Mat vs. glanzend: welk papier kan je het best voor jouw albelli foto-afdrukken gebruiken

Door Albelli op 11 juni 2019

Weet je niet of je voor standaard mat of voor een glanzende afwerking wil gaan voor je albelli foto-afdrukken? Hier vind je alles wat je moet weten over elke soort papier zodat je de juiste stijl voor je foto’s kan uitkiezen.

Mat of glanzend papier – wat past het best bij jouw volgende albelli foto-afdrukken? Het kan nogal verwarrend zijn om de afwerking van je foto-afdrukken te bepalen. Daarom hebben we besloten om het voor jou allemaal wat duidelijker te maken zodat je nog meer uit je herinneringen kan halen

Moet je altijd voor glanzend gaan?

Foto’s glanzen altijd, of niet? Als je ze in een lab laat ontwikkelen wel ja, maar wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor? Denk eraan dat je voor je albelli foto-afdrukken altijd zelf kan kiezen.

Mat of glanzend, wat is het verschil?

Laat we eerst en vooral beginnen met het verschil tussen beide.

Glanzende afwerking


Dit is de meest voorkomende afwerking voor ontwikkelde foto’s. Ze worden zo genoemd omdat er een glanzende laag over de foto wordt aangebracht, waardoor er een glanzende en reflecterende afwerking ontstaat. De reden dat veel mensen bij hun albelli foto-afdrukken voor een glanzende afwerking kiezen, is dat de glanslaag de kleurintensiteit en de scherpte accentueert, waardoor het papier en de foto’s een luxueuzere afwerking krijgen. Een glanzende afwerking betekent echter wel dat het licht meer door je foto-afdrukken wordt gereflecteerd en dat je de foto vanuit sommige hoeken niet zo goed kan zien als je zou willen. Wat je ook moet weten is dat foto’s met een glanzende afwerking delicater zijn, zodat vingerafdrukken sporen kunnen achterlaten op de foto-afdrukken als ze onbeschermd worden achtergelaten.

Matte afwerking

Een matte afwerking is niet zo delicaat als een glanzende afwerking, maar zorgt wel voor meer gedempte kleuren. Hoewel een matte afwerking minder dynamisch is dan een glanzende afwerking, zullen foto-afdrukken met een matte afwerking geen last hebben van schittering of problemen met reflecties die het bekijken van je foto’s bemoeilijken – zodat je van je albelli foto-afdrukken vanuit elke hoek en in elk licht kan genieten. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over kleverige vingerafdrukken op een van de foto’s.

Mat of glanzend, voor welke afwerking kies jij?

Uiteindelijk komt het erop neer dat de keuze afhangt van je eigen persoonlijke voorkeuren en wat er op je albelli foto-afdrukken weergegeven wordt. Er is geen goed of fout antwoord, maar hou er wel rekening mee waar je naar je foto-afdrukken gaat kijken of aan wie je ze gaat geven.

Welke afwerking je ook kiest, maak je albelli foto-afdrukken in een groot aantal verschillende formaten, precies zoals jij ze wil.

Maak fotoafdrukken