Je denkt misschien dat het ontwerpen van onze albelli fotoproducten erg ingewikkeld is, maar dat is helemaal niet zo. Op onze blog staan heel wat tips om je te helpen met je fotografie, maar deze pagina is mogelijk het belangrijkst. Het klinkt misschien niet erg spannend, maar het is wel iets waar alle professionele fotografen belang aan hechten: zorg ervoor dat je foto’s georganiseerd zijn en dat je altijd een back-up ervan hebt. We vroegen onze collega’s hier bij albelli, die allemaal van fotografie houden, om hun advies over hoe zij hun foto’s goed georganiseerd houden.

Delete, delete, delete

Hoe vaak ben je al begonnen met het opruimen van je foto’s, aarzelde je toen over het daadwerkelijk verwijderen van de foto’s en besloot je ze uiteindelijk toch te bewaren ‘voor het geval dat’? Voor je het goed en wel beseft hebt je zoveel foto’s verzameld dat het organiseren ervan een hele klus wordt. Onze collega, een fervent fotoboekmaker, Patrick heeft een briljante manier om spijt te voorkomen. Hij maakt eenvoudigweg een complete kopie van zijn primaire camerarol, die hij ‘Niveau 2’ noemt. Daarna begint hij meedogenloos alles te wissen behalve zijn beste foto’s. De primaire rol fungeert dan als een volledige back-up, zodat er geen risico is dat je iets verliest. Patrick beperkt zijn foto’s zodat hij er elke maand nog maar een stuk of vijf over heeft, waardoor hij geen last heeft van rommel, maar er toch nooit spijt van zal hebben dat hij een foto verwijderd heeft.

Organiseer je foto’s in mappen

Als je al je foto’s in slechts één map bewaart, dan wordt het al gauw heel moeilijk om de foto’s te vinden die je wilt hebben voor dingen als fotoboeken, wanddecoratie of foto-afdrukken. Gelukkig kunnen onze smartphones je een beetje helpen, want je kan foto’s zoeken op maand of jaar, maar we raden je toch aan de zware bewerking te doen die we hierboven noemden. Als je dat gedaan hebt, zijn er een paar manieren waarop je je fotobibliotheek op orde kan brengen. Toen we in het kantoor rond vroegen hoe albelli mensen hun foto’s organiseren, zeiden Lene en Rabea allebei dat ze ervoor zorgen dat ze al hun foto’s gesorteerd op de maand waarin ze genomen zijn bewaren, terwijl Olivia nog een stapje verder gaat. Ze zorgt ervoor dat al haar foto’s per jaar geordend zijn, maar binnen elk jaar sorteert ze haar foto’s op gebeurtenissen zoals verjaardagen, vakanties, bruiloften en feesten. Als ze dan een jaarboek wil maken of wat wanddecoratie wil ontwerpen met specifieke foto’s, kan ze die heel gemakkelijk terugvinden.

Gebruik de fotobibliotheek van je smartphone verstandig

We weten dat het moeilijk kan zijn om de tijd te vinden om je foto’s volledig te bewerken of helemaal te reorganiseren. Maar er zijn een paar trucjes om dit vliegensvlug te doen, of je nu een iPhone of een Android-telefoon gebruikt. Bekijk de ingebouwde functies van je telefoon – Sonam gebruikt de rubriek ‘Favoriete foto’s’ graag als een gemakkelijke plaats om al haar, of in ieder geval haar favoriete foto’s terug te kunnen vinden. Alan haalt zijn foto-inspiratie uit de mappen die zijn iPhone voor hem maakt. Hij ontdekte dat hij genoeg foto’s van hem en zijn moeder in de map ‘Selfies’ had om een heel fotoboek te maken als fantastisch Moederdagcadeau.

Online cloud-opslag

Over één ding is elke fotograaf het eens, en dat is dat je er absoluut voor moet zorgen dat je voortdurend back-ups van je foto’s maakt. Anders zou je er op een dag achter kunnen komen dat je je foto’s voor altijd kwijt bent. De beste oplossing is ervoor te zorgen dat een aparte back-up maakt van je telefoon of camera op een externe harde schijf en dat je ook cloud-opslag gebruikt. Toen we op kantoor rondvroegen naar wat voor soort cloud-opslag iedereen gebruikte, gaven zowel Tristan als Josh de voorkeur aan Google Foto’s. Ze zeiden dat het veel van het zware werk doet wat betreft de etikettering van gegevens. Het heeft ook een zeer krachtig zoekprogramma, wat betekent dat je foto’s kan vinden op datum, personen op de foto’s, locaties en nog veel meer. Dus als je bijvoorbeeld een albelli fotoboek maakt, hoef je alleen maar even te zoeken naar de mensen, de gebeurtenis of het onderwerp dat je in het boek wilt hebben, een nieuwe map aan te maken en de zoekresultaten erin te kopiëren. Kijk voor meer tips voor het bewaren van foto’s op deze blog.

We weten dat het organiseren van foto’s niet het spannendste onderwerp is, maar het is een heel belangrijk aspect van fotografie. Je foto’s verliezen kan erg verdrietig zijn en ervoor zorgen dat je altijd een veilige back-up hebt, kan je de nodige gemoedsrust geven. We hopen dat deze blog je geholpen heeft uit te zoeken hoe je je foto’s het beste veilig en in een schone, georganiseerde bibliotheek kan bewaren. Wil je meer te weten komen over fantastische fotoarchivering, ga dan naar onze diepgaande blog door op te link hier te klikken. Als je dat gedaan hebt, ga dan naar onze site en ga aan de slag door op de onderstaande knop te klikken.

creëer nu

Reacties