Hoe kan je het perfecte reisboek ontwerpen

Door Albelli op 18 augustus 2020

Maak het perfecte albelli reisboek met deze geweldige tips van ons creatieve team.

Met een albelli fotoboek kan je al je unieke reisherinneringen steeds opnieuw beleven. We laten je zien hoe je al je fantastische reisfoto’s van je rondreis door Zuid-Amerika of je korte citytrip met de familie kan weergeven dankzij de eenvoudige tips van ons creatieve team.

Zorg ervoor dat het design bij je bestemming past

Als je een keuze moet maken over het design of het algemene thema van je reisboek, denk dan eerst even na over alle dingen die je met je bestemming associeert.

Maak een kleurenpalet 

Voor wat inspiratie kan je door je vakantiefoto’s gaan en vaststellen welke kleuren het meest aan bod komen. Felrood kan je misschien doen denken aan Londen en de iconische rode bussen en telefooncellen. Als je wegdroomt bij een zomerse vakantie in Griekenland, zal je al snel aan de kleuren wit en blauw denken die je vaak terugziet in de gebouwen en de zee. Felgroen en turquoise tinten doen je misschien wel denken aan je reis doorheen Thailand. 

Ga creatief aan de slag met bijpassende clipart

Overweeg zeker om clipart en andere extra’s te gebruiken om je locaties extra in de kijker te zetten. Je kan bijvoorbeeld monumenten gebruiken voor een stedentrip, zomerse ontwerpen voor een strandvakantie of clipart van voeding om zo je favoriete lokale gerechten weer te geven. We hebben een categorie clipart die volledig gewijd is aan reizen en vakantie. Je hebt dus zeker en vast heel wat keuze. 

Als je besloten hebt welk pad je in wil slaan en je weet welke stijl fotoboek je wil creëren, kan je naar onze bewerkprogramma’s gaan om je vakantiefoto’s toe te voegen, met indelingen te experimenteren en creatief aan de slag te gaan met je bijschriften.

Snelle tip: personaliseer één van onze vooraf ontworpen reisboeken om tijd te besparen. We hebben zelfs boeken met als thema citytrip voor o.a. Rome, Parijs, Amsterdam, Londen en New York. Deze boeken zitten boordevol schattige, bijpassende clipart van gebouwen, heerlijke lokale gerechten en symbolen van de stad. Het enige wat je dus nog hoeft te doen is je favoriete foto’s en enkele bijschriften toevoegen. 

Leg je reis vast in een fotoboek

Aandenken zijn perfect om aan je fotoboek toe te voegen en kaarten zijn geweldig om te tonen waar je overal geweest bent. Je kan een kaart downloaden of er eentje inscannen die je tijdens je reis gebruikt hebt en hierna kan je alle locaties die je bezocht hebt, erop aanduiden.

Snelle tip: het is belangrijk dat de scan van goede kwaliteit is, je kan hiervoor onze eenvoudige tips raadplegen. 

Ontwerp je fotoboek alsof het een dagboek is

Als je ervan houdt om tijdens het reizen een dagboek bij te houden, kan je wanneer je weer thuis bent je reisboek omtoveren tot een dagboek. Leg je vakantiefoto’s in chronologische volgorde en schrijf er de belangrijkste gebeurtenissen van de dag bij. Dit is een leuke manier om de komende jaren terug te kijken op al je avonturen.

Snelle tip: probeer de look en feel van een krant te ontwerpen. Handgeschreven dagboeken zorgen voor een persoonlijke touch. Om deze scrapbookstijl te krijgen, kan je gebruik maken van tools die eruitzien als plakband om je vakantiefoto’s in te lijsten.

Maak hoofdstukken per thema

Probeer je fotoboek in thema’s op te delen. Je kan bijvoorbeeld foto’s van lokale gerechten en monumenten groeperen, secties maken op basis van kleur of je boek indelen op basis van foto’s van de stad en foto’s van het landschap. 

Snelle tip: als je met vrienden op reis was, kan je er ook voor kiezen om elk hoofdstuk aan één van je vrienden op te dragen. Daarna kan je een kopie van je fotoboek laten maken en hen cadeau doen wanneer jullie terug thuis zijn van jullie avontuur.

Vertel je vakantie in cijfers

Niet iedereen is goed met woorden, misschien vind jij het belangrijker dat de foto’s voor jou spreken. Om zo weinig mogelijk tekst te gebruiken, kan je je vakantie samenvatten in cijfers aan het einde van je boek.

Je kan bijvoorbeeld laten zien hoe ver je van huis was of het aantal stappen dat je tijdens je citytrip gezet hebt. Als je gek bent op eten, kan je bijvoorbeeld tellen hoeveel nieuwe gerechten je getest hebt of hoeveel porties van je favoriete lokale snack je verorberd hebt. 

Als hier klaar mee bent, kan je je boek al eens previewen voordat je het aan je winkelwagentje toevoegt. Denk er ook aan om je projecten steeds op te slaan zodat je niks van je meesterwerk verliest. Meer tips over het vinden van een goede werkmethode vind je in deze handleiding. 

Snelle tip: je kan je bijschriften en statistieken best aan het eind toevoegen. Sommige vooraf ingestelde indelingen, zoals bijvoorbeeld onze vooraf ontworpen fotoboeken, stellen voor waar je het best je tekstvakken kan toevoegen. Maak als je je eigen indeling maakt, kan je je tekst best na het toevoegen van je foto’s erbij zetten – op die manier kan je ervoor zorgen dat je bijschriften echt bij het geheel passen. 

Of je nu een albelli fotoboek na een groot avontuur of een korte vakantie wil maken, zorg er altijd voor dat al je vakantiefoto’s georganiseerd zijn voordat je aan de slag gaat en plan vooraf zodat je je kan focussen op het creatieve gedeelte. 

Voor meer tips van ons creatieve team, kan je de rest van onze handleidingen raadplegen voor het ontwerpen van een fotoboek voor een speciale gebeurtenis of voor het vertellen van een verhaal met je foto’s.