8 eenvoudige stappen om een gepersonaliseerd receptenboek te maken

Door Albelli op 20 juli 2017

Bundel al jouw heerlijke recepten met behulp van onze eenvoudige tips voor het maken van een receptenboek.

Recipe book ideas

Van oma’s kippensoep tot de populaire appeltaart van je broer, iedereen heeft recepten die ze het liefst keer op keer maken. Handig dus om ze allemaal samen te bundelen. Het maken van een receptenboek is gemakkelijk dankzij onze clipart, kaders en achtergronden. Bovendien hebben we nog een aantal extra tips om het beste uit jouw heerlijke recepten te halen.

1. Maak een planning

Recipe book ideas family

Verzamel al jouw favoriete recepten van vrienden en familie. Maak dan een lijst van alle ingrediënten en beschrijf de bereiding van elk gerecht, stap voor stap.

2. Kies een thema

Recipe book ideas sweets

Bepaal of je in het receptenboek allerlei verschillende soorten recepten gaat bundelen, of de focus legt op een specifiek thema, zoals desserts, hoofdgerechten, ontbijt, vegetarisch of een specifiek ingrediënt. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende kookboeken per thema te maken.

3. Breng structuur aan

Receptenboek ideeën gerechten

Kies een bepaalde volgorde voor het kookboek. Heb je ervoor gekozen om allerlei soorten recepten samen te bundelen? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het kookboek in te delen als een diner, door te beginnen met de voorgerechten, de hoofdgerechten in het midden te plaatsen en te eindigen met de nagerechten. Maak je een kookboek dat zich specifiek op een thema richt, zoals nagerechten, dan kun je ervoor kiezen om een indeling per ingrediënt te maken. Elk hoofdstuk kan zich richten op één specifiek ingrediënt. Wees creatief en zorg ervoor dat de structuur gemakkelijk te volgen is.

4. Begin met koken

Receptenboek ideeën familie 1

Neem de tijd om alle recepten uit je kookboek te bereiden. Zorg voor een mooie styling en een goede camera om de foto’s mee te maken. Lees onze tips over de fotografie van gerechten, om je kookboek een professionele uitstraling te geven.

5. Wees creatief

Receptenboek ideeën titel

Kies een titel voor je receptenboek. Zijn de recepten van familieleden? Dan kun je kiezen voor een titel als ‘Familierecepten’. Maak er iets leuks en creatiefs van! Voor de omslag van het kookboek kun je jouw beste foto gebruiken of een collage van de foto’s uit je receptenboek bijvoorbeeld.

6. Speel met het ontwerp

Receptenboek ideeën fotoproduct

Gebruik de handgetekende clipart uit onze ontwerpopties op een achtergrond met papierlook voor een rustieke huiselijke uitstraling.

7. Focus op kleine details

Receptenboek ideeën fotoboek

Gebruik lettertypes zoals Amatic SC en Open Sans op een schoolbord achtergrond om een restaurantlook voor je boek te creëren.

8. Vertel een verhaal

Receptenboek ideeën familie

Voeg korte anekdotes toe aan je recepten om je kookboek grappiger en interessanter te maken. Wanneer heb je dit gerecht voor het eerst bereid? Wie heeft je geleerd het te bereiden? Waar doet het je aan denken? Wat is het verhaal er achter? Deze toevoegingen geven je boek extra betekenis.

Of je nu een doorgewinterde kok bent, een amateur in de keuken, of receptenboeken wilt maken als cadeau, we hopen dat deze tips je helpen bij het creatieproces. Bekijk onze fotoboek pagina om de perfecte grootte en stijl te vinden.