Vind je het leuk om een boek over jouw familiegeschiedenis te maken als je volgende persoonlijke project? Voordat je de lay-out van je boek gaat ontwerpen, moet je weten welke informatie je nodig hebt en waar je deze vandaan haalt. Dat is niet moeilijk, volg gewoon de onderstaande stappen en je bent goed op weg om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt om een prachtig vormgegeven familiegeschiedenisboek samen te stellen.

Vraag familieleden om hulp

Begin waar je het over wilt hebben, met de mensen die centraal staan in je familiegeschiedenis. Een praatje bij een kopje thee kan een van de voordelen zijn van het onderzoeken van je familiegeschiedenis. Directe familieleden kunnen nuttige bronnen van informatie over verwanten zijn. Zij kunnen handige, maar onverwachte feitjes delen die helpen bij je onderzoek. Belangrijker is dat ze waarschijnlijk interessante en inzichtelijke anekdotes kunnen vertellen. Familiegeschiedenissen gaan niet alleen over het weergeven van een stamboom en het vermelden van data van huwelijken, geboorten en sterfgevallen. Verhalen over de mensen achter de namen brengen de genealogie tot leven en laten hun karakter zien.

Familieleden kunnen je misschien ook aan foto’s en brieven helpen. Met een beetje geluk krijg je misschien zelfs oma’s lekkerste recepten in handen om in het boek op te nemen. Documenten van familieleden kunnen een schat aan vergeten informatie bevatten. Dat kan betrekking hebben op personen, levensgebeurtenissen en plaatsen die met de familie te maken hebben. Zorg ervoor dat je de documenten leest die je krijgt. Ze kunnen onverwachte aanwijzingen geven over waar je heen moet en waar je prioriteit aan moet geven om voorouderlijke documenten te vinden.

Ga naar je lokale bibliotheek

Je plaatselijke of gemeentelijke bibliotheek is een ideale tweede plek om onderzoek te doen naar je familiegeschiedenis. Bibliotheken bewaren een schat aan historische gegevens en documentatie. Misschien vind je er regionale kranten of zeldzame boeken over gebeurtenissen, mensen en gebouwen. Vraag om kopieën om interessante informatie in je boek op te kunnen nemen.

Waren je voorouders betrokken bij belangrijke gebeurtenissen? Oude kranten kunnen informatie bevatten. Het gebruik van uittreksels in je familiegeschiedenis voegt diepte en detail toe. Vergeet niet de medewerkers in de bib om hulp te vragen. Door hun professionele opleiding en ervaring kunnen zij wellicht nuttige informatiebronnen opleveren.

Bezoek genealogiewebsites

Internet maakt het relatief gemakkelijk om met een laptop of smartphone diepgaand onderzoek te doen naar je familiegeschiedenis. De recente belangstelling voor familiegeschiedenis betekent dat er nu een schat aan informatie online beschikbaar is. Dit omvat geboorteakten, huwelijksakten en andere nuttige genealogische gegevens. Afhankelijk van waarnaar je op zoek bent, kan je vanuit je eigen huis toegang krijgen tot relevante archieven. Weet je niet waar je moet beginnen met het onderzoek naar je voorouders? Bezoek Family History Daily voor toegang tot openbare databanken uit heel Europa.

Gratis genealogiewebsites kunnen ook nuttig zijn. Bezoek https://www.familiegeschiedenis.be/nl of https://search.arch.be/nl/ om onderzoek naar je voorouders te doen. Je abonneren op een website als www.svvf.be of My Heritage kan een goede investering zijn om verder te bouwen op wat je al weet. Websites maken het ook gemakkelijk om een stamboom te maken.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Geneanet, Mackiev en Creately. Zij kunnen een stamboom maken die een ideale aanvulling is op je familiegeschiedenis.

Onderzoek doen met Google

Maak gebruik van ‘s werelds populairste zoekmachine en je kan een schat aan gegevens krijgen. Typ alternatieve schrijfwijzen van namen in de zoekbalk van Google als je niet direct vindt wat je zoekt.

Begin met zoeken naar wat je al weet en kijk welke suggesties Google nog meer te bieden heeft. Misschien word je overspoeld met resultaten? Zoek naar namen tussen aanhalingstekens om de zoekopdracht te beperken. Of zoek naar namen van mensen in de context van andere familieleden of plaatsen door de termen ‘en’ of ‘dichtbij’ aan je zoekopdracht toe te voegen.

Familiegegevens zoeken in archieven

Gemeentearchieven bevatten officiële documenten die van onschatbare waarde kunnen zijn in familiegeschiedenissen. Het gaat onder meer om aktes van de burgerlijke stand van geboorten, huwelijken en overlijden. Kerkarchieven bevatten parochieregisters van dopen, huwelijken en begrafenissen. Deze gegevens kunnen online toegankelijk zijn. Het kan ook zijn dat je het archief persoonlijk moet bezoeken om toegang te krijgen. Historische volkstellingsgegevens uit de nationale archieven en militaire dienstgegevens kunnen ook informatie opleveren.

Online krantenarchieven

Zoeken in een krantenarchief kan nuttig zijn bij het verzamelen van informatie over de plaatsen en tijden waarin jouw voorouders leefden. Regionale kranten hebben mogelijk online archieven waarmee je op namen en trefwoorden kan zoeken.

Gebruik een DNA-testservice

Is jouw familiegeschiedenis moeilijk te traceren? DNA-testdiensten kunnen inzicht geven in de geografische en etnische afkomst van voorouders, plus informatie over genetische overeenkomsten die wijzen op gedeelde voorouders. Neem gewoon een wattenstaafje, neem speeksel af, stuur het monster op met de post naar het lab en je ontvangt de resultaten vanzelf. Betrek zowel mannelijke als vrouwelijke familieleden bij DNA-testen om de kans op positieve matches te vergroten. De ervaring met het gebruik van DNA-tests en het zoeken naar het onbekende kan zelfs iets zijn dat je kan vastleggen in het familiegeschiedenisboek.

De bovenstaande suggesties zijn in geen geval alle mogelijke ideeën over hoe je jouw voorouders kan onderzoeken. Het is belangrijk om naar je familiesituatie te kijken en creatief te zijn om zoveel mogelijk interessante informatie te verzamelen. Heb je al voldoende gegevens verzameld om te beginnen met schrijven en ontwerpen? Lees dan onze blog over wat er in jouw familiegeschiedenisboek moet staan.

Meer lezen

Reacties