Fotografeer je met je smartphone of met een compacte systeemcamera van hoge kwaliteit? Voor beide geldt hetzelfde: als je kwaliteitsfoto’s wilt maken, is het van het grootste belang dat je vertrouwd raakt met je uitrusting. Dit is vooral van toepassing bij het maken van spontane foto’s van vrienden en familie op die speciale gelegenheden, waarbij je maar één kans hebt om het moment vast te leggen. Lees ons advies over fotografie. Van het kiezen van de beste lenzen voor je camera tot het begrijpen van de cameramenu’s en instellingen van je smartphone. Met deze tips haal je meer uit je fotografie-uitrusting om die speciale momenten in je leven nóg beter vast te leggen.

Stem je uitrusting af op je favoriete stijl van fotograferen

Welk soort fotografie heeft jouw voorkeur? Of je nu het liefst portretten maakt van vrienden en familie of landschappen op de foto zet tijdens je gezinsvakanties, stem je persoonlijke stijl af op je uitrusting. Als je bijvoorbeeld graag je gezin fotografeert terwijl je op reis bent, is een lichte en veelzijdige zoomlens waarschijnlijk praktischer dan een aantal zware primelenzen. Fotografeer je graag landschappen? Dan heb je een groothoeklens nodig, waarmee je alle scènes kan vastleggen, en een licht statief dat je makkelijk meeneemt als je op zoek gaat naar nieuwe uitzichten. Misschien is familiefotografie je passie? In dat geval heb je een snelle primelens met een groot diafragma nodig, zoals f/2.8 of zelfs f/1.8. Daarmee kan je de achtergrond onscherp maken en de nadruk leggen op je onderwerp. Hetzelfde geldt eigenlijk voor fotograferen met een smartphonecamera. Een losse groothoeklens voor je smartphonecamera is eerder geschikt voor het fotograferen van landschappen. Met een waterdicht smartphonehoesje kan je dynamische foto’s maken van je partner en je kinderen terwijl ze aan het zwembad van het hotel of op het strand liggen. Maak je graag familieportretten met je smartphone? Misschien kan je dan met een fotografie-app het diafragma instellen, de achtergrond vervagen en foto’s maken die er professioneler uitzien.

Stem de instellingen van je camera af op je favoriete stijl van fotograferen

Net als bij de tips hierboven moeten de instellingen van je camera worden afgestemd op jouw stijl van fotograferen. Als je bijvoorbeeld snel bewegende huisdieren of kinderen fotografeert, kan je beter de sluitertijdprioriteit (soms weergegeven als TV ‘Tijdwaarde’) gebruiken in plaats van de handmatige modus. Met de sluitertijdprioriteit kan je een kortere sluitertijd instellen om de beweging van je onderwerp te ‘bevriezen’ of een langere sluitertijd als je bewegingsonscherpte wilt bereiken en een gevoel van beweging aan je foto’s wilt toevoegen. Als je portretten maakt, kan diafragmaprioriteit handig zijn (soms weergegeven als AV ‘Diafragmawaarde’) om je diafragmaopening groter te maken voor een mooie wazige achtergrond. Met sommige fotografie-apps kan je ook op je smartphone in deze standen fotograferen. Als je fotografeert in lichtomstandigheden die snel veranderen, bijvoorbeeld op reis met je partner of tijdens een familiebijeenkomst die zowel binnen als buiten plaatsvindt, is de automatische stand natuurlijk de gemakkelijkste en meest veelzijdige optie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je camera-instellingen gebruikt die je helpen om die ene perfecte foto te maken.

Koop en neem alleen de uitrusting mee die je echt nodig hebt

Realiseer je dat meer apparatuur niet altijd betere foto’s oplevert. Het gaat erom dat je fotografie-uitrusting optimaal is, zodat je het fotograferen lichter, eenvoudiger en sneller maakt. Het feit dat je vijf cameralenzen hebt, betekent niet dat je ze allemaal mee moet nemen op je volgende gezinsvakantie. Kies in plaats daarvan voor de meest veelzijdige lens, misschien een zoomlens of een 35mm primelens, en hou het daarbij. Als je maar één of twee lenzen bij je hebt, moet je geen zware cameratas meenemen en verspil je geen tijd aan het kiezen van de juiste lens, terwijl je eigenlijk van het moment zou moeten genieten. Moet je statief echt mee? Ga je echt een flitser gebruiken? Hetzelfde geldt voor smartphone-fotografen: vereenvoudig het fotograferen door slechts één of twee fotografie-apps te gebruiken en overbodige apparatuur thuis te laten. Hoe minder apparatuur je meesleurt, hoe sneller je je kan verplaatsen en je kan concentreren op wat echt belangrijk is: het zoeken naar plekken en onderwerpen om te fotograferen!

Daag jezelf uit om nieuwe dingen te proberen

Bij het fotograferen is voortdurend oefenen en experimenteren de sleutel tot succes. Er valt altijd wel iets nieuws te leren en te ontdekken! Fotografeer je normaal gesproken in de automatische stand? Waarom daag je jezelf niet uit door eens een hele dag over te stappen naar handmatige bediening? Vind je het leuk om je kinderen te fotograferen met sluitertijdprioriteit? Waarom schakel je niet over op diafragmaprioriteit en probeer je verschillende diafragma’s om te spelen met de hoeveelheid scherptediepte? Ben je dol op een bepaalde filter of een voorkeuze-instelling? Probeer eens iets totaal anders. Of misschien gebruik je juist nooit filters voor je foto’s en zou je iets nieuws en leuks kunnen ontdekken door met verschillende apps te spelen. Fotografeer zowel in kleur als in zwart-wit, of gebruik een vaste groothoeklens in plaats van een zoomlens. Maak portretten met je smartphone in plaats van met je camera of ga naar het park om familieportretten te maken in plaats van in je tuin. Het doel is om nieuwe dingen te proberen en nieuwe creatieve manieren te ontdekken om jezelf uit te drukken door middel van je fotografie.

Fotografeer sneller met opgeslagen presets

Of je nu fotografeert met je camera of je smartphone, gebruik presets om snel toegang te krijgen tot de beste instellingen. Een landschap-preset verhoogt bijvoorbeeld het contrast en de verzadiging, zodat je kleurrijke landschappen in al hun glorie kan vastleggen. Presets voor portretfotografie openen automatisch het diafragma van je camera om de achtergrond onscherp te maken. Een preset voor sport maakt gebruik van een snelle sluitertijd, zodat je scherpe foto’s kan maken van je kind of hond terwijl ze rondrennen. Je kan ook presets vinden om je te helpen ‘s nachts of zelfs onderwaterfoto’s te maken (maar vergeet je waterdicht hoesje niet!). Tot slot kan je ook je eigen presets instellen en opslaan, zodat jouw camera of smartphone volledig is aangepast aan jouw fotografiewensen.

Je zult verwonderd zijn hoeveel meer je kan fotograferen als je eenmaal vertrouwd bent met de instellingen van je camera.

Reacties