Toptips om deze zomer betere foto’s te maken met je gsm

Door Albelli op 28 juli 2023

Je hoeft geen pro te zijn om die zinderende zonnige dagen vast te leggen! Leg je zomeravonturen vast met je gsm met behulp van deze eenvoudige, maar straffe fotografietips.

Van dagen op het strand en tuinfeesten met je familie tot roadtrips en tropische reizen, zonovergoten zomerdagen barsten van de fotomomenten. Nu de meesten onder ons fantastische camera’s op zak hebben, is het goede nieuws dat je geen pro met grote, dure camera hoeft te zijn om je beste momenten vast te leggen. Het enige wat je nodig hebt, is je gsm!

Dus pak je gsm en bereid je voor om deze zomer je ware creatieve potentieel te tonen met onze fantastische tips voor betere gsmfoto’s.

1. Geweldige composities? Gebruik de regel van drie.

Geef je foto’s meteen een professionele look door de regel van drie toe te passen. Deze eenvoudige, maar doeltreffende methode is een geweldige manier om de blik van de kijker naar je onderwerp te leiden.

Ga om te beginnen naar de camera-instellingen van je gsm en schakel de rasterlijnen in – zowat alle toestellen hebben deze functie. Hierdoor komen er twee horizontale en twee verticale lijnen tevoorschijn over je beeldscherm, waardoor het beeld in negen delen wordt verdeeld. Om vervolgens de regel van drie op je afbeelding toe te passen, plaats je je onderwerp simpelweg op een van de dwarsdoorsneden van de lijnen. Met andere woorden: het +-teken geeft de juiste positie aan! Of je nu je huisdier in het park fotografeert of een actiefoto van je kind dat een zandkasteel bouwt op het strand, dankzij de regel van drie vertel je betere visuele verhalen én maak je prachtige composities.

2. Languit in liggende modus

Van nature uit hebben we de neiging om met onze gsm foto’s te maken in portretmodus. Zo ligt onze telefoon immers in onze hand. Hoewel portretfoto’s perfect zijn voor het vastleggen van portretten en ‘hoge’ onderwerpen — zoals wolkenkrabbers, bomen en watervallen — leg je je zomerse avonturen vaak veel mooier vast als landschapsfoto. Door simpelweg je gsm te kantelen en in de landschapsmodus te fotograferen, ogen je afbeeldingen veel ruimtelijker.

Van grote groepen mensen op een strandfeest tot indrukwekkende landschappen tijdens je reizen, er past zoveel meer in een landschapsbeeld. Bovendien zien landschapsfoto’s er prachtig uit na afdrukken, of het nu gaat om een op maat gemaakt reisfotoboek of als sfeervol aandenken aan de muur.

3. Ga voor het gouden uur

Het geheim van prachtige foto’s zit niet in een geweldige camera, maar wel in de lichtinval. En — elke fotograaf zal dit bevestigen — tijdens de ‘gouden uren’ vind je hét allerbeste licht van de dag. Tijdens deze heerlijke momenten, net na zonsopgang en net voor zonsondergang, geeft de laagstaande zon een warme, dramatische gele gloed af.

Om optimaal te profiteren van de gouden uren voor je zomerfotografie, zorg je ervoor dat je onderwerp in het directe zonlicht staat. Wie ook de ster van je portret is — je kinderen, je vriendengroep of je viervoeter — je zult zien dat je portretten warm en stralend zijn.

Een andere optie is om je onderwerp tussen de camera en de zon te plaatsen. Door te belichten vanaf de achterkant, krijg je een dramatisch ‘halo’-effect en misschien zelfs een artistieke zonnevlam. Hou er rekening mee dat de gouden uren vluchtig zijn. Het is dus een kwestie van op tijd op je locatie zijn en ervoor zorgen dat je meteen kunt beginnen fotograferen.

