Vriendelijk, relaxed en met een rijke geschiedenis. België mag dan misschien niet zo groot zijn, het heeft verrassend veel leuks te bieden. Ga op ontdekkingstocht doorheen prachtige middeleeuwse steden, bewonder de moderne architectuur, smul en geniet van de beroemde wafels, heerlijke chocolade en bier, maak een boottochtje op de reien of ga lekker uitwaaien op een van de zandstranden. Deze vijf steden zijn elk op hun eigen manier bijzonder fotogeniek.

Antwerpen

Antwerpen heeft de op één na grootste haven van Europa maar is nog veel meer dan dat! Het is vooral ook een hippe, trendy stad en het mekka voor designers en creatievelingen. De straten zijn gevuld met hippe koffiebars, trendy boetiekjes en vintage platenwinkels, maar ook met talloze galeries en musea. En ook al kom je niet met de trein, je moet zeker een bezoekje brengen aan het Centraal Station van Antwerpen. Volgens velen een van de mooiste stations ter wereld! Ook ideaal als je de stad met kinderen bezoekt, want het station ligt vlak naast de Antwerpse Zoo, een van de oudste dierentuinen van Europa. Het Museum aan de Stroom met zijn bijzonder vormgegeven ramen is een echte eyecatcher en biedt negen verdiepingen met tentoonstellingsruimtes. Maar de meest unieke must-see is misschien wel het 360-graden uitzicht vanaf het dakterras – een geweldige plek voor een gezinspicknick. Of bezoek het voormalige huis van kunstenaar Peter Paul Rubens en zie waar hij kookte, at, sliep en schilderde. Meer dan genoeg hotspots dus voor unieke reisfoto’s.Het Havenhuis, ooit een brandweerkazerne, is de nieuwste architecturale parel van Antwerpen. Dit gebouw vraagt er simpelweg om om gefotografeerd te worden.

Brugge

Het middeleeuwse centrum van Brugge is perfect bewaard gebleven en zonder twijfel een van de meest romantische plekken van België. De oude straten en kronkelende steegjes, schilderachtige pleinen en prachtige gevels zorgen voor een unieke sfeer. Of je de stad nu verkent in een paardenkoets, op de fiets of tijdens een boottochtje over de reien, Brugge weet je onmiddellijk te charmeren. Deze historische stad is ook beroemd om zijn bieren en gezellige, vaak eeuwenoude cafés – waarvan de meeste hun eigen bier brouwen – en de talloze ambachtelijke chocoladewinkels, waar je de heerlijkste pralines, truffels, karamels en nog veel meer kan kopen. Die extra calorieën raak je overigens snel weer kwijt door de 366 treden van het middeleeuwse Belfort te beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad. Of bezoek het oudste bewaard gebleven ziekenhuisgebouw van Europa. Heel Brugge is bijzonder fotogeniek, maar voor de ultieme Brugse fotoherinnering ga je naar de Minnewaterbrug voor schitterende foto’s met het serene, prachtige Minnewater op de achtergrond.

Knokke-Heist

Knokke-Heist is een stijlvolle badplaats aan de noordkust en populair bij Belgische dagjestoeristen die willen genieten van zon, zee en strand. Het gebied bestaat uit vijf lange zandstranden – sommige rustig en leeg, andere juist erg levendig en vol uitgaansmogelijkheden. Zeker voor gezinnen is er genoeg te doen, van paardrijden en surfen tot boottochten waarbij je zeehonden kan spotten. Meer landinwaarts is er een mooi netwerk van fietsroutes en het natuurreservaat Zwin, dat bestaat uit zoutmoerassen en slikken die een grote verscheidenheid aan vogels aantrekken. In de stad vind je leuke winkeltjes aan de Lippenslaan, de belangrijkste winkelstraat, een Grand Casino en tientallen kunstgaleries. Voor artistieke foto’s aan zee moet je bij de openbare douches op het Rubensplein zijn: de eenvoudige houten constructies op het zand hebben wel wat weg van lege fotolijsten – en dat is ook de bedoeling. Gebruik ze dus om je meest creatieve foto’s ‘in te lijsten’.

Gent

Gent heeft een mooi oud, middeleeuws centrum met hoge torenspitsen, prachtige kastelen en imposante kerken. Toch kiezen de meeste mensen vaak eerst voor Antwerpen of Brugge. Maar dat heeft ook weer zo z’n voordelen, want zo kan je deze compacte stad op een rustige manier ontdekken zonder al die hordes toeristen. Tot de topattracties behoren de middeleeuwse burcht Het Gravensteen – kinderen zullen onder de indruk zijn van de wapenexposities en folterkamer – en de beroemde Sint-Baafskathedraal, waar je de Aanbidding van het Lam Gods kan bekijken, een van de belangrijkste middeleeuwse meesterwerken van de gebroeders van Eyck. De Graslei en Korenlei kades, die zich uitstrekken langs beide zijden van de rivier de Leie moet je ook zeker gezien hebben. Beide straten springen in het oog met hun majestueuze huizen met puntdaken en brede terrassen met bruisende cafés en bars waar je kan genieten van een van de beroemde Belgische bieren. Gent heeft ook meer vegetarische restaurants per inwoner dan welke andere Europese stad ook, en alle restaurants bieden op donderdag vleesvrije gerechten aan. De meest gewilde plek voor veel fotografen is de Sint-Michielsbrug, een geplaveide stenen brug met smeedijzeren balustrades en sierlijke straatlantaarns. Hier heb je een werkelijk prachtig uitzicht op de vele historische gebouwen.

Luik

Luik is de op twee na grootste stad van België en combineert indrukwekkende architectuur, geschiedenis en cultuur met heerlijk eten, drinken en een gevarieerd uitgaansleven. De vriendelijke stad is gelegen aan de rustige Maas, heeft veel groen en de meeste bezienswaardigheden zijn allemaal prima te voet te ontdekken. Van kunstgaleries in parken en onafhankelijke chocolade- en wafelwinkels tot de meest extreme trap ter wereld. Verdwaal in het doolhof van doodlopende steegjes met wijnranken en bloemen, versterk de inwendige mens met lekkernijen van de vele straatkraampjes of koop lokale kazen en verse producten op de zondagsmarkt, die zich over 3 km langs de rivier uitstrekt. Luik biedt met zijn 9000 jaar geschiedenis volop inspiratie voor mooie foto’s. Zoals het Archaeforum, een archeologische site die diverse periodes van de geschiedenis onthult, met overblijfselen van een Romeinse villa, een kathedraal en een gotisch bouwwerk, allemaal over elkaar heen gebouwd. Met als moderne tegenhanger het station van Luik-Guillemins – een futuristisch stalen bouwwerk van Santiago Calatrava en een schoolvoorbeeld van moderne architectuur.

België heeft voor iedereen wat wils in petto. Belgen zijn trots op de schoonheid, cultuur en geschiedenis van hun steden. Om er zeker van te zijn dat je de beste foto’s maakt, kan je onze blog met tips voor het maken van schitterende reisfoto’s lezen. Als je dan terug bent, kan je een prachtig vakantiefotoboek maken.

Reacties