Wanneer onze designers een fotoboek voor zichzelf maken, beginnen ze met het opstellen van een werkmethode zodat ze beter kunnen plannen. Ze denken na over elke stap van het ontwerpproces en hoe ze die stap gaan zetten – een beetje zoals een checklist.

Om ervoor te zrogen dat je volledig zelf je volgend albelli fotoboek kan maken, vind je hier een eenvoudig te volgen sjabloon voor het organiseren van je foto’s, het personaliseren van je design in onze bewerkprogramma’s en het aanbrengen van de afwerkingen.

Eerst moet je ervoor zorgen dat je foto’s op volgorde staan

A couple flipping through a photo album with their young daughter.

Voordat je aan het creatieve gedeelte kan beginnen, moet je ervoor zorgen dat je foto’s in de juiste volgorde staan. Als al je foto’s door mekaar staan en op verschillende apparaten verspreid staan, kan je onze handleidingen over het organiseren van je foto’s bekijken. 

Het organiseren van je foto’s kan lastig zijn, maar uiteindelijk is het wel de moeite waard. Hier vind je enkele tips die je kunnen helpen om jezelf voor te bereiden op je fotoboek:

  • Beheer je foto’s – upload je foto’s op één apparaat.
  • Maak een back-up van je foto’s – sla je foto’s nog eens in de cloud of op een extra apparaat op om ervoor te zorgen dat je ze niet kwijtraakt als je laptop stuk gaat.
  • Zorg voor een naamsysteem – bedenk een bepaalde structuur voor het benoemen van je afbeeldingen en volg deze structuur wanneer je nieuwe foto’s uploadt.
  • Groepeer je foto’s – hierdoor wordt het maken van themaboeken eenvoudiger omdat je al snel naar gelijkaardige foto’s kan zoeken. Als je je foto’s uploadt, kan je de beschrijving ervan bewerken en sleutelwoorden en tags toevoegen. Dit kan vanalles zijn, van de dominante kleur in de afbeelding tot de mensen op de foto.
  • Scan en bewaar oude afdrukken en herinneringen – het is belangrijk dat je ze goed organiseert, net zoals bij je digitale afbeeldingen. Op die manier ligt alles klaar zodra je met je boek aan de slag gaat.

Snelle tip: wanneer je je bestanden een naam geeft, kan je kiezen voor een bepaalde structuur zoals JJJJ-MM-DD-Plaats-Onderwerp. Dit maakt het heel wat makkerlijker om achteraf snel foto’s terug te vinden.

Kies het formaat en de grootte van je fotoboek uit

four photo books in a mixture of sizes and formats, ranging from baby books to travel books.

Voordat je aan de slag gaat in onze bewerkprogramma’s, moet je eerst de grootte en het formaat van je fotoboek bepalen. Hiervoor is belangrijk dat je rekening houdt met het doel van je boek, wil je graag een schattig klein babyboek maken om cadeau te doen aan de grootouders, of heb je heel wat prachtige landschapsfoto’s die je om wil toveren tot een leuk boek voor op de koffietafel?

We hebben medium, large en extra large fotoboeken in vierkante, liggende en portret formaten. Voor een klein fotoboek heb je de keuze tussen vierkant en liggend.

Bij deze stap is het ook belangrijk dat je na gaat denken over de stijl van je boek, wil je een licht boek met een zachte kaft of een stevig boek met harde omslag? En als je liever één van onze vooraf ontworpen fotoboeken wil personaliseren, kan je selecteren met welke stijl je aan de slag wil. 

Snelle tip: als je nog steeds niet zeker weet welke stijl je wil kiezen, dan kan je even deze blog lezen over de verschillende formaten fotoboeken. 

Voeg je foto’s toe aan het bewerkprogramma

 A picture of an open laptop with Smart Assistant on the screen with a mixture of blurring and in-focus photos surrounding the laptop.

Zodra je de stijl van je fotoboek hebt bepaald, is het tijd om met ons bewerkprogramma aan de slag te gaan. Klik op ‘foto’s uploaden’ om alle afbeeldingen die je wil gebruiken te selecteren.

