Smartphone fotografie

Fotograferen met je smartphone heeft een verborgen voordeel: je smartphone heb je vrijwel altijd binnen handbereik. Daarmee bieden ze meer en vaak betere gelegenheden om spontane foto’s te maken die anders zijn dan foto’s gemaakt met een digitale camera’s. Volg deze tips om unieke, spontane foto’s te maken met de camera op je smartphone!

1. Experimenteer met verschillende gezichtspunten

Smartphone fotografie hoeken

Neem niet alleen foto’s van voren. Wees origineel en maak ze van boven, onder of vanuit een hoek. Daarmee creëer je interessante perspectieven. De camera op je smartphone is wat toegankelijker dan een echte camera, dus geniet lekker van het experimenteren.

2. Kom dichterbij

Smartphone fotografie dichtbij

Omdat smartphonecamera’s geen echte zoomlens hebben zoals digitale camera’s, moet je dicht bij je onderwerp komen om een goede close-up te maken. Daarmee voorkom je vage en pixelachtige foto’s. Ook al heb je een mobiel die digitaal kan inzoomen, het veroorzaakt meestal wel een verlies aan kwaliteit.

3. Pak die zonnestralen

Smartphone fotografie buiten

Als je het geluk hebt om zonnestralen te zien, reageer dan snel om ervan te profiteren. Zorg bij het focussen dat de zonenstralen binnen het gebied van je gekozen onderwerp vallen. Beweeg je smartphone snel om een hoek te vinden die de meeste zonnestralen vangt. Tik op je smartphonescherm om in te zoomen op de zonnestralen (daarmee filter je het licht) en maak de foto (werkt het best met iOS- en Android-telefoons).

4. Keuze, kader, focus

Smartphone fotografie focus

In plaats van een heel gebouw op de foto te zetten kun je ook kiezen om te focussen op een enkel interessant onderdeel van het gebouw. Kies bijvoorbeeld een bijzondere muurlantaarn aan de buitenkant. Dat geeft vaak sfeervollere beelden die het bijvoorbeeld goed doen als fotoboek kaft.

5. Licht, licht en nog meer licht

Smartphone fotografie belichting

Heeft je smartphone geen ingebouwde flash, probeer dan foto’s op goedverlichte plaatsen te maken. Ben je binnen, richt dan wat licht op je onderwerp en klik maar. Je zult meteen merken dat je betere resultaten krijgt.

Het bewijs dat je geen geweldige digitale camera nodig hebt om geweldige foto’s te maken. We hopen dat we je met deze smartphonefototips hebben geïnspireerd om erop uit te gaan met je smartphone. Maak ook eens een fotoproduct als je eenmaal wat foto’s hebt gemaakt zodat je vol trots kunt laten zien hoe goed je bent geworden in smartphonefotografie!

Reacties