
Kerstmis wordt in Europa en in de rest van de wereld op verschillende manieren gevierd, en dat vinden wij fantastisch. Van het kerstdiner tot de decoraties die we gebruiken of de cadeautjes die worden uitgedeeld, hier kan je de verschillende tradities ontdekken. Het maakt niet uit wat jouw kersttradities is, bij albelli vind je ongetwijfeld een fotocadeau dat erbij past.
Wie is de Kerstman?
De arme Kerstman heeft deze periode waarschijnlijk last van een identiteitscrisis, in het Engels heet hij Father Christmas of Santa Claus, Père Noël in het Frans en Babbo Natale in Italië. In Noorwegen kennen ze hem dan weer als Julenissen en daar komt hij niet door de schoorsteen – hij klopt er op kerstavond op de deur en komt het huis binnen met een zak vol cadeautjes. In Zweden staat hij dan weer bekend als Jultomten en wordt hij afgeschilderd als een kabouter die cadeautjes brengt. En in Nederland en België heb je niet alleen de Kerstman, maar heb je ook een andere traditie: Sinterklaas. Hij komt vanuit Spanje met zijn stoomboot en helper Piet. Eigenlijk maakt het niet uit wie hij is, als je braaf bent geweest, brengt hij je sowieso een bezoekje voor Kerstmis.
Wanneer worden de cadeautjes uitgedeeld?
Het kan misschien verrassend zijn dat verschillende landen hun cadeautjes op verschillende momenten openen. In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen hun cadeautjes krijgen met Sinterklaas en al mogen openen op 5 december, beter gekend als pakjesavond. Kinderen in België en Duitsland moeten een dagje langer wachten en krijgen hun cadeaus op 6 december. Alle krijgen de brave Belgische kinderen natuurlijk ook wat onder de kerstboom, deze cadeautjes mogen ze openen op kerstavond. In Groot-Britannië is het de traditie op cadeautjes op kerstochtend te openen, samen met de hele familie. Enthousiaste kinderen kunnen “de ochtend” heel letterlijk nemen, het komt vaak voor dat ze hun slaperige ouders ‘s nachts al wakker gaan maken. In Noorwegen moeten kinderen dan weer wachten tot ‘s avonds. In Spanje hebben ze het meeste geduld, sommige kinderen mogen er hun cadeautjes pas open op Driekoningen, ze moeten dus wachten tot de eerste week van januari.
Wat krijg je op je bord?
Het kerstdiner is perfect om samen met familie en vrienden van een geweldige maaltijd te genieten, maar over de hele wereld worden er andere gerechten geserveerd. In Noorwegen wordt het land eigenlijk in tweeën gesplit: de ene helft eet er geroosterde varkensribbetjes of “Ribbe”, terwijl de andere helft voor “Pinnekjøtt” kiest, gezouten geiten- of schapenvlees, geserveerd met aardappelen. In Japan kiezen ze nogal verrassend voor Kentucky Fried Chicken, in Groot-Britannië voor gebraden kalkoen en in sommige delen van Frankrijk serveren ze 13 verschillende desserts met onder andere nougat, gekonfijt fruit en traditionele kerststronk. In Nederland verzamelt iedereen dan weer rond het gourmettoestel met kleine pannetjes waarmee ze hun eigen eten kunnen bakken.
De kerstboom
De boom is één van de populairste iconen van Kerstmis (kijk maar eens welke emoji tevoorschijn komen wanneer je het in je smartphone typt), en verschillende landen hebben verschillende manieren om hem te versieren: in Frankrijk is het de gewoonte om de boom te versieren met fruit en eetbare decoratie, in Noorwegen wordt de boom traditioneel pas versierd op 23 december, kleine kerstavond zoals zij het noemen. Noren versieren de bomen buiten vaak ook met korenschijven, zodat vogels in de winter ervan kunnen eten. Duitsers maken graag gebruik van echte kaarsen, terwijl ze in Zweden de boom met Zweedse vlaggetje versieren. Nederlanders kiezen dan weer voor de zogenaamde kerstkransjes.
Familietijd
Eén van de leukste dingen van kerst is natuurlijk de tijd die je met je familie doorbrengt. In Nederland openen ze de pakjes al vroeg in december, Kerstmis is dan ook perfect voor hen om tijd door te brengen met de familie, van ontbijt tot late diners. In Groot-Britannië maken ze na de lunch graag samen een korte wandeling om wat frisse lucht op te doen. In Zweden is het de traditie om op kerstavond om 3 uur ‘s nachts naar Donald Duck te kijken. In IJsland ruilen ze op kerstavond boeken uit voor ‘Jólabókaflóð’ (of kerstboekbloed), de rest van de avond lezen ze in hun boek. In Noorwegen heet de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar ‘Romjul’, deze periode is bedoeld om thuis met familie en vrienden te relaxen.
De kerstjongens
In IJsland gelooft men dat 13 trollen, beter bekend als de kerstjongens, 13 nachten voor Kerstmis één voor één naar de stad komen om de bevolking op hun eigen manier lastig te vallen en te bestelen. Ze laten ook cadeautjes achter in de schoenen van brave kinderen. Kinderen die stout zijn geweest, zullen een aardappel in hun schoen vinden.
Het maakt uiteraard niet uit aan welke traditie je meedoet, het enige wat telt is dat je plezier hebt en dat je tijd kan doorbrengen met je familie en vrienden. Hoe je Kerstmis ook viert, er is altijd een albelli product dat erbij past. Ga naar onze startpagina en ontwerp de mooiste gepersonaliseerde kerstcadeaus met onze fantastische producten.