Het accent in je foto

We zijn geneigd zonder na te denken een foto te schieten. Kijk bij je volgende foto eerst eens goed naar het beeld dat je vast wil leggen en stel jezelf de volgende vraag: "Wat triggerde me nu zo in dit beeld dat ik er een foto van wilde maken?" Vaak is dat slechts één bepaald detail. Probeer daar het accent op te leggen. Daar wordt je foto veel sterker van!

1. Verberg een deel van je onderwerp

Probeer het volgende: neem je kind of vriend en zoek naar iets in je huis om je onderwerp mee te overlappen. Gebruik een deur, het wasgoed aan de waslijn of de takken van een boom. Doordat één deel niet zichtbaar is, wordt het oog van de kijker automatisch getrokken naar hetgeen wél zichtbaar is. Dat is nu het accent van je foto geworden.
Speel verstoppertje en dek een onderdeel af.

2. Zoek naar lijnen - en creëer diepte in je foto

Een kijklijn zorgt ervoor dat jouw oog langs een lijn naar een bepaald punt wordt geleid. De lijn kan een rivier of een weg zijn. Eigenlijk kan alles dienst doen als ‘kijklijn’, het effect is meer diepte en het is duidelijk wat het onderwerp is. Je wilt die mooie blauwe gieter vastleggen. De hele tuinslang is hiervoor mee gefotografeerd. Als je de tuinslang met je ogen volgt kom je bij de gieter uit. Precies waar je wilt dat de ander naar kijkt!
Met 'kijklijnen' creëer je diepte.

3. Symmetrie, of juist niet?

Symmetrie wil zeggen dat je foto bestaat uit min of meer twee gelijke helften. Symmetrie zorgt voor evenwicht en een rustige uitstraling. Een asymmetrische foto geeft juist een levendig effect. Maak een pakkende foto door de linker en rechter helft van de foto nét even verschillend te maken,zoals hieronder.
Experimenteer met symmetrie in je foto.

4. Wijk af van herhaling voor een energiek effect

Voor herhaling of ritme maak je gebruik van voorwerpen of lijnen. Door de herhaling krijgt iemand die naar jouw foto kijkt het gevoel van dynamiek of beweging. Maar... ritme wordt pas echt leuk als er iets in je foto zit dat het ritme juist onderbreekt. Bijvoorbeeld een object dat niet in het gareel ligt, of wat als enige scherp in scherp in beeld is, zoals deze appel hieronder. Doordat op deze foto op slechts één appel is scherpgesteld, trekt die appel de aandacht en zorgt voor een levendig effect in deze foto vol herhaling.
Laat één onderwerp uit de herhaling springen voor een levendig effect
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.