deze juridische zeges momenten om te vieren. Ze dienen als krachtige herinneringen aan wat er is bereikt en hoe belangrijk het is om de strijd voort te zetten.

Tips voor het fotograferen van Pride-evenementen

Fotografie heeft een cruciale rol gespeeld bij het vastleggen van de geschiedenis en de evolutie van LGBTQI+ Pride. Vanaf de begindagen van de Stonewall rellen tot de wereldwijde evenementen van de afgelopen jaren hebben zowel professionele als amateurfotografen de geest van de LGBTQI+ gemeenschap vastgelegd. Deze beelden dienen niet alleen als krachtige herinneringen aan het verleden, maar inspireren en vormen ook toekomstige generaties.

Het fotograferen van Pride-evenementen is een krachtige manier om de levendige geest en diversiteit van de LGBTQI+ gemeenschap vast te leggen. Hier zijn enkele tips om fantastische foto’s te maken met respect voor de gelegenheid.

Wees respectvol: Vraag altijd om toestemming voordat je een foto van iemand maakt. Respecteer ieders privacy en houd rekening met de situatie, zodat je persoonlijke momenten niet verstoort.

Leg de details vast: Focus op de kleine details die Pride uniek maken, zoals de levendige kostuums, vlaggen en accessoires. Deze elementen vertellen vaak een groter verhaal over het evenement.

Maak authentieke foto’s: De beste foto’s zijn vaak spontane. Authentieke foto’s kunnen de echte emoties en sfeer van het evenement overbrengen.

Blijf betrokken: Wees niet enkel een toeschouwer maar ga mee in het feestgedruis en maak deel uit van de festiviteiten. Je betrokkenheid bij het evenement geeft je een grotere kans op authentieke en betekenisvolle foto’s.

Focus op diversiteit: Pride-evenementen zijn een viering van inclusiviteit, dus streef ernaar om een breed scala aan mensen met verschillende achtergronden en identiteiten te fotograferen.

Pride is een viering van overwinningen en een reminder aan de uitdagingen die er nog steeds zijn. Het is een ruimte waar iedereen zonder angst zijn ware zelf kan tonen, wat een gevoel van samenhorigheid en solidariteit bevordert.

De eenheid die tijdens Pride-evenementen wordt getoond, stuurt een krachtige boodschap de wereld in: dat liefde, diversiteit en acceptatie waarden zijn die gevierd en verdedigd moeten worden. Door deze vieringen blijft de LGBTQI+ gemeenschap verandering inspireren en bouwen ze aan een meer gelijkwaardige samenleving voor iedereen.