 4. Zeg ja tegen de felle zomerzon

Volgens traditionele fotografieregels zou het felle licht van de zomer te hard zijn om goede foto’s te maken. Vooral omdat het contrast tussen licht en donker zo intens is. Maar moderne gsm-fotografen hebben leuke en creatieve manieren gevonden om hiermee te spelen en zo verbluffende beelden te creëren. Schaduwen en onverwachte hoeken zorgen juist voor dramatische silhouetfoto’s en kleurrijke beelden.

Probeer je onderwerp te positioneren met de zon achter je, ongeacht of de locatie de stad, het strand of zelfs je achtertuin is. Ga laag zitten en kader je foto in. Tik vervolgens op de lucht op je scherm (of het helderste deel van de afbeelding), zodat je achtergrond verlicht en je onderwerp volledig verduisterd wordt. Probeer grappige poses uit en dans tussen licht en schaduw.

5. Probeer een statief voor selfies van hoger niveau

Statieven zijn fantastisch voor het maken van scherpe foto’s, vooral bij weinig licht. Maar ze hebben een nog nuttiger doel bij zomerse selfies van een hoger niveau. Een festival met vrienden? Een heerlijke barbecue met je gezin? Een statief zorgt ervoor dat jij ook op je foto’s staat en niet verborgen zit achter de camera. Plaats je gsm op een statief, druk op de timer en spring in beeld!

Ben je op zoek naar een statief voor gsm-fotografie? Kies dan voor een traditioneel statief en onthou: hoe lichter, hoe beter als je op reis bent! Een buigzaam statief van het Gorilla Pod-type is ook geweldig tijdens het reizen. Deze zijn klein, gemakkelijk op te zetten en kunnen op allerlei oppervlakken worden bevestigd, zoals bomen, hekken en stadsbanken. En, als extra bonus: ze zijn nog kleiner en lichter dan traditionele statieven en passen precies in je tas.

6. Denk outside the box met perspectieven

De zomer is de perfecte periode om je afbeeldingen wat meer pit te geven met creatieve perspectieven en kaders. In plaats van rechtstreeks naar je onderwerp te kijken, kun je ermee spelen. Probeer het bijvoorbeeld eens vanaf de grond te fotograferen. Of klim in een boom en schiet vanuit vogelperspectief. Mag het wat abstracter? Zoek naar reflecties in ramen en spiegels en maak ongewone portretten op ongewone plaatsen. Ben je dol op water? Investeer in een waterdichte hoes voor je gsm, zodat je foto’s kunt maken bij het zwembad of in zee! Het leuke aan je gsm-camera is dat ze lichtgewicht en zeer draagbaar is. Je kunt ze dus overal mee naartoe nemen en met een béétje fantasie maak je foto’s waar iedereen versteld van staat.

7. Laat de zomerse sferen je fantasie prikkelen

In de zomer draait het allemaal om plezier maken met de mensen die je dierbaar zijn. Dit gevoel wil je ook in je fotografie terugvinden. Net als onze fijnste herinneringen zijn onze beste zomerkiekjes de spontane foto’s die we zonder veel nadenken maken. Er zijn op zich geen ‘regels’, dus wees niet bang om te experimenteren en te spelen met je foto’s. Een gsm-camera leent zich perfect voor deze stijl van fotograferen, want je hebt ze altijd bij. En, in tegenstelling tot bij robuuste professionele camera’s, voelen mensen zich veel minder zelfbewust – een zegen voor de camera-schuwe medemens.

Van legendarische avonturen in verre landen tot zonovergoten barbecues in je eigen achtertuin, laat deze fotografietips voor je gsm je deze zomer inspireren. Alvast veel plezier ermee! Denk eraan: er zijn geen grenzen aan je unieke kijk op de wereld. Tegen het einde van de zomer heb je een camerarol vol prachtige foto’s van je favoriete herinneringen. Allemaal klaar om thuis af te drukken en in te lijsten of te gebruiken voor je persoonlijk fotoboek. Wat dacht je van gepersonaliseerde fotomokken als cadeau? Hiermee scoor je gegarandeerd bij je liefsten. Op zoek naar meer fotografietips? Bekijk onze fotografie-artikelen op de albelli-blog en laat je inspireren!