Zoals we hebben beloofd in onze vorige blogpost, hebben we een paar tips op een rijtje gezet om je te helpen al je foto’s te ordenen. Of je al je foto’s nu hebt afgedrukt of wanneer je ze overal online hebt staan, hopelijk helpen de stappen hieronder een beetje om je foto’s in een mum van tijd weer op orde te krijgen!

Stap 1: Ga digitaal
– Zijn al je foto’s al opgeslagen als digitale bestanden? Mooi! Je kunt deze stap overslaan en meteen doorgaan naar stap 2! –

Heb je nog niet alles digitaal? Begin dan met het scannen van je afdrukken. Doe dit per foto, anders heb je straks één bestand met heel veel foto’s ;-). We begrijpen dat niet iedereen een scanner heeft; maak dan met je digitale fotocamera of met je smartphone een foto van je fotoprints. Ja, het klinkt een beetje gek… maar het werkt echt! Heb je hier hulp bij nodig? Lees dan hier onze tips om je fotoprints te digitaliseren.

Scanning

Stap 2: Importeren
Importeer al je foto’s vanaf je GSM, digitale camera, tablet en laptop naar één apparaat. Hou bij het opslaan van je foto’s een vaste structuur aan voor de benaming. Wij gebruiken zelf graag de datum waarop de foto is gemaakt (jaar-maand-dag – 20140329) met daarachter een korte beschrijving zoals “Vakantie Italië”. Heb je meerdere foto’s met dezelfde datum en beschrijving? Zet er dan ook een nummer of een letter achter. De benaming van je foto komt er dan bijvoorbeeld zo uit te zien: 20140329_vakantie_italië_01.

TIP: De meeste smartphones hebben de mogelijkheid om je foto’s regelmatig en automatisch te uploaden naar een online back-up. Gebruik die optie zodat je volgend jaar met de lenteschoonmaak een stapje verder bent!

Stap 3: Maak mappen aan
Maak voor elk jaar dat je foto’s hebt gemaakt een aparte map aan (dit werkt vooral goed als je je foto’s ook op datum hebt opgeslagen). Daarna kun je in elke map submappen maken. Deze kun je benoemen met een maand of met een korte beschrijving/activiteit/thema. Maak zo veel submappen als je maar wilt: hoe gedetailleerder, hoe gemakkelijker je later een bepaalde foto weer kunt terugvinden!
Je mappenstructuur kan er bijvoorbeeld zo uit zien: 2015-Februari-Vrienden.

Stap 4: Sla je afbeeldingen veilig op
Zo, alles is geordend! Je bent zo goed als klaar. Nog één heel klein stapje zodat je foto’s allemaal echt veilig opgeslagen zijn en je je nergens meer zorgen over hoeft te maken.
Als al je afbeeldingen op de harde schijf van je computer blijven staan, is je opslagruimte snel vol. Ook kan het riskant zijn als je computer plotseling kapot gaat. Het is verstandig om je foto’s op te slaan op een externe harde schijf zodat je altijd een back-up hebt van die mooie herinneringen ;-)!
Heb je nog geen harde schijf of wil je gewoon dubbel zo zeker zijn? Tegenwoordig zijn er online veel en veilige mogelijkheden om je foto’s op te slaan. Je slaat je foto’s dan op in de zogenaamde “cloud” zoals Google Drive of iCloud.

TIP: Heb je alles eenmaal gestructureerd? We hopen dat je er vanaf nu een gewoonte van maakt om je foto’s regelmatig te downloaden, en te ordenen natuurlijk!

Hou onze blog in de gaten. In de volgende post geven we je tips over hoe je iets tastbaars maakt met je foto’s!

Reacties