Snelle tip: geef onze Smart Assistant een kans. Onze slimme technologie maakt het creëren van fotoboeken heel eenvoudig. Het kiest automatisch je beste foto’s uit, verwijdert alle duplicaten en wazige foto’s en stelt zelfs indelingen voor al je foto’s voor.

Maak een ruwe indeling voor je fotoboek

A blank photo book open on a double-page with two grey blocks to be filled with pictures.

Als je onze Smart Assistant niet gebruikt hebt, kan je een ruwe indeling voor je boek proberen maken voordat je je foto’s toevoegt. Als je in ons bewerkprogramma start, zullen we op elke pagina een indeling voor je foto’s voorstellen. Maar je kan deze gemakkelijk verwijderen als je liever je eigen indelingen gebruikt of als je ze wil vervangen met onze vooraf ontworpen indelingen. 

Als je tevreden bent, kan je foto’s gaan toevoegen. Je kan op elk moment teruggaan en dingen aanpassen. Niets staat al vast. Als iets er niet helemaal uitziet zoals jij het wil wanneer je je foto’s toevoegt, kan je dit nog altijd aanpassen.

Snelle tip: een combinatie van indelingen met één foto en indelingen met meerdere foto’s zal ervoor zorgen dat je fotoboek er heel professioneel uit gaat zien. Maar probeer jezelf wel aan één bepaalde stijl te houden als het gaat over indelingen met meerdere foto’s. Zorg er ook voor dat je niet teveel mozaïeken langs elkaar zet omdat dit ervoor kan zorgen dat je pagina’s er slordig uit gaan zien.    

Ga creatief aan de slag met bijschriften

Een fotoboek dat open ligt op een dubbele pagina. Op de linkerkant staat een foto van een jongen en zijn opa die basketbal spelen met een bijschrift eronder.

Als je foto’s op hun plaats staan, kan je bijschriften en titels maken die je daarna rond je afbeeldingen kan plaatsen. Als je niet goed weet welke tekst je kan toevoegen, kan je onze gids over het vertellen van een verhaal met je fotoboeken bekijken. Hierin vind je enkele tips van onze copywriters. 

Snelle tip: om het design van je fotoboek zo consistent mogelijk te houden, is het belangrijk dat je niet meer dan drie verschillende lettertypes gebruikt. Kies één lettertype voor de titels en een tweede voor de bijschriften. Je kan eventueel nog een derde lettertype uitkiezen voor wat kleinere details, maar kies er dan wel een die bij de twee andere lettertypes past.  

Doe er wat extra’s bij

Een fotoboek dat open ligt op een dubbele pagina. Aan de linkerkant zie je een foto van een jongen die samen met zijn opa aan het basketten is. Het boek heeft clipart in de vorm van een hart en illustraties op de pagina's.

Extra troeven zoals onze exclusieve clipart zijn perfect om je fotoboek tot leven te brengen. Ze zijn perfect om een pagina helemaal af te maken en bovendien kan je vast wel een design vinden dat bij je stijl past. 

Voeg features zoals clipart, kaders en sjablonen als laatst toe omdat deze slechts een aanvulling zijn op je foto’s. Wanneer je een foto op de kaft wil personaliseren, kan je ook wat clipart van in het fotoboek toevoegen zodat alles mooi samen past.

Snelle tip: wanneer je tevreden bent met je fotoboek, kan je op ‘preview’ klikken voordat je het definitief aan je winkelmandje toevoegt. Bovendien kan je dit na elke stap doen om te zien hoe het design eruit ziet.

Je kan deze stappen beschouwen als een checklist die je elke keer kan gebruiken als je een fotoboek gaat maken. Het maakt het organiseren van je foto’s heel wat eenvoudiger en laat het creatieve gedeelte vlotter verlopen. 

Essentiële tip: denk eraan je projecten steeds op te slaan zodat je niks van je meesterwerk verliest.

Nu ben je klaar om met je volgend albelli fotoboek aan de slag te gaan. Maar als je wat extra tips nodig hebt over onderwerpen zoals het vertellen van een verhaal of het maken van een fotoboek voor een speciale gebeurtenis, kan je hier onze andere handleidingen bekijken.

Reacties