Hoe maak je een eigen kookboek met albelli

Door Albelli op 14 april 2021

Heb je altijd al je eigen kookboek willen maken, maar weet je niet goed hoe je moet starten? Ontdek het in deze blog. Met albelli is het heel eenvoudig om je eigen boek met recepten en heerlijke gerechten te maken. Of je nu onze themaboeken gebruikt of het helemaal zelf doet, wij begeleiden je bij het ontwerpen van je eigen kookboek.

Als je een kookboek wilt maken, weet je misschien niet waar je moet beginnen, maar met albelli is het verrassend eenvoudig. Maak een boek vol familierecepten of bundel je eigen specialiteiten. Waar je ook van houdt, een kookboek maken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Hier volgen enkele tips en tricks voor een kookboek dat een ereplaats in je keuken verdient.

Begin met verzamelen

Het eerste wat je moet doen voor je zelfgemaakt kookboek is alle lekkere recepten in handen krijgen. Van gekrabbelde notities op bakpapier tot oma’s aantekeningen en recepten van familie in het buitenland, verzamel ze allemaal. Organiseer een videogesprek of spreek ergens af als dat mogelijk is om al je favoriete maaltijden door te nemen. Heb je nieuwe recepten uitgeprobeerd die in de smaak vallen? Houd ze goed bij en voeg ze toe aan je collectie.

Kies jouw thema

Waarschijnlijk de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden als je een kookboek gaat maken, is hoe het eruit moet zien. Wordt het een verzameling van de favoriete recepten van de familie of wordt het een presentatie van al je eigen gerechten? Misschien wil je dat dit boek zich alleen richt op de heerlijke desserts die je maakt of de eenvoudige vegetarische gerechten die je elke dag bereidt? Als je je thema eenmaal hebt gekozen, kan je aan de slag met het creatieve gedeelte.

Kies een ontwerp

Welk thema je ook kiest voor je kookboek, kijk eens naar onze mooie themaboeken ter inspiratie. Deze staan vol met leuke ideeën over waar je je foto’s, recepten, notities en kookinstructies kan plaatsen. De themaboeken zijn volledig aanpasbaar, dus je kan je boek precies maken zoals jij wilt en echt creatief aan de slag gaan. Heb je al een beeld voor ogen van hoe je kookboek er moet uitzien? Dan je hem natuurlijk ook helemaal zelf maken.

Breng structuur aan

Voor het beste resultaat denk je liefst voor het ontwerpen na over de meest efficiënte indeling van je kookboek. Wil je je kookboek vullen met veel verschillende gerechten uit de (inter)nationale keuken? Dan is het een goede tip om maaltijden te structureren. Dus eerst alle voorgerechten en hapjes, dan de hoofdgerechten en ten slotte al die heerlijke desserts of zelfs ideeën voor een kaasplankje. Als je je op één gebied richt, zoals desserts, kan je misschien proberen een deel of hoofdstuk te maken waarin telkens één hoofdingrediënt wordt behandeld.

Als je eenmaal de structuur van je boek hebt bepaald, raden we je aan de recepten in de onderstaande volgorde te presenteren. Dit zorgt ervoor dat alles er consistent uitziet in je receptenboek en dat het makkelijk te volgen is als je gaat koken.

Titel
Benodigde tijd
Aantal porties
Inleiding
Benodigdheden
Ingrediënten en hoeveelheden
Bereiding, geschreven in een logische volgorde
Hoe te serveren
Tips van familie/professionals

Begin met koken

Er is geen beter onderzoek dat je kan doen voor je kookboek dan elk gerecht klaarmaken dat je erin wilt hebben. Het is de perfecte manier om extra te controleren welke stappen nodig zijn om het gerecht te maken voordat je creatief aan de slag gaat op de pagina’s. Het betekent ook dat je aanvullende tips en notities kan toevoegen om het recept meer smaak te geven (letterlijk!). Én als je toch aan het koken bent, kan je meteen mooie foto’s van de gerechten maken. Bekijk onze tips voor voedselfotografie, voor de best mogelijke foto’s voor je boek. Dit kan een leuke manier zijn om ook andere familieleden erbij te betrekken, of je nu samen kookt of via een videogesprek. Vergeet niet om ook foto’s te maken van jullie plezier tijdens het koken en kijk of je oude foto’s kan vinden van mensen die vroeger dezelfde recepten kookten. Het is leuk om foto’s van hetzelfde gerecht uit verschillende decennia te combineren.

Wees creatief

Nu je al je gerechten tot in de puntjes hebt getest en er perfecte foto’s van hebt gemaakt, is het tijd om creatief aan de slag te gaan met je pagina’s. Naast de themaboeken hebben we een enorme selectie clipart, kaders, lay-outs en meer om je receptenboek helemaal uniek te maken. Kies je eigen achtergronden, voeg foto’s toe en breng je recepten tot leven met clipart en lettertypen. Vergeet niet om ook een leuke naam voor je boek te verzinnen. Als het om recepten van familieleden gaat, waarom kies je dan niet voor iets als ‘Koken met de familie van Dijk’. Als het een cadeau voor je partner is misschien ‘Diner voor twee’ een idee? Naast de titel moet je nog een favoriete foto voor de kaft kiezen, maar je kunt ook een collage van al je foto’s maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Focus op details

Je bent er bijna! Het is tijd om aandacht te schenken aan de kleine details die het boek perfect en echt persoonlijk maken. Wij vinden het altijd een goed idee om oude, handgeschreven recepten in te scannen van oma’s, tantes, nonkels, mama’s, kortom de hele familie. Je kan deze gebruiken als achtergrondafbeeldingen om het boek een persoonlijke touch te geven. Doet je familie vaak dezelfde uitspraak of staat een bepaalde spreuk op iemands lijf geschreven? Voeg het toe met onze teksteditor. Als je je boek als het ware een ‘foodie feel’ wilt geven, gebruik dan het lettertype ‘amatic sc’ en ‘open sans’ op onze achtergrond in schoolbordstijl.

Vertel jouw verhaal

Door persoonlijke anekdotes in je boek op te nemen, wordt het nog unieker en interessanter om te lezen. Je kan vertellen over de eerste keer dat je een recept kookte, of over de reis die je maakte toen je voor het eerst verliefd werd op het gerecht en het thuis opnieuw maakte. Er kan ook een legendarisch familieverhaal zijn dat je op papier wilt zetten om voor altijd te bewaren. Door het verhaal achter de recepten toe te voegen, wordt je boek veel specialer.

Controleren, controleren, controleren

Een driedubbelcheck is heel belangrijk, echt waar. Herlees je boek een aantal keren. Vraag iemand anders om er een frisse blik op te werpen voor een extra controle. Spelfouten, grammaticafouten en typfouten zal je meteen opmerken als het boek terugkomt van de drukker. Besteed ook extra aandacht aan de recepten. Je moet er zeker van zijn dat alle gewichten en hoeveelheden kloppen. Kijk ook uit voor vergissingen als ‘lepel’ in plaats van ‘theelepel’ en omgekeerd.

Zo zie je maar: je eigen kookboek maken is helemaal niet zo moeilijk! Bij albelli maken we het je zo gemakkelijk mogelijk. Je moet alleen maar een themaboek te vinden dat je leuk vindt, je favoriete recepten en foto’s toevoegen en het boek laten afdrukken. We hopen dat deze blog je inspiratie heeft gegeven om je kookkunsten te bundelen in een eigen kookboek. Misschien heb je al zin om aan de slag te gaan? Klik dan op de knop hieronder.

creëer nu